Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

CCleaner -Co i Jak!

QuarK

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień Dobry!

Dziś opiszę wam działanie oraz co znaczy dana opcja w programie CCleaner!

1.CCleaner - Opis programu

Program wydany przez firmę Piriform, należy on do licencji freemium.Służy do oczyszczania i usuwania zbędnych plików z PC.

Pierwsze wydanie ,ów programu odbyło się w 2003 roku.

2.Zakładka - Cleaner

Na chwilę obecną znajdują się tam dwie zakładki tj. Windows oraz Applications.

Zakładka jest właściwie najważniejszą, z tego powodu postanowiłem, o niej cokolwiek napisać.W zakładce Windows, możemy usuwać pliki z systemu operacyjnego m.i. wolna przestrzeń itp. Zaś w zakładce Applications, możemy usuwać ciasteczka oraz inne rzeczy związane lub pozostawione po danej aplikacji.

By usunąć dane coś zaznaczamy krateczkę, obok tego co chcemy usunąć a następnie klikamy Run Cleaner-Ten proces chwilę trwa,także musimy poczekać.

Radzę również przy robieniu tego,wyłączyć zbędne programy typu przeglądarka.

3.Zakładka - Registry

W niej możemy naprawiać dane błędy,przez co nasz system będzie działał lepiej!

Jak to zrobić?Jest to równie proste,zaznaczamy w jakim "sektorze" program ma wyszukać błędy i klikamy Scan for Issuses. Znów chwilę czekamy, gdy pojawi nam się lista błędów, zaś tok ładowania dojdzie do 100% klikamy Fix Selected Issuses... Powinno wyskoczyć nam okienko z zapytaniem czy chcemy zrobić backup-Zalecam kliknięcie potwierdzenia oraz zapisania go w bezpiecznym miejscu np. w Moich Dokumentach. Teraz możemy wybrać Fix Issue-by usuwać błędy każde z osobna albo Fix All Selected Issues-by usunąć wszystkie na raz.

4.Zakładka - Tools

Tools, z angielskiego znaczy narzędzia, czyli w tej zakładce właśnie coś takiego znajdziemy.

Uninstall- W tej zakładce usuniemy dane programy,które są nam nie potrzebne.Wystarczy zaznaczyć program i kliknąć Run UnInstall'er, a potem już wszystko powinno zrobić się automatycznie.

Startup- W niej możemy włączyć/wyłączyć czy dany proces ma się uruchomić/czy też nie w m.i. starcie systemu. Zaznaczamy dany program a następnie klikamy Enable-by włączyć, zaś Disable-by wyłączyć.

System Restore- czyli przywracanie systemu, chyba jedna z najprostszych czynności tego programu-nie trzeba opisywać, ponieważ jest tam jeden przycisk.

Drive Wiper- W niej zabezpieczamy dany dysk twardy np. C,E,D,F etc.

5.Zakładka - Options

Setting-Opcje programu,ustawiamy tam m.i. czy program ma się włączyć wraz z włączeniem systemu itp.

Cookies-Znajdują się tam dwie kolumny, jedna(Cookies to Delete) w której wybieramy jakie ciasteczka mają zostać usunięte i druga(Cookies to keep), w której wybieramy ciasteczka które mają się zachować.

Include-W nim wybieramy jakie foldery etc. mają zostać usunięte-CAŁKOWICIE! -Tylko zaawansowani użytkownicy.

Exclude-W nim to samo co wyżej, tylko ,że wybieramy które mają zostać zachowane. -Tylko zaawansowani użytkownicy.

Advenced-Czyli coś w stylu "zaawansowane" opcje programu możemy tam zaznaczyć czy wszystkie opcje mają być zapisywane do folderu INI.

Mam nadzieję .że tym poradnikiem pomogłem choć kliku osobom.Jeżeli macie jakieś pytania, nie jasności piszcie śmiało- a ja postaram się odpowiedzieć.

Nie wiem, czy przypadkiem taki poradnik już nie powstał, ale raczej nie-albo został po prostu źle otagowany. :)

Pozdrawiam i życzę Miłego Dnia!

Zakaz kopiowania i rozprzestrzeniania etc. bez zgody Autora!

Autor: QuarK

Opublikowano

Od CCleanera jest pełno lepszych programów, które wykrywają i usuwają więcej wpisów lub po prostu są bardziej funkcjonalne np. pakiet programów Wise

Po za tym większość osób ma raczej CC po polsku, tym bardziej że podczas instalacji można wybrać język.

Opublikowano

Od CCleanera jest pełno lepszych programów, które wykrywają i usuwają więcej wpisów lub po prostu są bardziej funkcjonalne np. pakiet programów Wise

Po za tym większość osób ma raczej CC po polsku, tym bardziej że podczas instalacji można wybrać język.

Wiem, ale postanowiłem opisać właśnie ten program :)

Osobiście bardziej preferuje angielskie wersje programów-Czemu?Nie wiem, tak po prostu ;)

Opublikowano

Nie wiem do czego poradnik tu potrzebny. W programie wszystko jasno jest opisane, co i jak więc nikt raczej zbytnio z tym problemu nie powinien mieć. Poradnik jak dla mnie nie przydatny. Ogólnie wądpie że komuś się on przyda bo to wystarczy 3x kliknąć i zrobione co miało być zrobione.

csyt2-signa.png

• 8 miesięcy temu...
  • 1 miesiąc temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...