Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Czy ten komputer jest dobry?

TNFiGIT

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam! Za kilka dni będę składał komputer i chciałem się spytać, czy ten komputer będzie dobry. (będzie jeszcze polepszany, ale na lepszy na razie nie mam kasy)
Procek - Intel Core i5-3350P, Quad Core, 3.10GHz, 6MB, LGA 1155, 22nm, 69W, BOX
Płyta główna - MSI B75A-G43 s1155 B75 4DDR3 USB3/Glan/8CH ATX
Dysk twardy - Seagate Barracuda ST500DM002 500GB 3.5" SATAIII 16 mB 7200rpn
Karta graficzna - Gigabyte GeForce GTX 660 OC, 2GB DDR5 (192 Bit), HDMI, DP, DVI, BOX
Napęd optyczny - ASUS Napęd DVD -/+RW, E-Green 24x (Czarny Panel), SATA, Retail
Chłodzenie - CHłodzenie CPU Fera Pro HE1224
Zasilacz - Corsair zasilacz CX Series 600W ATX, Modular, 80 Plus Bronze

Jeżeli macie jakieś sugestie to od razu ostrzegam, że i tak przekroczyłem budżet, więc możecie tylko brać tańsze rzeczy, lub w tej samej cenie! Nie może wyjść więcej niż 2800zł!

Opublikowano

Uważam, że komputer jest bardzo dobry.

Wszystkie gry powinny ładnie chodzić.

A ja życzę z mojej skromnej strony by nie psuł się :D

Pozdrawiam

//Dlaczego twoim zdaniem jest bardzo dobry? Uzupełnij wypowiedź. ~~Anoizm

"Pamiętaj życie to nie tylko filozofia"

"Pomogłem daj plusa, jak Bóg dał nam życie"

Pomogłem ? Zgadzasz się ze mną ? Daj +

Opublikowano

Komputer tragiczny nie jest tylko trochę źle dobrane podzespoły. Zasilacz przesadzony 500W to i tak spory zapas, dosyć słaba grafika jak na ten pułap cenowy, droga płyta ( pod ten procesor wystarczy H61M-P20 (G3), lub jeżeli zależy ci na USB 3.0 to B75MA-E33 ) + zapomniałeś obudowy. Chłodzenie też ci nie potrzebne bo tego 3350p za bardzo nie podkręcisz.

Weź któryś z zestawów Bozydara, tylko bym zmienił płytke na E33.

CPU : Core i5 3470   3.8 Ghz //  GPU : Palit GeForce GTX 960 OC // PSU : Deus G1 500W   //  CASE :  Brutus M23  // MOBO : Z77A-G43  // RAM : 6GB DDR3   //  HDD : Barracuda 500GB     

Monitor : X2377HDS-B1 ( 23 Cal )

24dnacg.png

Opublikowano

Komputer tragiczny nie jest tylko trochę źle dobrane podzespoły. Zasilacz przesadzony 500W to i tak spory zapas, dosyć słaba grafika jak na ten pułap cenowy, droga płyta ( pod ten procesor wystarczy H61M-P20 (G3), lub jeżeli zależy ci na USB 3.0 to B75MA-E33 ) + zapomniałeś obudowy. Chłodzenie też ci nie potrzebne bo tego 3350p za bardzo nie podkręcisz.

E33 jest tańsza na morele o kilka złoty ( 2 albo 4 zł) więc lepiej tą wziąć. Od P45

Chcesz mieć darmową uługe montażu/wysyłkę na morele.net albo techplanet.pl? Wejdź tu!

Opublikowano

Kup i5 ivy, poczekaj na lato i zobaczysz, czy chłodzenie jest potrzebne, czy nie ;).

Opublikowano

No chyba nie bardzo, w domu jest dużo zimniej niż na dworze więc chłodzenie i tak mu potrzebne nie będzie.

CPU : Core i5 3470   3.8 Ghz //  GPU : Palit GeForce GTX 960 OC // PSU : Deus G1 500W   //  CASE :  Brutus M23  // MOBO : Z77A-G43  // RAM : 6GB DDR3   //  HDD : Barracuda 500GB     

24dnacg.png

Opublikowano

No chyba nie bardzo, w domu jest dużo zimniej niż na dworze więc chłodzenie i tak mu potrzebne nie będzie.

U mnie na BOX temperatura o 10 stopni wyższa niż na "wiosnę" mimo zasłoniętych okien.

Poza tym każdy BOX to badziew, więc jeśli autor lubi ciszę, to lepsze chłodzenie będzie dobrym wyborem.

Opublikowano

No ja nie mówię, że box lepszy, ale dodatkowe chłodzenie w tym wypadku konieczne nie jest.

24dnacg.png

Opublikowano

Dodatkowe chłodzenie jest bardzo przydatne i warto w nie zainwestować.

"Brotherhood of metal"

Opublikowano

Dziękuje wszystkim za rady. Co do chłodzenia to ono musi zostać, bo mój komputer, który mam w tej chwili chodzi bardzo głośno i wolałbym nie słyszeć w filmach dodatkowej ścieżki dźwiękowej w postaci buczenia mojego procesora. Obudowa jest, ale jej nie napisałem, bo stwierdziłem, że to zbędne. Chodzi w końcu o wnętrze, a nie o to co jest na zewnątrz. Jedyne co chciałbym jeszcze wiedzieć to czy płyta główna jest dobra, bo wszyscy, którzy znają się bardziej ode mnie na komputerach mówią, że ich oczy bolą jak patrzą na płytę główną MSI. To jest moje ostatnie pytanie. Czy ta płyta główna nadaje się, jest wydajna i ogólnie wszystko będzie ładnie działać?

Opublikowano

Będzie dobra, ale możesz zaoszczędzić i zmienić na B75MA-E33, czy też nawet H61M-P20 (G3). Różnią się tylko tym, że ta e33 posiada usb 3.0 i sata 3.

24dnacg.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...