Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jak zrobić plugin na serwer Bukkit

ZamorekPL

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam na moim pierwszym poradniku, na którym postaram się wam wytłumaczyć jak tworzyć pluginy pod Bukkita.

Ja osobiście nie znałem za dobrze Javy zanim zabrałem się za pluginy, a jednak sobie radze. Aczkolwiek polecam najpierw ogarnięcie trochę środowiska

.

Co będzie nam potrzebne?

Tworzymy projekt:

1. Instalujemy Jave oraz Eclipsa.
2. W Eclpsie, w lewym górnym rogu, wciskamy ikonkę New.
post-944830-0-12093900-1370687221.jpg
3. Wybieramy Java Project dajemy Next.
post-944830-0-84697200-1370687278.jpg
4. Potem tylko wybieramy nazwę naszego pluginu i dajemy Finish.
post-944830-0-53834900-1370687295.jpg
5. Po lewej stronie, w Package Explorerze pojawił się nasz projekt.
post-944830-0-58950600-1370788114.jpg

Podstawy projektu:

1. Współpraca z bukkitem:

Aby nasz plugin współpracował z bukkitem i posiadał możliwość obsługi komend, graczy itp.
Klikamy prawym na nasz projekt, wciskamy Build Path, następnie Configure Build Path...
post-944830-0-46683800-1370788025.jpg
Następnie Add External JARs i wybieramy naszego wcześniej pobranego craftbukkit.jar
post-944830-0-85076200-1370789107_thumb.jpg
Zatwierdzamy i dajemy ok.

2. Tworzymy Pckage:

Teraz stworzymy Package w którym będą się znajdowały nasze klasy (o klasach za chwilę).
Klikamy prawym na src, wybieramy New, a następnie Package
post-944830-0-76473500-1370791354.jpg
Nazwa powinna wyglądać na przykład tak: me.ZamorekPL.mpcforum
Po wpisaniu nazwy zatwierdzamy.

3. Tworzymy nową klasę:

Klasy są to pliki w których będzie znajdował się kod źródłowy naszego pluginu.
Klikamy prawym na nasz wcześniej stworzony Package dajemy New i Class.
Możemy wybrać dowolną nazwę, ja osobiście dam Main i polecam wam również tak zrobić, aby zapobiec problemom z interpretacją mojego kodu, w dalszych częściach poradnika.
Tutaj będziemy pisali kod naszego pluginu, na razie zrobimy prosty plugin który nic nie robi.

Na razie nasza klasa wygląda tak:

package me.ZamorekPL.mpcforum;

public class Main {

}

W pierwszej linijce mamy Package w jakim znajduje się nasza klasa (tego NIGDY nie ruszamy)

W trzeciej linijce mamy konstruktor naszej klasy :

public class Main{ //"public" czyli publiczna, oznacza to że można ją wywołać z zewnątrz, "class" to klasa, Java musi wiedzieć że to jest klasa, a "Main" to nazwa klasy.

//Ciało naszej klasy, tu umieszczamy wszystko co jest wewnątrz niej.

} //Tu się kończy ciało naszej klasy.

Aby nasz plugin był pluginem należy po nazwie klasy (u mnie Main) dopisać: extends JavaPlugin

Oznacza to że nasza klasa dziedziczy z JavaPlugin.

Eclipse podkreśli nam błąd, aby go naprawić najedź na JavaPlugin i wybierz: Import 'JavaPlugin' (org.bukkit.plugin.java)

Tak właśnie się importuje w naszych pluginach będziemy importowali jedynie importy z org.bukkit.<coś tam> i różne z java.<coś tam>. NIGDY nie używaj importów z net.minecraft.<coś tam>, chyba że wcześniej napiszę żeby tak zrobić.

post-944830-0-23235900-1370788213.jpg

Opublikowano

Zaczęte fajnie. Jak wytłumaczysz parę rzeczy odnośnie programowania będzie całkiem całkiem :D Obyś nie robił tego w sposób : piszemy to i to, i stanie się to. Wytłumacz co robi jaka linijka pluginu :D

Opublikowano

Zaczęte fajnie. Jak wytłumaczysz parę rzeczy odnośnie programowania będzie całkiem całkiem :D Obyś nie robił tego w sposób : piszemy to i to, i stanie się to. Wytłumacz co robi jaka linijka pluginu :D

Mam zamiar zrobić tak jak mówisz, jednocześnie na kilku przykładach opisać wszystko co oferuje nam craftbukkit.

• 1 miesiąc temu...
  • 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...