Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

MATMA! ;___; Na szybko.

Miyoshi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Potrzebuję rozwiązań paru zadań z matmy, z paczki, która znajduje się poniżej. Nie wrzucam tutaj zdjęć, bo są za duże, a zmniejszone nie byłyby dokładne. Jeżeli ktoś jest w stanie zrobić chociażby jedno to już mi bardzo pomoże. Zostawcie zadania 5 oraz 7a.

Paczka:

http://speedy.sh/hVurP/MATMA.rar

Skan:

https://www.virustotal.com/pl/file/86af8da20865626e020d5c4a586ba160f7a439da1eb88b0affb1182e741eba06/analysis/1371109318/
Opublikowano

kurwa jaki to poziom, to wiekszosc w pamieci da sie policzyc bedac po I polroczu klasy 1 z rozszerzona matma xD zrobie ci to, ale bez sinusow tangensow bo nie pamietam ich po prostu, odp dodam w edicie dzis albo jutro po szkole

@zad 3

225/150 = 270/x

oblicz sobie z proporcji, zakladam ze umiesz podstawy? xD

@zadania z podobienstwem to sprawdzasz kiedy katy beda takie same, albo boki beda proporcjonalnie, czyli np 2,3,4 i 4,6,4 sa podobne do siebie w skali 2

ciagi

ktore sa rowne 0? liczysz jak miejsca zerowe funkcji

przyklad:

(n-3)(n+2)

sprawdzasz dla ktorych n nawias bedzie rowny 0, nie umiem tego dokladnie, tzn no takich szczegolow, bo jestem niby rozsz profil mat, ale nauczycielka ominela pare dzialow dla funkcji i znam tak kij razy oko xD

@wyznaczanie wzoru na przekatna kwadratu

jak masz trojkat prostokatny rownoramienny, no to przeciwprostokatna to bedzie a x pierwiastek(2), wiec wyobraz sb, ze 2 trojkaty, to kwadrat, i juz :D

@ wyznaczanie katow

to wszystko to wlasnosci, banal, w ksiazce masz, jesli kat jest taki, to ma tyle, wystarczy zobaczyc do ksiazki, zwykle nie chce mi sie, a nie nie umiem :D

@pole trojkata rownobocz

wzor jest z wysyokosci i z boku, google nie gryzie jesli nie pamietamy

@pole rownolegloboku

liczysz normalnie, tam masz te sinusy dzikie wensze, wyznaczasz dziwnie wysokosc i masz :D

Opublikowano

kurwa jaki to poziom, to wiekszosc w pamieci da sie policzyc bedac po I polroczu klasy 1 z rozszerzona matma xD zrobie ci to, ale bez sinusow tangensow bo nie pamietam ich po prostu, odp dodam w edicie dzis albo jutro po szkole

Jutro po szkole to mi nie będzie potrzebne. ;) No ja nie ogarniam ciągów. Sinusy itp. umiem. :D Ale ciągów nigdy nie zrozumiem. Poza tym ja noga z matmy jestem.

Opublikowano

Zad. 10 Wyliczasz z samego wzoru na pole trójkąta równobocznego, ale najpierw dzielisz obwód aby wyszedł Ci jeden bok.
Czyli 30 : 3 = 10, a = 10. Później wzór P = a 3√3 / 4

P = 103 √3/ 4

P = 250 √3

Zad 8/ A

Nie jestem pewna czy aby na pewno dobrze liczę :P

h = 3

a = 6

P = a * h

P = 6 * 3

P = 18

:D

Zad 4. Obliczysz z stwierdzenia Talesa. ;x Może później zedytuje i coś jeszcze spróbuje zrobić. ^^

Zad 4/ A

3/2 = x/ 3

x = 9/2

Zad 4/ B

x/8 = 9/6

6x = 9*8

x = 12

Ciągów Ci nie zrobię bo nie miałam tego jeszcze. ^^

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...