Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[TuT] Jak zmienić położenie broni w Metin2

Malydosia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam! W tym tutorialu pokażę wam jak zmienić położenie broni w metin2. Oco chodzi, bo pewnie niektórzy nie wiedzą oco mi chodzi. Chodzi mi oto, że są bronie, tylko dla wojownika i wojownik trzyma tą broń do tyłu jak na tym obrazku:

7r3.png

Jakby sura trzymał broń w ten sposób to wyglądałoby trochę dziwnie. I teraz trzeba zmienić położenie tego miecza, aby sura trzymał go do góry. Uwaga, aby broń wojownika była dostępna dla sury, lub ninjy trzeba także zmienić antiflag w pliku item_proto.

Oto spis antiflag:

http://www.mpcforum.pl/topic/566655-tut-inne-spis-wszystkich-antiflag/

Do zmiany położenia będą nam potrzebne te programy:

Ok. Jeśli wszystko już masz to zaczynamy.

1. Po rozpakowaniu pliku item Wejdź do niego i poszukaj broni, którą chcesz przerobić. Ja będę to wykonywał na broni, którą przerobiłem w tym temacie: http://www.mpcforum.pl/topic/968943-dl-przekonwertowanabron-woja-dla-sury/

Przed przeróbką wyglądała tak:

jklm.jpg

A po przeróbce tak: ( Nie chodzi o teksture tylko oto, jak sura trzyma broń.

i49m.jpg

2.Broń, którą wybraliśmy kopiujemy do folderu z Gr2 Mesh converter v 1.3 i przenosimy ją na plik o nazwie grnreader.exe - Po przeniesieniu pliku z bronią (Format *.gr2 ) na grnreader.exe program poda 2 komunikaty, w obydwóch dajemy na tak, albo ok ( nie pamiętam przycisku ). I utworzą nam się 2 nowe pliki w folderze z Gr2 Mesh converter. Jeden z końcówką nazwa_twojej_zbroi.gr.ms, a drugi z końcówką nazwa_twojej_zbroi.gr2.smd - Nas interesuje ten pierwszy.

3.Pluginy do 3ds max kopiujemy do folderu plugins w folderze z twoim 3ds maxem.

4.Uruchamiamy 3ds max.

5.Przenosimy plik nazwa_twojej_zbroi.gr2.ms na okno 3ds maxa i tam pokazuje nam się model miecza, który wybrałeś.

6.I teraz przestawiamy model miecza. I tu masz do wyboru, albo przestawianie miecza w 3ds max, albo mm3d ( w mm3d jest to łatwiejsze ), jeżeli chcesz go modelować w mm3d, to musisz w 3ds maxie wyexportować plik to formatu 3ds. a potem za pomocą wings 3ds wcześniej przekonwertowany plik plik 3ds przekonwertować do formatu obj, jak już przestawimy miecz tak jak chcemy w mm3d zapisujemy plik w formacie obj. Potem w Wings 3d wybieramy importuj->plik obj. i plik obj eksportujemy do formatu 3ds. Potem wklejamy go do 3ds maxa, aby go oteksturować. ( jeżeli chcesz, aby miecz był trzymany normalnie ( do góry ) a nie jak bronie tylko dla woja, to po przestawieniu model powinien wyglądać tak:

09y4.jpg

Nie będę tłumaczył jak przestawiać model miecza, obejrzyjcie jakiś tutorial.

7.Teraz trzeba ten miecz oteksturować. Tego również nie będę tłumaczył, ponieważ robienie tutorialu zajełoby mi wtedy dużo więcej czasu. Ok. Ale zanim to zrobimy. To musimy zrobić nowe foldery, tak aby powstała taka ścieżka: D:\Ymir Work\item\weapon\(tutaj wklej swoją teksturę) Polecam robienie tekstury w formacie dds, lub bmp. i tą teksture wklejamy na koniec tej ścieżki. Dopiero teraz możemy zacząć teksturować w 3ds maxie. Tutorial jak to zrobić macie na tym filmiku:

8.Po zakończeniu teksturowania wybieramy z menu plik->eksportuj-> i wybieramy format gr2. Zapisujemy nasz miecz gdzieś na dysku w formacie gr2.

9.I w ten sposób mamy przestawiony miecz...

