Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Jak Połączyć z Bazą

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cze, mam takie pytanie,

Mój brat chce mieć 6 z Infy,

Musi zrobić stronkę, on nie umie, to ja mu zrobiłem,

Ale typka od infy powiedziała żę musi być możliwość rejestracij, i logowania wraz z panelem użytkownika,

No i zrobiłem stronkę, ale nie wiem co zrobić, żeby można była się rejestrować i logować,

Brat postawi stronkę chyba na xaa.pl albo ugu.pl

Proszę o pomoc,

Znaczy wiem jak zrobić rejestrację, ale nie wiem jak zrobić, żęby robiło konta, i jak zrobić panel logowania (to prawie wiem)

I prosiłbym o podesłanie skryptu na podświetloną część strony, po najechaniu myszką (jak ktoś ma)

I wytłumaczenie jak go wgrać,

20uy6hw.png

Opublikowano

Tabele w MySQL: user, password etc. i skrypt logowania i rejestracji łączysz z Mysql i przy logowaniu wyciąga Ci te dane, a po rejestracji wysyła do poszczególnych tabeli odpowiednie dane? Możesz jeszcze zrobić, aby kodowanie hasła było w MD5 oraz drugi typ drugiego inputu był ,,password" będziesz miał gwiazdeczki ;)

Opublikowano

Tabele w MySQL: user, password etc. i skrypt logowania i rejestracji łączysz z Mysql i przy logowaniu wyciąga Ci te dane, a po rejestracji wysyła do poszczególnych tabeli odpowiednie dane? Możesz jeszcze zrobić, aby kodowanie hasła było w MD5 oraz drugi typ drugiego inputu był ,,password" będziesz miał gwiazdeczki ;)

Tak wiem, ale ja prosiłem o wytłumaczenie jak to zrobić...

@Goukan

Dziękuję , Zobacze czy będzie działać jak na razie LIKE ;d

@W której klasie on jest?

@4 ;D

Jak na taki wiem, to dużo od nich wymaga ;D

20uy6hw.png

Opublikowano

4 klasa i rejestracja i logowanie xD śmiać mi się chce z pseudo informatyków w podstawówce :D Babki po 50 które tylko potrafią w paincie się obsługiwać, ew. office :D w dodatku nie znają internetu gdzie jest WSZYSTKO. 2 minuty na google i skrypt rejestracji znaleziony ;d ile to zaimplementować na swoją stronę. jak będziesz miał problemy to pisz.

Jednak mogę ci wytłumaczyć na czym to poleca:

Łączysz się z bazą danych -> tworzysz w bazie danych tabele o nazwie user a w nim: login, hasło, email itp. -> piszesz skrypt rejestracji który -> zwykły najprostszy formularz html -> w php postujesz te dane i zapisujesz w bazie danych -> Koniec rejestracji ->otwierasz nowy plik login.php ->w nim zwykły prosty formularz html login i haslo ->w php sprawdzasz czy haslo jest zgodne dla uzytkownika o nazwie login ( te ktore zostalo podane w formularzu) -> jesli sie zgadza to ustawias sesje ($_SESSION['username'] = $_POST['login'] ;) czyli do zmiennej sesji username jest przypisywane to co zostalo wpisane w formularzu jako login -> KONIEC LOGOWANIA ;d

oczywiście możesz dodać zabezpieczenia przed np sql injection, sprawdzanie czy formularze sa puste i te sprawy

- Dodam jeszcze że w każdym pliku na samym początku musi być:

session_start();

ob_start();

inaczej zmienna z sesją nie będzie widoczna

Teżw każdym pliku możesz dodać na samym początku:

if($_SESSION['username']) //jesli jest zalogowany 
echo 'Jesteś zalogowany jako: '.$_SESSION['username']; //to wyswietli sie to
else echo''; // w przeciwnym wypadku nic nie wyswietli

@edit

ja jak pokazałem swój projekt strony (ten co mam w podpisie) na listę serwerów minecraft z panelem administracyjnym syustemem newsow i inne to mi dał.... plusa xD

Osobiście pomagam tylko na PW lub e-mail

-----------------------------------------------------------------

https://github.com/smietanka

Opublikowano

@UP thx

Ale mógłbyś wytłumaczyć jakoś normalnie ;D, tzn: inaczej, prostszym językiem,

bo troszeczkę nie rozumiem.

20uy6hw.png

Opublikowano

Mam rozumieć że on to musi pokazać w pliku z pendriva czy wrzucić na hosting jakiś darmowy? Bo jeśliu z pendriva to niech ta nauczycielka się zwolni z nauczyciela informatyki bo będzie trzeba jakiś serwer localhost wraz z bazą danych, a jeśli na jakimś hostingu to jest prostsza sprawa. Odpowiedz na to pytanie i ci napiszę gotowca takiego prostego

Osobiście pomagam tylko na PW lub e-mail

-----------------------------------------------------------------

https://github.com/smietanka

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...