Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Q] Antywirus

Zaacny

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!!

Dzisiaj po włączeniu przeglądarki- FireFox -wyskoczyło mi zapytanie czy chce instalować dodatek

od niezaufanego autora -Ashampo czy jakoś tak. Od razu coś mnie zainteresowało, bo nic nie włączałem. Właściwie dopiero co włączyłem komputer.

Poleciały pierwsze skany darmowym Avastem. Szybki skan nic. Dokładny- 1 zagrożenie. I parę innych się tam pobawiłem

I jak na razie wiem, że syfiło mi to:

-Win32:PUP-gen [PUP] niski

-Win32:FAKE-AV-EOT [Trj] WYSOKI

Na szczęście do niczego nie doszło, bo nie pozwoliłem mu tego zainstalować. Ale na przyszłość chcę zapobiegać takim sytuacjom.

Pytanie:

1. Jakiego Antywirusa polecacie ?? Może owy darmowy Avast jest już wystarczający i dobry ???

2. Czy jednak trzeba kupić jakiegoś płatnego, bo darmowe nie zapewniają ochrony ??

-=-

Teraz robię mega dokładnego wszystko na fulla skana.. i już mam 4 zagrożenia. Tak siezde teraz i czekam aż się skończy i wywalam to gówno.

I taki "morał" (?) dla was..

Patrzcie jacy twórcy wirusów są już sprytni.. niedługo zwykła aktualizacja Antywirusa będzie trojanem.. -_-

x

Opublikowano

Darmowe antywirusy ni są złe. Jeśli masz avasta, to przy nim pozostań. Miałem w sumie go już na 4 komputerach, i na żadnym nie miałem wirusa, ani problemów. Zainstaluj jeszcze comodo firewall i nic Ci się na kompa nie wbije niepotrzebnego.

674071459604241683421.gif

Opublikowano

Comodo FireWall ??

To windosowski wall sobie nie radzi ??

@Edit:

A co powiecie mi o tym trojanie ??

Win32:FAKE-AV-EOT [Trj]

Gdyby mu się udało to mógłbym pożegnać się "z kompem" ?? (danymi itp. ???)

x

Opublikowano

xDDDDDDD. Właśnie miałem ten sam obrazek wstawić ogółem Comodo to chyba najlepszy firewall. Z kompem może byś się nie pożegnał, bo mógłbyś go usunąć dając logi z OTL komuś kto się na tym zna(np:Fr3sh). Ew pozostaje ComboFix, ale to już w silnych zagrożeniach pod czyimś nadzorem.

Opublikowano

Gif- Hah.. rozumiem.

-=-

Tylko czy komodo nie zasyfi kompa ?? Jak patrze to mają swoją własną stronę.

Czy sam nie okaże się szkodnikiem ??

-=-

Komputer nie jest mi obcy itp., ale w tej kwestii, oszustw i przebiegłości wirusów jestem zielony

x

Opublikowano

Czemu miałby być wirusem :O ? To dodatkowa zapora dla Ciebie, więc nie zaszkodzi Ci nic. Sam mam go zamiar na nowym kompie wgrać jak kupię.

Opublikowano

:O Spory syf. Musiałeś coś pobierać i w tym samym czasie mieć wyłączonego antywirusa. Bo nie możliwe, żeby avast Ci tyle wirusów przepuścił. Zeskanuj dokładnie kompa i niech Ci wszystko usunie.

@aww i zrób to co UP po tej czynności.

Opublikowano

Pisze z tel.

k

Komputer juz sie zresetowal i skanuje dyski przed uruchomieniem. Avast nigdy nie byl wylaczany. A ja nie zauwazylem spadku wydajnosci. Minimalny dluzszy rozruch.

Cholera.. Tak to jest jak sie pobralo spiracona gre. Jeszcze tak tania. A na dodatek potem dawac jej dostep przez firewall by grac multiplayer

Ps. By grac w nia musialem miec NetFrameWorka i jakas niby latke do niego. Chyba ona okazala sie trojanem.Jak komp sie wlaczy podam wam nazwe.

x

Opublikowano

Aha.. Dzisiaj (w poludnie) komputer 3krotnie pytal mnie czy chce zainstalowac jedna aplikacje. Albo adobeflashplayer albo jave. I to chyba bylo to.

x

Opublikowano

Wątpie, że to jest to. Może pytało czy zaktualizować itp. Ściągałeś pirackie gry, to Ci mogło nawalić wirusów. Sam czasem coś pobiorę, nawet grę demo, to mi krzyczy antywirus. Musiałeś mieć go wyłączonego na 90%.

