Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Dyskusja] Zdobywamy nowe doświadczenie w WT :)

fatumboba

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Chciałbym zachęcić wszystkich do dyskusji oraz do dzielenia się swoimi nowymi doświadczeniami z War Thunder'a. Każdy z nas uczy się cały czas grając i poznaje nowe sztuczki, triki, poznaje możliwości samolotów, którymi lata. Generalnie cały czas dowiadujemy się nowych rzeczy :) Opisujcie czego nowego nauczyliście się w War Thunder, tak by inni mogli też z tego skorzystać. Możemy uznać to za taką dyskusję-tutorial, z pewnością wielu osobom się przyda. Jest wiele elementów pojedynczych, które na osobne tutoriale się nie nadają,a tutaj będziecie mogli je zamieścić. Chciałbym,żeby to była prawdziwa dyskusja, także komentujcie i oceniajcie to co napiszą inni. Zróbmy tu w końcu jakąś debatę na poziomie MPC :)

Na początek chciałbym się z Wami podzielić moim niedawnym odkryciem. W zasadzie zdobyłem je czytając książkę o lotnictwie II WŚ, ale w grze sprawdza się równie dobrze. Wielu się pewnie zastanawiało po co ustawiać odległość celowania. Ja miałem ustawione zawsze na 400 metrów i to się sprawdzało. Jednakże tą odległość powinniśmy dostosowywać do tego jak nasz samolot ma zamontowane uzbrojenie. Czy jest ono w dziobie samolotu (patrz Bf-109), czy w skrzydłach (patrz Spitfire). Chodzi tutaj o zbieżność pocisków, powinny na danej odległości spotykać się w jednym punkcie, a jeśli ustawimy je źle, będą zbyt oddalone od siebie, przez co spadnie nasza celność. Dla przykładu w Bf-109 gdzie uzbrojenie jest w centralnej części samolotu (dzióB) możemy spokojnie ustawić większą odległość celowania i dzięki temu skutecznie strzelać do wrogów z odległości np. 800m. W przypadku strzelania z odległości 800m z ustawionym uzbrojeniem na 400m, pociski po 400m zaczną się krzyżować i jedne będą leciały w lewo i inne w prawo. Macie pytanie? Śmiało pytajcie :)

Opublikowano

TE suatwienia są podczas wyboru samolotu rozumiem? a ustawienia działek można sprawdzić w wkikipedia zapewne bo są w 99% odwzorowane modele.

Ja osobiście odkryłem sposób na szybkie zawracanie, lecąć prosto obracamy się o 180* (brzuch do góy) a po tym manewrze ciągniemy ! ciągniemy ! bradzo mocno ciągniemy, niestety ja mam myszke ale może ktoś ma Joy, ciągniemy w dół tzn dziób w dół i pod samolot. robimy pętle i oto szybki nawrót , sam robie nie wiem czy dobrze czy źle może da sie szubciej ale na ruskich maszynach idzie to sprawnie nawet bombowcem. Jednym problemem jest wysokość bo można trafić w górę albo źle oceniając wysokoiść w grunt/wodę. także trzeba kilka razy poćwiczyć i patrzeć za siebie.

Kocham mpcforum.pl!!!

18706.png

Opublikowano

TE suatwienia są podczas wyboru samolotu rozumiem? a ustawienia działek można sprawdzić w wkikipedia zapewne bo są w 99% odwzorowane modele.

Ja osobiście odkryłem sposób na szybkie zawracanie, lecąć prosto obracamy się o 180* (brzuch do góy) a po tym manewrze ciągniemy ! ciągniemy ! bradzo mocno ciągniemy, niestety ja mam myszke ale może ktoś ma Joy, ciągniemy w dół tzn dziób w dół i pod samolot. robimy pętle i oto szybki nawrót , sam robie nie wiem czy dobrze czy źle może da sie szubciej ale na ruskich maszynach idzie to sprawnie nawet bombowcem. Jednym problemem jest wysokość bo można trafić w górę albo źle oceniając wysokoiść w grunt/wodę. także trzeba kilka razy poćwiczyć i patrzeć za siebie.

