Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Tworzenie servera od A do Z

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Heja!

Pomyślałem o stworzeniu własnego servera na początku chciałbym aby to był server postawiony na moim komputerze (taki niby dedyk) od tak dla kumpli patrzyłem po poradnikach i tutorialach jednak za kija nie wiem które pobrać pliczki i od czego zacząć, moje jedyne doświadczenie to zakładanie dawnoooo temu priva na hamachi (gotowiec).

Moglibyście mi coś podlinkować lub napisać od czego zacząć i jak założyć server?

Opublikowano

Pobierz sb pliczki terenza,do nich masz poradnik co i jak..

Pomogłem? Daj Lubie to! :)

2252770056.png

Opublikowano

Pobierz sb pliczki terenza,do nich masz poradnik co i jak..

Ja nie polecam plików terenza. Najlepiej jakbyś zaczął prace na plikach Rain'a albo 2010 i pododawał sobie rzeczy sam. Więcej się nauczy. Poza tym na plikach teranza jest dużo przedmiotów bez zastosowania. System kostiumów jest lekko podbugowany.

Opublikowano

Ja nie polecam plików terenza. Najlepiej jakbyś zaczął prace na plikach Rain'a albo 2010 i pododawał sobie rzeczy sam. Więcej się nauczy. Poza tym na plikach teranza jest dużo przedmiotów bez zastosowania. System kostiumów jest lekko podbugowany.

Albo pliki by Kociol czyste..

Pomogłem? Daj Lubie to! :)

2252770056.png

Opublikowano

No nic na razie się bawię z tymi od terenza jeszcze dam znać w temacie gdy bd potrzebował pomocy. Oczywiście lajki dla panów ;)

Nie wiem jakie IP mam wpisać przy stawianiu servera Ipv4 czy normalne? nie ogarniam tego bo znajduje same poradniki jak założyć na hamachi ktoś może mi pomóc? Teken5 pisałem do cb na gg ale nie odpisujesz;)

Opublikowano

Ja ci opowiem moją historie z plikami i ich edycją (Może ci to jakoś podpowie, albo da harmonogram działań ;D).

Leciałem na czystych plikach mcncc 2010 (Scalone).

Pierwsze 2 tyg:

1. Edytowałem handlarzy

2. Zmieniałem wartości bonusów

3. Dodawałem sobie GM-a

4. Wgrywałem różne diffy do game (przez jakiś tam program nazwy nie pamiętam)

5. Dodawałem gotowe questy na serwer

6. Bawiłem się komendami na serwerze :D

3 tydzień:

1. Zainteresowałem się trochę questami, otworzyłem sobie quest na pierścień teleportacji w celu spolszczenia go (Był po Niemiecku), udało mi się go spolszczyć i działał <Ale miałem wtedy zaciesz haha, bo bez poradników>

2. Uznałem, że dodam jakiegoś swojego NPC, znalazłem gotowego tutaj na MPC, dodałem na serwer i zastanawiałem się jak dodać do clienta, po jakichś 2 godzinach udało mi się go dodać, przywołałem sobie go komenda i działał.

3. Ogarnąłem, że trzeba go jakoś dodać na mapę, żeby na niej był po restarcie serwera i ogarniałem to przez jakiś czas, w końcu mi się udało, wreszcie ogarnąłem, jak się dodaje NPC od początku do końca.

4. Mój NPC nic nie robił, więc uznałem, że mu nadam jakąś funkcje, wybrałem prostego questa "weź misje, idź pogadaj z handlarka i wróć" i to był mój pierwszy quest jakiego napisałem. Trochę mi to zajęło, ale się udało.

5. Pomyślałem, że skoro dodałem NPC to i dodam jakieś nowe itemy, bronie i inne pierdoły i tak sobie dodawałem mapy, bronie, zbroje, itemy i inne rzeczy

4 tydzień:

1. Cały tydzień wojowałem z ustawianiem EXP-a, yang i dropu indywidualnego (Jeszcze wtedy nie ustawiałem dropu z poziomu questa)

Tak mi minął pierwszy miesiąc, później zająłem się resztą, czyli dodawaniem jakichś nowości i tak dalej.

Mam nadzieje, że ci to chociaż trochę nakieruje od czego możesz zacząć, czym się zająć. Życzę miłej zabawy, bo radocha z tego jest przednia :)

27yww1c.jpg

Opublikowano

Dzięki ziomuś przyda się lajk <3 Tylko że ty mówisz o hamachi a ja no hamachi chciałem i nie wiem co robić :(

Wie ktoś może jak zapobiec błędowi w cliencie: Lexico start again? Wyskakuje mi on po zmianie metin2.bin - używam plików takiniesmialy, (ROOTY SĄ NA 100% DOBRE)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...