Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Jak Spolszczyc Clienta Niemieckiego Baze MYSQL oraz vb

DjPytacz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Po pierwsze questy, możesz spolszczyć translatorem.

Po drugie item_proto i mob_proto, możesz wgrać gotowe polskie

Po trzecie clienta spolszczysz w pliku locale

Opublikowano

A jesli dal bym ci rozpakowane locale lub clienta calego ? pomogl bys mi je spolszczyc?

lub ktos by pomogl spolszczyc??? pw lub tutaj w temacie ;P

Opublikowano

Ja juz pobralem i zaczynam spolszczac, ale dlugo mi pewnie zajmie, bo muszę z translatorem, a jak wiadomo translator gowniano tlumaczy. :f

Jak cos bede mial to wysle ci :) ale sam próbuj.

Pobierz File Archiver stąd: http://metin2mod.tk/downloads.html

I rozpakuj, np. locale_de .eix/.epk [File Archiver -> Extact -> Extract Archive -> i odnajdz swoj plik locale_dee], potem rozpakuj item_proto [File Archiver -> Extract -> item_proto -> Unpack -> i odnajdz w locale_de/locale/de/item_proto] i po wypakowaniu masz pliczek tekstowy (edytowac najlepiej przez program Notepad++ ale zwykly notatnik tez moze byc) w ktorym znajduja sie wszystkie nazwy niemieckie przedmiotow.

Po edycji i zapisaniu pliku spakuj go [ FA -> Extract -> item_proto -> Pack i odnajdz plik edytowany ] gdy ci sie zapisze do nazwy item_proto wklej/podmien w locale_de/locale/de. Nastepnie spakuj folder locale_de do .epk/.eix ,czyli FA -> +extracted -> locale_de -> i u gory po prawej Pack Archive nastepnie podmien w kliencie metin2.

Podobnie robisz z mob_proto, czyli nazwy potworkow/npc.

Jesli nigdy tego nie robiles to jesli edytujesz, np. locale_de .eix/.epk to zrob ich kopie na pulpit :)

Opublikowano

Jeszcze 1 pytanie czy jak bym spolszczyl local game mob proto item proto i chcial bym zrobic np wlasnego clienta Polskiego z polskimi przyciskami itd to jak bym sciagnal z metin2.pl clienta rozpakowal podmienil locale_de zmienil na locale_pl chodzilo by?

Opublikowano

Ja juz pobralem i zaczynam spolszczac, ale dlugo mi pewnie zajmie, bo muszę z translatorem, a jak wiadomo translator gowniano tlumaczy. :f

Jak cos bede mial to wysle ci :) ale sam próbuj.

Pobierz File Archiver stąd: http://metin2mod.tk/downloads.html

I rozpakuj, np. locale_de .eix/.epk [File Archiver -> Extact -> Extract Archive -> i odnajdz swoj plik locale_dee], potem rozpakuj item_proto [File Archiver -> Extract -> item_proto -> Unpack -> i odnajdz w locale_de/locale/de/item_proto] i po wypakowaniu masz pliczek tekstowy (edytowac najlepiej przez program Notepad++ ale zwykly notatnik tez moze byc) w ktorym znajduja sie wszystkie nazwy niemieckie przedmiotow.

Po edycji i zapisaniu pliku spakuj go [ FA -> Extract -> item_proto -> Pack i odnajdz plik edytowany ] gdy ci sie zapisze do nazwy item_proto wklej/podmien w locale_de/locale/de. Nastepnie spakuj folder locale_de do .epk/.eix ,czyli FA -> +extracted -> locale_de -> i u gory po prawej Pack Archive nastepnie podmien w kliencie metin2.

Podobnie robisz z mob_proto, czyli nazwy potworkow/npc.

Jesli nigdy tego nie robiles to jesli edytujesz, np. locale_de .eix/.epk to zrob ich kopie na pulpit :)

Ziom... Edytowalem tak jak kazales spakowalem item proto podmienilem w locale i potem pack archwie w locale_de zapwisalem 2x locale podmienilem w pack w cliencie invoice no i takie cos http://scr.hu/0b66/mn1nx :huh:

Opublikowano

Ziom... Edytowalem tak jak kazales spakowalem item proto podmienilem w locale i potem pack archwie w locale_de zapwisalem 2x locale podmienilem w pack w cliencie invoice no i takie cos http://scr.hu/0b66/mn1nx :huh:

Musisz zmienić wszystkie type="0" i type="2" zamienić na type="1" w locale_de.xml.

Czyli otwierasz plik locale_de.xml najlepiej przez Notepad++ i zmieniasz wszędzie na 1.

W Notepad++ cieśniesz Ctrl+F --> Zamień w Szukany teskt: type="0" (potem type="2"), a w Zamień na: type="1" --> Zamień wszystkie.

I działa bo sprawdzałem jeśli Ci coś nie działa to tak samo zrób z root.xml :)

Ja mam inny problem, tzn nie wyświetla polskich znaków.

Edit//

A już wiem jak zrobić polskie znaki :)

W folderze z klientem edytuj plik locale.cfg. Zamień 10010 1252 de --> 10012 1250 de i już są polskie znaki.

Pozdrawiam i mam nadzieję, że pomogłem :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...