Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Word spinner

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Posiadam taką komendę do programu, który losuje mi słowa z takiej postaci

{Cześć|Witam|Dzień dobry} {chciałbym|mam zaszczyt|pragnę} {powiedzieć|oznajmić|zakomunikować}

na taką:

Witam chciałbym powiedzieć

Po prostu bierze słowa z textbox1 i przepisuje je do textbox2 ale z wylosowanymi zdaniami. Problem jest taki, że nie znam sie na vb, wiec znalazlem kod w necie. Użyłem tego kodu:

http://fatherofcents.com/spin-spinning-syntax-text-using-vb-net/

Jak widać, są tutaj 2 textboxy. Ja chciałbym zrobić tak, że ten tekst

{Cześć|Witam|Dzień dobry} {chciałbym|mam zaszczyt|pragnę} {powiedzieć|oznajmić|zakomunikować}

będzie ukryty w kodzie programu, a ja po prostu z każdym kliknieciem buttona będę losował nowe zdania (chce miec tylko jeden textbox). Po prostu trzeba zrobić tak, żeby nie brał słów z "textbox1.text" tylko na sucho przypisanych. Jakieś propozycje ?

Opublikowano
Dim rnd As New Random

Dim slowo1 As New List(Of String)(New String() {"Cześć", "Witam", "Dzień dobry"})

Dim slowo2 As New List(Of String)(New String() {"chciałbym", "mam zaszczyt", "pragnę"})

Dim slowo3 As New List(Of String)(New String() {"powiedzieć", "oznajmić", "zakomunikować"})

TextBox1.Text = slowo1(rnd.Next(0, slowo1.Count)) & " " & slowo2(rnd.Next(0, slowo2.Count)) & " " & slowo3(rnd.Next(0, slowo3.Count)) & "."

Opublikowano
Dim zmienna As String = "{abc|def|ghi}{asf|Asf|asf}..."
i zamiast TextBox.Text używasz zmienna.
Opublikowano

zapewne juz sobie poradziles, ale jesli nie to po prostu zamiast linijki TextBox2.text=TextBox1.text, wpisujesz textbox2.text = "Twoj tekst, np {Cześć|Witam|Dzień dobry} {chciałbym|mam zaszczyt|pragnę} {powiedzieć|oznajmić|zakomunikować} "

Opublikowano

w strnig dajesz w cudzysłow np "gdy podskoczlyem, zbigniew powiedział "haha" i odszedł" - tu faktycznie zrobi sie blad, jedynym znanym mi sposobem jest zastapienie cudzyslowa nastepujaco "gdy podskoczlyem, zbigniew powiedział " & Chr(34) & "haha" & chr(34) &" i odszedł"

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...