Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Skyleton

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, otóż mam problem i nie wiem jak go rozwiązać.

Chodzi o to, że wczoraj zakupiłem kości RAM 2x4gb do laptopa. Dzisiaj mi przyszło kurierem.

Gdy zamontowałem te kości, wszedłem na mój komputer i zauważyłem że pisze:

Zainstalowana pamięć (RAM) : 8,00 GB (dostępne : 2,49 GB)

I tu jest problem, nie wiem dlaczego, ale mam dostępne tylko 2,49 GB zamiast 8 GB :c

1.Macie jakieś pomysły ? Kolega mówił mi, że jeżeli mam 32-bit'ówkę to nie będzie mi czytać tej nowej zainstalowanej pamięci tylko będzie tak jak było.

2. Jeżeli to prawda, to czy jak zmienię na 64-bit'ówkę problem ustąpi i normalnie będzie napisane "dostępne 8,00 GB" ?

Z góry dzięki za odp ;)

Opublikowano

systemy 32bitowy obsługują max 3gb ram, więc jak zmienisz na ten 64bitowy to będziesz miał te 8gb (jeśli są sprawne)

tak tak, sprawne :D nowiutkie z Kingstona kupiłem :)

Okej dzięki wielkie.

Opublikowano

najpierw to sprawdź czy laptop w ogóle obsłuży więcej pamięci

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

Robem a nie jest tak czasami jeżeli wpakuje za dużo ramu to laptop się wyłączy? ja tak miałem na starym kompie max było 2gb wziąłem dodałem 500mb

Opublikowano

podaj model lapka to sprawdzę za cb ale w sumie ram już kupiłeś to nie widzę sensu ; d

@edit

nie rozumiem tylko po co ci 8gb ram xD

Opublikowano

Więc tak:

Model laptopa to: Acer Aspire 5741g

Kupiłem dodatkowy ram ponieważ mój stary mi już nie wystarczał :D nie można grać w kółko w gry o wymaganiach mniej więcej takich jak GTA San Andreas :D

Laptop nie wyłącza sie ani nic. Wszystko chodzi tak jak wcześniej, tylko mam problem ten co wyżej opisałem :)

Opublikowano

obsłuży 8 Gb

ale to i tak wywalenie kasy w błoto bo praktycznie żadna gra czy program nie obsługuje więcej pamięci niż 3-4 Gb , chyba że to będzie serwer

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...