Opublikowano

Antywirus na 100% nie byl wylaczany. Moim zdaniem ta ta shit zapora i pirat+ latka

@edit:

Jedynie co mnie dziwi to to ze nie odczulem spadku wydajnosci. Mozliwe ze autorowi chodzilo o ciche szpiegowanie lun ataki ddns, dlatego pchal sie do przegladarki.

@Edit2:

piszę z kompa

No trzeba przyznać- mój komputer lekko odżył, szynciej reaguje itp.

I to co mówiłem o pirackiej grze.. to raczej nie to.

Ta łatka co o niej pisałem.. nazywa się Microsoft XNA Framework Redistribute z podpisem wydawcy- Microsoft.

Albo to mi się uzbierało (dawno nie robiłem skanów) albo to Aktualizacja Adobe Flash.

Pamiętam.. za każdym razem jak aktualizuje ten shit póbuje mi wciskać tego ask-a

Tym razem nawet nie pytał. Przed chwilą wywaliłem ten "Ask ToolBar"

Tutaj schował się ten trojan... -_-

Następny krok comodo firewall

-=-

Tutaj kolega wyżej prosił o logi.. no i zrobiłem.

Który wam udostępnić i jak ?? Tutaj wszystko wkleić ?? -OTL.txt czy Extras.txt ??

-=-

I co z tym comodo??

http://niebezpiecznik.pl/post/uwaga-na-comodo/ 

x

Opublikowano

Ten FakeAv mnie niepokoi .

Niby sama nazwa potwierdza ,że to fałszywy antywirus który udaje antywirusa a w rzeczywistości jest to malware .

Po uruchomieniu tego pliku zaczyna się "skan" który wykrywa niegroźnie obiekty jako zawirusowane i żeby " usunąć i odblokować komputer " trzeba zapłacić .

Bo wtedy żaden program się nie uruchomi nawet przeglądarka bo Fake Antywirus będzie ją blokował nawet menedżera zadań nie uruchomisz .

Masz ten plik w kwarantannie jeszcze ?

1364047611-U477327.png

STOP komentarzom typu: "AMD to gówno"! Zanim coś napiszesz, to pomyśl jak odbiorą to inni !

Nie pisać mi na PW w sprawach pomocy od tego macie dział komputery!!!

I nie pomagam na PW!

gardenscapes cheats

bakery story 2 cheat

Opublikowano

Nie ma już żadnych plików związanych z tym gównem na moim komputerze.

Od razu zaznaczyłem, aby to Avast usunął.

Działać by zaczął gdybym zezwolił mu na zainstalowanie "Ask Toolbar-u". Ale od razu jak mi wyskoczył komunikat

z pytaniem czy chce instalować programy nieznanego autora poszły skany Avastem.

Ustawiłem czułość na najwyższą i wszystko co się dało. Logi jakie udostępniłem są zrobione już na czystym kompie.

@Edit:

ps. Comodo Firewall już u mnie zagościł i jest świetny :)

Nwm czy fake ale już ktoś kilka razy próbował mi się włamać na kompa- według Comodo

Ten FakeAv mnie niepokoi .

Niby sama nazwa potwierdza ,że to fałszywy antywirus który udaje antywirusa a w rzeczywistości jest to malware .

Po uruchomieniu tego pliku zaczyna się "skan" który wykrywa niegroźnie obiekty jako zawirusowane i żeby " usunąć i odblokować komputer " trzeba zapłacić .

Bo wtedy żaden program się nie uruchomi nawet przeglądarka bo Fake Antywirus będzie ją blokował nawet menedżera zadań nie uruchomisz .

Masz ten plik w kwarantannie jeszcze ?

REFRESH

TO jak LOGi są czyste ?? są czyste ??

x

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...