Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Java - jaką książke kupić?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Znam Jave w stopniu średnim. Czyli - Znam jej składnie prawie w całości. Rozumiem wyjątki, dziedziczenie, bloki try, catch etc. i w pewnym stopniu grafikę. Do teraz uczyłem się z kursów internetowych. Tyle że tam nie ma wszystkiego. Interesują mnie generalnie nowe klasy itd, ale też żeby to nie było zbyt trudne. Javy uczę się od prawie 9 miesięcy. Jaką książke do nauki mi polecicie? Poszukałem trochę tych książek ale generalnie są to książki albo "Java - Podstawy" albo "Java - techniki zaawansowane" a chodzi mi o coś średniego. Coś z czego uczyć się może osoba która już w pewnym stopniu zna Jave. Jeśli ktoś mógłby mi pomóc to byłbym bardzo wdzięczny. Daje like`i :)

Pozdrawiam.

708121422388637873334.png

Opublikowano

Meh jak już osiągnąłem wystarczającą wiedzę to książek nie czytałem. Robiłem co chciałem i w ten sposób się uczyłem.

Założę się również że nie ogarniasz jeszcze perfekt wielowątkowości, a to podstawa jak sie chce napisać coś porządnego (większość zadań na studiach dotyczy wlasnie tego).

Jak wybierzesz wielowątkowość to poczytaj najpierw sobie tutoriale jak przyspieszyć dzialanie aplikacji w javie, co to jest ThreadExecutor, jak działa, gdzie się stosuje bloki synchronized po co i dlaczego. Jak zabezpieczyć się przed deadlockiem, jak testować aplikacje wielowątkowe w Junit. itd itd

Oprócz wielowątkowości możesz się również pouczyć injectować aplikacje, deobfuskować je , refaktoryzować (polecam stare klienty runescape :D)

Jak znasz C++ to możesz się pobawić w robieniu natywów :F

I tak btw. Nigdy nie wiesz tak naprawdę w jakim stopniu jesteś zaawansowany. Po 9 mies mogłeś poznać zaledwie podstawy :F:F Java jest ogrooomna.

Opublikowano

Tyle że znalazłem se "sponsora" (ojca xD) na książke o Javie, porządną i skoro jest okazja to mam zamiar ją wykorzystać. Dzięki panie UP. Like leci, ale teraz już proszę o prady dot. książki.

Opublikowano

Nie ma polskich dobrych książek na wyższym poziomie ;) (przynajmniej ja nie znam)

Ja sobie ostatniu kupiłem Clean code. (jest po polsu na allegro)

Opublikowano

Do teraz uczyłem się z kursów internetowych. Tyle że tam nie ma wszystkiego.

Słaby z Ciebie programista jak nawet nie umiesz sobie czegoś w internecie znaleźć. W internecie jest wszystko na temat javy. Wystarczy dobrze poszukać i znać angielski (nawet w stopniu podstawowym wystarczy). Radzę Ci zmienić zajęcie.

Opublikowano

Słaby z Ciebie programista jak nawet nie umiesz sobie czegoś w internecie znaleźć. W internecie jest wszystko na temat javy. Wystarczy dobrze poszukać i znać angielski (nawet w stopniu podstawowym wystarczy). Radzę Ci zmienić zajęcie.

On mówił o kursach a nie ogólnie o internecie ;)

Opublikowano

@Frezer bardzo miło będzie mi Ciebie zgłosić jako spam i flamewar. Czujesz się nie do wartościowany i na tyle słaby w programowaniu tak, że chcesz komuś dowalić? Ja będę decydował czy zmienie zajęcie czy nie jeśli pozwolisz. To że szukam książki w której wszystko jest ładnie zapisane o rzeczach typu wielowątkowość etc. Jeśli nie chcesz pomóc to nie pomagaj. Akurat w informatyce nie czuje się słaby.

@topic Chodzi mi o książke w której będzie zawarte wiele tematów. Może być nawet dla początkujących, ale żeby rozwinęła się w porządną książke z właśnie takimi w miarę trudnymi sprawami. Napewno takie są (może być po ang.)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...