Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Bugi w plikach Terenzo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja jak na razie jaki mam bug w tychże plikach to zrywanie połączeń z serwerem.

Jak to wygląda:

1. Postać sobie expi

2. Łapie lag

3. Wywala połączenie, ale procesy DB oraz GAME są aktywne

4. Wyłączenie procesów komendą killall db game nie wyłącza tych procesów i trzeba odczekać około 5 min, aby w/w procesy zostały wyłączone.

Następne bugi:

- Postać, która ma +2000 MP i otrzyma obrażenia od jakiegokolwiek moba to pasek z maną "skraca się" +/- o 1/5 całości

- Nie działa Mikstura mądrości

- Ubranie fryzury olimpijskiej nie zawsze ustawia wybrany fryz, dotyczy to fryzur bokserów. (jest raczej błąd albo w quest hair.quest, lub źle ustawione modele w kliencie)

- Nie widać wypadających yang na ziemię, przez co nie można ich podnieść ręcznie (mając trzecią rękę yangi wpadają na konto) - raczej bug w kliencie.

- Przy pisaniu questów nie od razu chcą po kompilacji wystartować (bug wynikający z błędnie nadanych praw dostępu do plików w folderze "object")

- Skille Beran-Setaou nie zadają obrażeń, ale animacje są poprawnie wykonywane.

- Być może to jest tylko moje niedopatrzenie, ale dostępny jest tylko parter diabelskich katakumb

- Nie na wszystkie mapy można wejść (dotyczy to takich map jak sungzi, sungzisnow, sd1, sd2 etc. - a szkoda, bo to naprawdę fajne mapki)

Na razie tyle udało mi się wyłapać.

59649524317135950350.png

Opublikowano

@Lazarus-mt2

Nie widać wypadających yang na ziemię, przez co nie można ich podnieść ręcznie (mając trzecią rękę yangi wpadają na konto) - raczej bug w kliencie.

Spróbuj "przywołać" yangi komendą "/i 1" a następnie je wyrzucić. U mnie nie można wyrzucić yang z eq natomiast jako item można więc nie sprawdzę w 100% czy to prawda.

Postać, która ma +2000 MP i otrzyma obrażenia od jakiegokolwiek moba to pasek z maną "skraca się" +/- o 1/5 całości

Miałem 4203 MP (Many)(Niebieskiego paska :)) Przywołałem sobie parę moobów i pasek nie schodził w duł, natomiast np. Bijąc mooby z lasu ten pasek się zmniejszał ponieważ jest taki bon czy coś co odbiera MP podczas ataku (Nie wiem jak to nazwać)

Ubranie fryzury olimpijskiej nie zawsze ustawia wybrany fryz, dotyczy to fryzur bokserów. (jest raczej błąd albo w quest hair.quest, lub źle ustawione modele w kliencie)

Możesz powiedzieć dokładniej o co chodzi, ubierasz np. włosy (dredy) i daje Ci je inne?

- Być może to jest tylko moje niedopatrzenie, ale dostępny jest tylko parter diabelskich katakumb

To wina questa, te mapy są wgrane natomiast quest jest zbugowany bo nie ma NPC chyba na paterze.

Nie na wszystkie mapy można wejść (dotyczy to takich map jak sungzi, sungzisnow, sd1, sd2 etc. - a szkoda, bo to naprawdę fajne mapki)

Na razie tyle udało mi się wyłapać.

Zgadzam się z tobą.

Od siebie dodam że w DT piętro z metinem Diabła jest zbugowane ponieważ dedając tego metina on nie powinien się drugi raz pojawić natomiast po jego zniszczeniu pojawia się drugi itd... przywołując z każdym kolejnym zniszczeniem metiny upadku.

To wszystko co do tej pory zauważyłem.

8910814572903361049127.png

Opublikowano

Gdy założysz kostium, wywala ci "Quest" pt. Zdejmij Kostium.

To nie jest bug.. Tak jest ustawione w quescie.. W momencie kiedy go założysz możesz go zdjąć na dwa sposoby, przez questa lub klikając na niego. To nie tyle bug co niedopatrzenie questa

Opublikowano

Z plikami serwerowymi mam styczność już 5 lat i powiem tak:

Pliki Terenzo są dobre, ale widać już po pierwszym uruchomieniu że były robione na tzw. "odp****l się", Mapy działają te podstawowe, drop i exp dostosowane pod klasyczny medium/hard, ale traci punkty przez podstawowe błędy w niektórych questach, a są to błędy na poziomie "podstawówki".
Konkludujac pliki Terenzo daleko wyprzedzają konkurencję, ale jednak trzeba im trochę czasu poświęcic.
moja koncowa ocena to 7/10, więc jeśli masz czas i umiejętności to zmien pliki na inne, jeśli masz umiejętności a nie masz czasu, lataj pliki od Terenzo.

Edit:

Ubranie fryzury olimpijskiej nie zawsze ustawia wybrany fryz, dotyczy to
fryzur bokserów. (jest raczej błąd albo w quest hair.quest, lub źle
ustawione modele w kliencie)

Gdy ubieram dredy na daggera, to albo robi się dziura w głowie, jakby modelu nie było, lub był uszkodzony. W przypadku pozostałych postaci (wojownik np) ubiera standardowa fryz (tzw. szczotkę xD) i inne kombinacje, których nie miałem ochoty oglądać.

Postać, która ma +2000 MP i otrzyma obrażenia od jakiegokolwiek moba to pasek z maną "skraca się" +/- o 1/5 całości

Spadek MP jest krótkotrwały bo około 0.58 sekundy, szczególnie uciążliwe to jest w V1 i V2. O klasycznym spadku MP w lesie wiem, ponieważ tamtejsze moby, podobnie jak w AV mają jakiś % na kradzież PE.

Natomiast co do katakumb, jestem prawie pewien, że jest tylko parter katakumb, ponieważ moją postacią GM skakałem po współrzędnych map z plików town.txt każdej mapy, jaka znajduje się w plikach Waszego "guru", jeżeli faktycznie pozostałe piętra tam są, to proszę o nazwę katalogu mapy po stronie serwera, współrzędne początkowe oraz identyfikator mapy, bo jeżeli te mapy tam faktycznie są, to źle ustawione i nie da się wejść, ponieważ nie na wszystkie mapy udało się wejść.

Co do DT... Ja stawiam że to błąd w pliku deviltower_zone.quest, u mnie tego nie ma, ponieważ RAID na DT mam standardowy, jeszcze od Ś.P plików Rain'a :)

Brak wypadających yang na ziemię nie jest taki uciążliwy, przeciwnie, można to nawet na korzyść serwera wykorzystać :)

A Beran-Setaou DMG fizyczne zadaje, a owszem, ale nie otrzymuję obrażeń z jego skilli (chyba wiem już gdzie leży problem ;))

59649524317135950350.png

Opublikowano

Ogółem to na plikach Raina (2k5 bodajże) jechałem około dwa lata, skończyłem robić serwery w 2010r. kiedy questy jeszcze miały "wartość", teraz większość to GUI, dify i te inne bzdety.

Biorę RW3 i zrobię z nich coś porządnego.

Można zamknąć.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...