Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Questy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

chciałbym nauczyć się programowania w metinie, questy i te sprawy. Znalazłem takie oto 2 poradniki:

KLIK oraz KLIK

Pierwszy to jest w Notepad++ a drugi nie wiem. O ile tu są przedstawione funkcje co i jak oraz pisanie zadań. Ja chciałbym dowiedzieć się także jak robić rzeczy typu dungeony. W czym polecacie się uczyć, w czym najłatwiej? Możecie również podesłać inne poradniki.

Z góry dziękuje za pomoc. Wszystko zostanie nagrodzone.

P.S: Kiedyś liznąłem AutoIT ale to raczej do tego się nie nadaje?

@EDIT: Pomyliły mi się działy proszę o przeniesienie.

Pomogłem daj Lubię To

League Of Legends | ON | Eu N&E | Mid&ADC

Metin2 | OFF |

Opublikowano

Do dangeonów ci naprawdę jeszcze daleko nawet przedemną długa droga ...

Do pisania questów polecam notepad ++

Z tego drugiego poradnika sam sie nauczyłem pisać ,ale po funkcje zasięgnełem do pierwszego .

Na razie naprawdę spróbuj pisać zwykłe questy a z czasem nauczysz się coś nowego i nowego aż w końcu spróbujesz swoich sił ;d

xq0lgJF.png

Opublikowano

Na dungeona sam się nie porywam xD Prędzej biorę już jakiś istniejący i przerabiam go dla siebie. Notepad++ najlepszy do pisania, tylko w składni ustaw sobie na język Lua i pamiętaj o tabulatorach, na początek nie będziesz się gubił z end'ami.

Ja się z tego tutka trochę uczyłem, a tak ogólnie. Ściągnij sobie trochę questów przeróżnych i postaraj się je przeanalizować. Zacznij myśleć jak osoba która to pisała.

Opublikowano

Dzięki za sugestie.

jeszcze pytanko w poradniku jest, żeby używać tabulatorów. Jak wyczuć kiedy go użyć i do czego on służy? Da się go jakoś automatycznie czy trzeba ręcznie ?

Pomogłem daj Lubię To

Metin2 | OFF |

Opublikowano

Niestety trzeba ręcznie. Ja osobiście używam tabów aby nie pomylić się w endach. Tzn. każdą linijkę którą muszę zamknąć np. when login begin oddzielam tabem czyli przesuwam ją w prawo.

Załóżmy że masz

quest mosiek begin

state start begin

when login begin

end

end

end

Widzisz? Przy dłuższych questach nie pogubisz się tak łatwo w endach. Notepad pokaże Ci takie linie i będziesz wiedział ile masz endów wstawić.

Opublikowano

Aaaaa :) Ok skapowałem, dzięki, Do zamknięcia.

Pomogłem daj Lubię To

Metin2 | OFF |

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...