Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[C++] Problem z Switch...Case

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

#include <iostream>
int main()
{
int a;
int b;
std::cout << "Podaj liczbe A: ";
std::cin >> a;
std::cout << "Podaj liczbe B: ";
std::cin >> b;
switch ( a )

}

Robię kalkulator według zadania "Napisz prosty kalkulator dla dwóch liczb, obsługujący cztery działania matematycznie: +, -, * i /."

tylko tyle zrobilem i nie wiem co dalej... bez hejtów.... ucze się 2 godziny... ;D

Opublikowano

Ja z tych stron się własnie ucze.. czytam wszystko już 2 raz i nie wiem jak zrobić abym nie musiał pisać case 1 case 2 case 3 tylko jeśli bym wpisał jeden case już by wystarczyło aby zrobić ten kalkulator...

Opublikowano

Tworzysz nową zmienną, załóżmy wybor typu całkowitego, dajesz do nawiasu po switchu, wcześniej oczywiście nadając mu wartość cinem. Pomiędzy case'em a dwukropkiem dajemy wartość np. 1,2,3,4 i jeżeli wybor ma wartość 1, to robi się dodawanie tych liczb, 2 - odejmowanie itp. Wszystko zależnie od wartości podanej w zmiennej wybór. Czaisz, czy może mam pokazać na przykładzie?

Pomagam w projektach dotyczących programowania (C++/C/Java/C#/inne). Jak masz jakiś problem, napisz do mnie, wspólnie poszukamy rozwiązania ;).

Opublikowano

Ja z tych stron się własnie ucze.. czytam wszystko już 2 raz i nie wiem jak zrobić abym nie musiał pisać case 1 case 2 case 3 tylko jeśli bym wpisał jeden case już by wystarczyło aby zrobić ten kalkulator...

jeden case to troszke lipa

switch(zmienna){
case "+":
tutaj funkcja dodawania;
break;
case '-':
odejmowania;
break;
default:
break;
}

jakby ci to ladniej przedstawic, na ifach, bo wygląda że nie za bardzo wiesz ocb, a to polega na wygodnym wybraniu odpowiedniej wartości zmiennej

if(zmienna == '+'){
funkcja dodawania;
}
elseif(zmienna == '-')
{
odejmowania
}
else
{
}

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...