Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Serwer Prywatny metin2 Budowa

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Jestem tu nowy, co nie oznacza ciemny, a jedynie nie doinformowany.

Mam zamiar założyć prwatny serwer gry metin2, tylko taki na prawdę dobry, który w przyszłości miał by szansę osiągnąć sukces, ma to być serwer typu Hard, jak np. Balmora.

Mam do was kilka pytań, skąd najlepiej wziąć jakieś dobre pliki serwerowe, ile wynoszą opłaty, znajomy GM mówił, że 300zł. Na jakim serwisie mogę takiego priva postawić i jaki byłby najlepszy. Ten mój znajomy mówił też, że zarobek na takim serwerze uzyskuje się nie tylko z IS, tylko jeszcze z jakiegoś sponsora 0.o to prawda ?

W jakim języku są napisane te pliki serwerowe, w Pawnie? Czy osoba ogarniająca C++ w takiem stopniu niski/średni poradzi sobie z ich edytowaniem?

Tylko Proszę bez żadnych drwin, nie jestem dzieckiem z marzeniami, tylko poważnie myślącym człowiekiem, którego trzeba nakierować, daję plusy jak takowe tu są.

Jeśli popełnię w tym temacie jakieś ortografy, możecie mi zwrócić uwagę, ale nie naskakiwać, sorki ale ortografii nie ogarniam.

Opublikowano

Ja moge Ci tylko doradzić tym, ze jesli dopiero zaczynasz to nie kupuj dedyka, tylko zrob najpierw serwer hamachii.

Przy edycji hamachi nauczysz sie i jesli cos zapisujesz to mozesz zaczac od nowa, a przy dedyku bulisz kase caly czas :D

Do hamachi polecam ci pliki by terenzo, a tu tutorial jak postawic na nich: http://www.mpcforum.pl/topic/781782-tut-jak-postawi-serwer-hamachi-na-plikach-by-terenzo/.

Pozdrawiam. Kreon

Opublikowano

1. Jeśli chodzi o serwerownie to myślę że tu znajdziesz odpowiedź na swoje pytanie (czytaj komentarze aby poznać opinie):

http://www.mpcforum.pl/topic/514771-info-wszystkie-strony-na-jakich-mozna-zakupic-serwery-vps-dedykowane-i-strony-www/

2. Klient Metina jest oparty na Phytonie który to "skleja" w całość wszystkie okienka, modele i inne rzeczy.

3. Questy są umieszczone na serwerze, pisane są w języku LUA, pomocny poradnik:

http://www.mpcforum.pl/topic/268558-tut-od-zera-do-quest-writera/

4. Pliki serwerowe. Pliki te wgrywane są na serwer/komputer z systemem operacyjnym FreeBSD, nie ma potrzeby poznania całego systemu, wystarczy umiejętność instalacji bazy danych na tym systemie oraz jakieś tam zabezpieczenia typu filtry IP itp.. :D ale od tego jest masa poradników. Musisz jeszcze wiedzieć że ten system nie posiada środowiska graficznego i jeśli chcesz cokolwiek na nim zrobić musisz znać komendy podobne do linuxowych.

aby przesłać jakiś plik na serwer używa się FTP, jak w hostingu stron itp. można używać programów typu Filezilla, CoreFTP. Aby połączyć się z bazą danych serwera można użyć programu Navicat for MySQL.

Jeszcze jedno jak masz serwer VPS'a lub dedykowany to aby zobaczyć jego "pulpit" to musisz połączyć się za pomocą programu Putty, ale do w przyszłości.

5. Struktura plików serwerowych. Na początku znajdziesz pliki start.sh, close.sh itp. są to skrypty odpowiadające za uruchomienie "GAME" na serwerze.

Są też foldery takie jak np. ch1,ch2 albo chanel1 itp. są to kanały gry, w nich znajduje się plik config w którym ustawiamy takie rzeczy jak np. ilość osób max na danym kanale, przez jaki port będzie się łączyło z danym kanałem, indexy mapek(ale o tym z czasem sam się dowiesz)

następny w kolejce jest folder "db" po prostu odpala on bazę danych, jest też plik konfiguracyjny.

potem jest folder "GAME" ma taką samą strukturę jak ch1,ch2 itp.

I najważniejszy folder "Share" to właśnie w nim znajduje się plik "GAME" (serce plików serwerowych) :D

Idąc tym tropem dalej to w folderze "share" znajdziemy folder "locale" a w nim drugi folder "Germany", "Poland", "Honkong" w zależności od plików serwerowych, przechodząc do któregoś z tych folderów zobaczymy folder quest, w nim są zawarte wszystkie misje duengeny np. DT itp.

6.Strona klienta. W folderze pack znajdują się wszystkie pliki, jednak są spakowane aby je rozpakować musisz zapoznać się z tym tematem:

http://www.mpcforum.pl/topic/193085-tut-sprawny-paker-do-plikw-eix-i-epk-paker-do-mob-proto-i-item-proto/

musisz wiedzieć że niektóre pliki mogą być zabezpieczone i "nie da się ich wypakować".

pliki root.epk/.eix zawierają kody phyton'a w zasadzie tylko tutaj je znajdziesz, jeszcze w locale_pl.eix/.epk i uiscript.eix/.epk.

W uiscript.eix/.epk raczej odnajdziesz kody odpowiadające za rozmieszczenie różnych elementów interface itp. rzeczy.

Mam nadzieję że choć trochę przybliżyłem Ci strukturę plików serwerowych oraz klienta.

8910814572903361049127.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...