Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Problem] Wirus w pliku .exe

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam a nie będę owijał w bawełnę czy jest możliwe usunięcie wirusa z pliku .exe? za niedługo startuje mój serwer a antywirusy Avast i AVG wykrywają wirusa tak określili testerzy.. problem jest w tym że od razu po wypakowaniu klienta, AVG lub Avast kasuje binke, a dokładniej .exe z kliente ponieważ niby ma wirusa. ja osobiścię korzystam z eset noda i nic mi nie wykrywa. nie mogę zmienić pliku binary ponieważ jest to binka specjalnie pod mojego klienta (2013) jeśli zmienie binkę oznacza to robienie klienta od nowa czyli bardzo dużo pracy za pomoc polecą oczywiście + i - jak kto woli i tak samo 5 w profilu, dzięki!

69sf.png

Opublikowano

mozna usunać ale to juz musi zobaczyc dobry informatyk , gdzie został a raczej w jakim miejscu kod pochodzacy z wirusa moze byc inna przyczyna jak wgrywales jakies dify do binki mógł być wirus w difie

Kocham mpcforum.pl!!!

18706.png

Opublikowano

Takie coś to nie problem :) Jeżeli exek działa poprawnie to wyeliminowanie to max 2 minuty.

Niestety nie pomogę ci. Jak Kuba Bogu Tak Bóg Kubie :)

Opublikowano

Witam a nie będę owijał w bawełnę czy jest możliwe usunięcie wirusa z pliku .exe? za niedługo startuje mój serwer a antywirusy Avast i AVG wykrywają wirusa tak określili testerzy.. problem jest w tym że od razu po wypakowaniu klienta, AVG lub Avast kasuje binke, a dokładniej .exe z kliente ponieważ niby ma wirusa. ja osobiścię korzystam z eset noda i nic mi nie wykrywa. nie mogę zmienić pliku binary ponieważ jest to binka specjalnie pod mojego klienta (2013) jeśli zmienie binkę oznacza to robienie klienta od nowa czyli bardzo dużo pracy za pomoc polecą oczywiście + i - jak kto woli i tak samo 5 w profilu, dzięki!

Wirusem w pliku nazywamy szkodliwy kod, który dzięki np. luce w systemie przejmuje nad nim kontrolę.

( Edycje binki przeprowadzasz przez disassembler np. IDA )

Rozumiem, że zespoiłeś binkę z plikiem wykonywalnym (.exe), bo prawdziwą "binką" nazywamy plik .bin w kliencie.

Sprawdź czy program nie dodał "dopisków" od siebie.

Pierwsza rzecz:

Jeżeli to jest Twoja binka ( masz do niej source [kod źródłowy]), to sam możesz "usunąć" wirusa.

Druga rzecz:

Kieruj się np. Avastem w wersji "profesjonal" NAWET tej próbnej, powie zdecydowanie więcej niż wersja darmowa.

Trzecia rzecz:

Niektóre antywirusy wykrywają w binkach trojany i/lub keyloggery, spowodowane jest to tym, że binka przy włączaniu monitoruje poczyniania na klawiaturze, myszce.

Czwarta rzecz:

Spytaj się ich czy mają najnowsze bazy wirusów ( w sumie to certyfikatów tych wirusów ), czyli czy mają najnowszą wersję antywirusa.

Są też sposoby na maskowanie wirusów, ale o tym Ci nie opowiem.

Jeżeli miałbyś nadal problem napisz mi na PW, pomogę.

@pijawka

Pojęcie "informatyk", w dzisiejszych czasach mnie ... rozmiesza. Widząc pracę "znajomych po fachu", można wpaść w poważne załamanie psychiczne....

Opublikowano

ja używam eset noda.... czytajcie do końca eset nod mi nic nie wykrywa.

Takie coś to nie problem :) Jeżeli exek działa poprawnie to wyeliminowanie to max 2 minuty.

Niestety nie pomogę ci. Jak Kuba Bogu Tak Bóg Kubie :)

a mogę wiedzieć o co chodzi?

P.S. Powinieneś Warna za spam dostać. bo ja pytam o pomoc a nie o droczenie się ze mną, tak naprawdę nie wiesz tylko napisałeś to żeby posta sobie nabić.

69sf.png

Opublikowano

Skrzynka wódki, że w tej bince nie ma wirusa :). Zapewne edytowałeś binkę (wiadomo po co) i częściowo głupi antywirus Avast rozpoznaje ją jako program podejrzany. Czemu? Jest to nowy exe, który nie ma opini w sieci, więc avast traktuje go jako wirus... Miałem podobnie na serwerze Rivendel. Jedyne co musiałem zrobić to zainstalowac Avast i wysłać binkę do Avast z prośbą o skan i poświadczenie. Po 24h avast już nie widział w niej wirusa.

EWi3Jrp.jpg

W programie AVAST w zakładce POMOC TECHNICZNA masz:

loY8b2v.jpg

Opublikowano

siema ink, i to jest ta sama binka co ty masz 2013 :D i nie była edytowana heh. jak będziesz na ts3.or.... to wejdz to pogadamy.

Pokaż skan z virustotal. Pomogę ci mim że ty mi nie chciałeś ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...