Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Wysoka temperatura.

whiph

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, wczoraj wieczorem mój komputer( "po długim wysiłku" ) zaczął głośno pracować(może tak było wcześniej, ale nie zauważyłem). Wydaje mi się, że wiatrak od procesora taki głos wydaje. Przez to, że tak pracował, pobrałem program do sprawdzania temp. CPU i GPU.
Takie były wyniki po 8minutowej grze w BF3 na wysokich ustawieniach: załącznik. Podczas grania w World of Warcraft to ok. 60-70kilka max. na wysokich ustawieniach.

GPU: Sapphire Radeon HD 7870 XT With Boost
CPU: Intel CORE i5-3470 3,2GHz
Zasilacz: XFX Core 550W 120mm 80+
MOBO: MSI B75A-G43

Wydaje mi się, że karta ma za dużą temp. a jak bym dłużej pograł była by jeszcze większa.
Odkurzyłem komputer, ale nic nie dało.
Cały sprzęt mam dopiero od ok. 2-3 miesięcy.

post-727997-0-55825500-1371823150.png

Opublikowano

Spróbuj wymienić pastę na nową na procesorze i ew. na karcie graficznej. Sprawdź czy nie ma przypadkiem jakiegoś kurzu wewnątrz obudowy wiatraka czy radiatora.

1378331621-U719057.png

Opublikowano

Ja mam pewne pytanie do ciebie. Jak ty chcesz mieć niskie temperatury, jak za oknem jest 33*C w cieniu?

Dobrze gada ;) skieruj wentylator na swoja skrzynkę aby miał dostęp do chłodnego powietrza, powinno pomóc.

Edit@ a najlepiej tam gdzie twój komputer wchłania powietrze z zew.

Opublikowano

Jeśli chcesz możesz sobie odkręcić ale będziesz musiał częściej czyścić kompa z kurzu ale ja na twoim miejscu bym tego nie robił ;)

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

dzisiaj jak wlaczylem wiedzmina 2 po chwili karta wydawala dziwny dzwiek i miala 81 C. Co mam zrobic? oddac do reklamacji?

Opublikowano

dzisiaj jak wlaczylem wiedzmina 2 po chwili karta wydawala dziwny dzwiek i miala 81 C. Co mam zrobic? oddac do reklamacji?

Nic nie oddawaj (no chyba że nie działa) po prostu jest za gorąco.... Nie graj tyle czasu albo otwórz bok komputera i włącz jakiś dodatkowy wiatrak jak masz. Jest za ciepło. Bo jeśli taka temp. jest jak grasz no to raczej normalka ale jeśli taka jest od zwykłego przeglądania MPC no to już dziwne.

O co chodzi z tym programowaniem? Gdy programujesz, uczysz najprawdopodobniej najgłupszą rzecz na świecie, czyli komputer, jak ma coś zrobić.

Opublikowano

teraz jest ok 25 C wiec nie jest tak goraco, wiatraki mam wlaczone, i do tego karta wydaje dziwny dzwiek tak jakby cos syczalo

Opublikowano

po ok. 5 min grania w wiedzmina 2 mam 83C. do tego jak wlaczam wiedzmina to od razu karta zaczyna tak jakby syczeć

Opublikowano

Przeczyś oraz naoliw wiatraczki to nie zaszkodzi a może pomóc pozatym odkrę boczną obudowe komputera ( u mnie nie ma z obu stron):)

Opublikowano

przeczyściłem juz kilka razy, ale ten dzwiek to nie jest wina wiatraczkow. jak wlaczylem wiedzmina 2 i karta znowu zaczela syczec, zatrzymalem 2 wiatraki(na karcie), a dzwiek nadal byl.

mniej wiecej coś takiego, tylko troszeczke ciszej. kiedy chowam do paska, dzwiek znika
jak wlacze np. world of warcraft karta pracuje normalnie

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...