Tak masz rację, Modele są dobrze odwzorowane więc wspomaganie się wszelkimi źródłami historycznymi na pewno dużo da :)

Opublikowano

Ano dość sporo można znaleść, mam pytanie co do zarobków, co zrobić by mieć, mam 9lv i nie stać mnie na nowe samoloty a jeszcze starych z 7-8lv nie wykupiłem.

Mam ciekawostkę co do sił ZSRR w samolocie Jak-7 ruscy chcieli zamontować działko 45mm xD, ne wiem na co, może chcieli strzelać do bunkrów, aczkolwiek miało by siłę przeogromną o ile samolot by wytrzymał salwę z tego :D , aczkolwiek nie mieli działek 45mm w tym czasie , smutne.

Kocham mpcforum.pl!!!

18706.png

Opublikowano

Ano dość sporo można znaleść, mam pytanie co do zarobków, co zrobić by mieć, mam 9lv i nie stać mnie na nowe samoloty a jeszcze starych z 7-8lv nie wykupiłem.

Mam ciekawostkę co do sił ZSRR w samolocie Jak-7 ruscy chcieli zamontować działko 45mm xD, ne wiem na co, może chcieli strzelać do bunkrów, aczkolwiek miało by siłę przeogromną o ile samolot by wytrzymał salwę z tego :D , aczkolwiek nie mieli działek 45mm w tym czasie , smutne.

Co zrobić? Grać. WIem,że to głupia odpowiedź,ale najlepiej zarabia się grają na tierach 7-9. Do tego HB i sporo można ugrać. Niedługo mają wprowadzić nowy model ekonomiczny więc zobaczymy co będzie. I nie martw się,że z czasem Twój lvl nacji przewyższa posiadane samoloty. Każdy tak ma :)

@Co do twojej ciekawostki:

Słynny Ił-2, którego wszyscy znają tak naprawdę był kompletnie nieudanym samolotem. Tzn. w opinii ruskich był perfekcyjny,bo raz udało mu się zestrzelić niemiecki samolot i zaczęli go masowo produkować. Miał służyć do niszczenia bombowców, a nie potrafił ich dogonić. Miał służyć do niszczenia celi naziemnych, nie nadawał się. Chcieli mu wrzucić działka tak jak w Ju-87 G1 i G-2. Te przeciwpancerne 37mm, ale jak je zamontowali to okazało się,że przy strzelaniu Ił-2 tracił skrzydła :) Generalnie jego zaletą było tylko przenoszenie dużych ładunków bomb,rakiet.

Opublikowano

iŁ-2 to w ogóle niewypał jak dla mnie, wolne, niecelne, skrzydła same odpadają ( 1 strzał z 12,7 MM i po sprawie). na jaki wafel to jest to ja nie wiem bo 4 bomby po 100kg i 9 rakiet 132 które wgle są niecelne, pominmy zreszta bo conajwyżejw cele naziemne można tym strzelać. jedyny plus że ma 4 działka 20mm (ił-2M) i szybko strąca innych, ale tylko jak jak przecinasz poprzecznie tor przeciwnika bo nie ma szans dogonić niczego nawet bombowców. a tylni strzelec? jak dla mnie to on śpi i strzela w ziemie...

Kocham mpcforum.pl!!!

18706.png

Opublikowano

iŁ-2 to w ogóle niewypał jak dla mnie, wolne, niecelne, skrzydła same odpadają ( 1 strzał z 12,7 MM i po sprawie). na jaki wafel to jest to ja nie wiem bo 4 bomby po 100kg i 9 rakiet 132 które wgle są niecelne, pominmy zreszta bo conajwyżejw cele naziemne można tym strzelać. jedyny plus że ma 4 działka 20mm (ił-2M) i szybko strąca innych, ale tylko jak jak przecinasz poprzecznie tor przeciwnika bo nie ma szans dogonić niczego nawet bombowców. a tylni strzelec? jak dla mnie to on śpi i strzela w ziemie...

Co do Ił-3 to powiem Ci,że akurat w WT jest on przesadzony do potęgi :) Przypuszczam dlatego,że jest on mega sławny. Tym samolotem da się takie rzeczy w tej grze robić,że to jest głowa mała. Zwrotny, szybki, nie nie musiałbyś zagrać w Ił-2 Sturmovnik :) Tam jest naprawdę odwzorowany :) I w grze która się go tyczy nikt nim nie gra :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...