Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Jak ładnie dopasować napis do sygnaturki ?

Geloth

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Zaczynam bawić się w Gimpie stworzyłem dla siebie sygnaturkę. W efektach w miarę ogarniam, wiem co gdzie jak, gorzej z napisami. Kompletnie nie umiem stworzyć jakiegoś efektownego napisu, poza jakimś neonem itp. Proszę o pomoc, używam Gimp 2.8.

6sujx1.jpg

Kliknij w sygnaturę ^_^

Opublikowano

Napis może być zwykły. Aby nie zbyt dużą czcionką tak jak na przykład w Twojej sygnaturze.

Na przykład zwykła czcionka, nie fikuśna, coś Arialo podobnego:

1368180383-U387138.png

Najlepiej w sygnaturach, foto-manipulacjach etc, jest używać czcionek szeryfowych oraz pisankowych. Dla przykładu posłużę się sygnaturą:

1327580045-U247153.png

Została tutaj użyta czcionka fikuśna, powyginana, z jakimiś wzorkami. Na dodatek jej rozmiar jest bardzo duży, zajmuje prawie połowę pracy, a kolor nijak ma się do całej tematyki. Wygląda to po prostu nie ładnie.

1327580111-U247153.png

Tutaj natomiast została użyta czcionka szeryfowa oraz pisankowa. Jej kolor został dopasowany do tematyki, a rozmiar jest już o wiele mniejszy. Praca wygląda o wiele lepiej.

W każdej sygnaturze istnieją tzw focal pointy, czyli punkty. Według tej teorii są to miejsca, w które patrzący spogląda najpierw.

1327578139-U247153.png

W miejscu jednej z tych kropek możemy umieścić napis.

Najlepiej napisy jest robić na dolnych punktach, wygląda to wtedy o wiele bardziej estetycznie.

Na przykład:

1327578780-U247153.gif

Poradnik by wredna KLIK

3t6EGVz.png

Opublikowano

Możesz robić napis na kolor którego najwięcej u żyłeś w sygnaturze i dopasować dobrą czcionkę.

Tak jak ja zrobiłem ten napis na tej sygnaturze postać jest łagodna, wesoła to postarałem się wykonać taki łagodny napis.

Jak postać będzie miała charakter zły etc to dajesz czcionkę taką ostrą.

KkxpZ9y.png

I staraj się nie umieszczać napisów na rogach tak jak masz w obecnej sygnaturze, najlepiej tak jakoś na środku wysokości i blisko głównej postaci/elementu.

Regmannn

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...