Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[TUT] Prędkość internetu na XBOX'ie 360

BitBoxer

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich! Jest to mój pierwszy TUT w dziale XBOX'a, i mam nadzieje że wam się spodoba!

Ten Tutorial jest dla ciekawskich, którzy chcą sprawdzić prędkość z jaką ich konsola pobiera i wysyła dane.

Do tego poradnika będzie potrzebny laptop/komputer z WI-FI ORAZ wyjściem Ethernetowym. Ja mam laptopa podłączonego do internetu przez WI-FI, a potem kablem ethernetowym z laptopa, do XBOX'a.

Więc zaczniemy od pobrania programu pod nazwą NetSpeedMonitor:

http://www.floriangilles.com/software/netspeedmonitor/download/

Skan:

Skanu nie daje (chyba że poprosi admin lub mod) bo link prowadzi do download'u ze strony developera. 

Klikamy na link pod Download Latest Release, zgodnie z naszą wersją systemu.

Następnie instalujemy pobrany wcześniej program.

Uruchamiamy NetSpeedMonitor, i powinno pojawić się okienko pytające sie, "Do You want the toolbar on your taskbar?", na co my odpowiadamy Yes. To okienko pyta się czy chcemy mieć okienko NetSpeedMonitor na pasku zadań. Klikamy na tak tylko aby było wygodniej obsługiwać się tym programem.

klikamy prawym przyciskiem myszy na skrót do opcji połączeń z internetem (zapomniałem jak to menu się nazywa :D). Potem wchodzimy na "Manage internet connections", lub coś w tym stylu. Przepraszam, ale mój system operacyjny to Angielska Vista. Jeżeli chcecie mieć XBOX'a podlączonego tak jak ja, czyli Router - WI-FI - laptop - Ethernet - XBOX 360, to klikamy prawym na sieć bezprzewodową, klikamy na okienko "Sharing", i klikamy pierwsze "pudełko", które sie nazywa, "Allow other network users to connect through this internet's connection," i klikamy OK aby zapisać zmiany.

Klikamy prawym przyciskiem myszki na skrót do NetSpeedMonitor, który znajduje się na pasku zadań, i wybieramy opcje "Configuration".

Pod napisem "Network Interface" wybieramy adapter, dzięki któremu nasz XBOX 360 jest podłączony do laptopa, I klikamy "Apply". Zanim jednak to zrobimy, możemy zmienić Bitrate, czyli jak nasza prędkość będzie się ukazywać w NetSpeedMonitor.

Teraz wystarczy jedynie podłączyć XBOX'a do XBOX LIVE, i jak wszystko poszło dobrze, XBOX powinien się połączyć, a my powinniśmy zauważyć że licznik na "skrócie" do NetSpeedMonitor, powinien się trochę ruszyć. Jeżeli tak się nie stało, sprawdź czy wykonałeś wszystko dobrze.

Dziękuje za czytanie, i mam nadzieje że wam się podobało.

Do widzenia.

@EDIT

Usunąłem krok do zrobienia network bridge, ponieważ nie był on potrzebny.

za duża sygna

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...