Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] dekomplikacja do C++

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Uczę się programować w C++, głównie na podstawie gotowych kodów które znajduję w internecie i ze strony http://cpp0x.pl. Ale kody które znajduję są dość proste (najciekawszy program jaki dzięki nim napisałem to kalkulator który potrafi przeliczać liczby z systemu binarnego, trójkowego, czwórkowego i piątkowego (nie wiem czy istnieją te oprócz binarnego, ale trudno) i odwrotnie.

Więc pomyślałem, że może zainspirować się jakimiś bardziej skomplikowanymi programami (np. boxybot - dlatego że już nie działa i nie byłoby to żadne poważne naruszenie praw autorskich). Jednak nie mam dostępu do ich kodu źródłowego i mam pytanie macie jakiś działający disambler? Wiem że nie odczyta na c++ tylko na Asembler i to w dość okrojonej wersji, ale sądzę, że należy stawiać sobie wyzwania :)

P.S. Znacie jakieś stronki gdzie można znaleźć jakieś kody źródłowe do nauki?

Opublikowano

Po temacie widzę, że jesteś kompletnie niedouczony.

Zróbcie słownik pojęć, bo nie ma czegoś takiego jak KOMPLIKATOR, a jest KOMPILATOR.

Nie ma dekompilatora do C++, jest tylko disasm, ewentualnie do c, ale przy twoim obecnym stanie wiedzy nie warto się w to zagłębiać, bo po zdekompilowaniu i tak nie będziesz wiedział nic. Wątpię nawet, czy wiedziałbyś cokolwiek z normalnego source'a.

Mówisz, że za proste programy? Bo od tego się zaczyna. Nie zaczyna się od wielkich projektów przecież. A na pewno znasz wszystkie podstawy? Zastanów się ;).

Pomagam w projektach dotyczących programowania (C++/C/Java/C#/inne). Jak masz jakiś problem, napisz do mnie, wspólnie poszukamy rozwiązania ;).

Opublikowano

Po temacie widzę, że jesteś kompletnie niedouczony.

Zróbcie słownik pojęć, bo nie ma czegoś takiego jak KOMPLIKATOR, a jest KOMPILATOR.

Nie ma dekompilatora do C++, jest tylko disasm, ewentualnie do c, ale przy twoim obecnym stanie wiedzy nie warto się w to zagłębiać, bo po zdekompilowaniu i tak nie będziesz wiedział nic. Wątpię nawet, czy wiedziałbyś cokolwiek z normalnego source'a.

Mówisz, że za proste programy? Bo od tego się zaczyna. Nie zaczyna się od wielkich projektów przecież. A na pewno znasz wszystkie podstawy? Zastanów się ;).

Wiem, że jestem niedouczony, pisałem że dopiero się uczę. Pisałem również:

Wiem że nie odczyta na c++ tylko na Asembler i to w dość okrojonej wersji, ale sądzę, że należy stawiać sobie wyzwania :)

Opublikowano

No to ucz się na przykładach z kursu. Polecam jeszcze taką lekturę jak "Thinking in C++". Jak całkiem ogarniesz podstawy, to bierz się za poznawanie bibliotek np. sfml do grafiki, wxwidgets, qt do aplikacji okienkowych itp.

Po co stawiać sobie takie wyzwania? Najprawdopodobniej z najprostszego programu użytkowego nic nie zrozumiesz, jeżeli nie ogarniesz podstaw.

Pomagam w projektach dotyczących programowania (C++/C/Java/C#/inne). Jak masz jakiś problem, napisz do mnie, wspólnie poszukamy rozwiązania ;).

Opublikowano

jak chcesz wysylac zapytania do serwera

curl

winhttp wininet <- trza visuala do tego :<

co do tcp/udp

Po stronie serwera:
- socket()
- bind()
- listen()
- accept()
- send() / recv()
Po stronie klienta:
- socket()
- connect()
- send() / recv()

polecam ci abyś się obiektów poczuczył, masz to na tamtej stronce

Opublikowano

Tworzenie klas, polimorfizm, abstrakcja, dziedziczenie, podstawowe zaleznosci miedzy obiektami to sa nadal podstawy. Jesli tego nie znasz to nie znasz podstaw na pewno. Do podstaw zaliczylbym jeszcze sporo wiecej rzeczy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...