10.Miecz kopiujemy do item\weapon i pakujemy plik item epk i eix i kopiujemy je do folderu pack w metinie. ( Jeżeli chcesz tylko przestawić miecz, bez robienia odrębnego miecza ( dodawania wpisów do item_proto itp. ) To podmień twoje pliki na ten miecz, który wybrałeś do edycji.

11.Jeżeli przerobiłeś broń tylko dla woja. Tak aby mógł ją ubierać sura, musi ona być jeszcze dostępna w eq dla sury. Dlatego trzeba zmienić antiflag w item_proto.

Pliki, które dałem do downloadu skanowałem, są bez wirusów...

Opublikowano

Ale przecież położenie broni dla woja u sury będzie poprawnie wyglądać pod warunkiem, że dam odpowiednie subtype/antiflag kurde nie pamiętam, aczkolwiek jedna z tabelek. xD

@edit

Aż sprawdze czy głupot nie gadam ^^

@edit2

Ok sprawdziłem to i w sumie nie rozumiem tego tuta.

Wystarczy zmienić antiflag i wszystko wygląda ok.

Dowód:

KqPbOI1.png

Jedynym takim "błędem" to to, że ta broń nie jest trzymana tylko "jest w dłoni".

Opublikowano

Ale przecież położenie broni dla woja u sury będzie poprawnie wyglądać pod warunkiem, że dam odpowiednie subtype/antiflag kurde nie pamiętam, aczkolwiek jedna z tabelek. xD

@edit

Aż sprawdze czy głupot nie gadam ^^

@edit2

Ok sprawdziłem to i w sumie nie rozumiem tego tuta.

Wystarczy zmienić antiflag i wszystko wygląda ok.

Dowód:

KqPbOI1.png

Jedynym takim "błędem" to to, że ta broń nie jest trzymana tylko "jest w dłoni".

Jest w dłoni + nie możesz się ruszać postacią.

W tucie chodzi o to, że bronią dwuręczną można będzie bić jak mieczem itp.

727881401622271220780.jpeg
Opublikowano

wystarczy w query zmienic subtype na podstawie tego przykładu dla sury jest to 44 i juz bd mozna sie ruszac ;D

c5b30c9c59fcfa99fbbdb2bd1f21661e.jpg<<<- CLICK :D

Opublikowano

zmiana grafiki jest bezsensowna, sam zmieniałem subtype i wszystko grało jak trzeba. Ale lajk dla autora.

"Mimo wszystko do normalnego życia jest potrzebna nam druga osoba."

Każdy kiedyś musi...

Koniec z MpcForum.pl

Opublikowano

Kilka osób pisało, że mam zrobic taki tutorial, to zrobiłem. A dla tych co wątpią: Na tych 2 obrazkach z surą. Miałem zastąpiony model miecza bojowego tym, który przerabiałem w tym tutorialu. Miecz bojowy trzyma się normalnie, do góry nawet u woja. A mimo to, gdy zastąpiłem model miecza bojowego tym 2- ręcznym pobranym stąd: http://www.mpcforum.pl/topic/790317-dl-42-nowe-bronie/ To trzymał go źle, do tyłu. Dopiero po przestawieniu modelu miecza jest on normalnie...

Opublikowano

Można bić i to bez problemu, załatwienie błędu z chodzeniem to też nie problem.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Piszecie że wystarczy zmienić antiflag żeby u sury można było trzymać bronie dwuręczne w jednej, a potem zmienić subtype żeby szło się poruszać i walczyć tą bronią. Ja jestem w tym nowy i zielony, mógłby ktoś mi wytłumaczyć jak to zrobić i gdzie są te pliczki?

I czy tak się da zrobić na privie,a dokładnie 4funmt2?

I czy da się tak zrobić, może jest taki bot czy coś, żeby można było sobie wybierać jak nasza postać,a konkretnie wojownik, ma trzymać bronie dwuręczne?

Opublikowano

Piszecie że wystarczy zmienić antiflag żeby u sury można było trzymać bronie dwuręczne w jednej, a potem zmienić subtype żeby szło się poruszać i walczyć tą bronią. Ja jestem w tym nowy i zielony, mógłby ktoś mi wytłumaczyć jak to zrobić i gdzie są te pliczki?

I czy tak się da zrobić na privie,a dokładnie 4funmt2?

I czy da się tak zrobić, może jest taki bot czy coś, żeby można było sobie wybierać jak nasza postać,a konkretnie wojownik, ma trzymać bronie dwuręczne?

Dokładnie wystraczy znać id na położenie broni ;)

j8d8.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...