Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Problem] Mało fps'ów

meZZmo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam małe pytanie/problem. Otóz mój sprzęt przedstawia sie następująco:

Procesor : Pentium 4 2x3.00GHz

Ram : 1024 DDR1

Grafika: Nvidia GeForce 8500GT

I w tym jest problem że gra mi zaledwie 5 fpsow wyciąga na najnizszych a powinno na najnizszych cos okolo 30fpsow. Moj brat mial wczesniej tego kompa co ja mam teraz i mu gra smigala.

Nwm moze cos musze zainstalowac jeszcze zeby te fpsy sie zwiekszyly. Pomocy !! !! !!

Opublikowano

Masz mało ramu, ale to nie problem. Karta jest bardzo fajna. Hmm zobacz czy włączoną masz zintegrowaną czy nvidie.

Opublikowano

@Zegee - Ten RAM istotnie MOŻE być problemem. 1gb w normalnych warunkach starcza, ale to jest DDR1 -> dosyć wolna pamięć. Mimo to, nie powinna ona aż tak obniżać ogólnej wydajności systemu, więc stawiam na to, że albo kolega gra na karcie video zintegrowanej (ustawiona domyślnie, sprawdź właściwości ekranu), lub sterowniki grafiki są przestarzałe (co też robi swoje - proponuję ich aktualizację), LUB komputer i karta graficzna ostro się grzeją -> jeżeli temperatura jest za wysoka, grafika ma tendencję do obniżania swojej wydajności kosztem swojego życia. Innymi słowy:

1. Sprawdź temperatury za pomocą SpeedFan -> Jeżeli GPU/CPU 60*C+ -> sprawdź wentylację, wyczyść komputer.

2. Sprawdź sterowniki grafiki. Google Ci pomoże to wyszukiwać, bądź driver genius (proponuję wyszukać link po wstawkach na chociażby DarkWarez.pl). Za pomocą tej drugiej opcji, w sumie z hurtu możesz zaktualizować wszystko.

3. Zastosuj wszystkie kroki z mojego poradnika, szczególnie defragmentację dysku.

4. Jeżeli obawiasz się, że twój RAM może być uszkodzony, stary, nie chodzi jak powinien -> memtestx86 się kłania. Na całą noc, jak nie ma errorów, wykluczasz RAM.

5. Syf na kompie - ściągnij darmowego Microsoft Security Essential (cholernie wydajny @virus), zaktualizuj mu bazy danych i przeskanuj. Jeżeli pusto - komputer jest w zasadzie czysty.

Jeżeli nadal nic nie pomoże:

6. Proponuję znaleźć czysty pendrive i zrobić z niego bootowalny pendrive ze SpinRite 6.0. Bootujesz go z BIOS'a, czekasz aż wykryje dysk, naciskasz ENTER tak długo, aż dojdziesz do menu -> options -> scanning level 3 (refresh surfaces), potem wychodzisz z opcji, pierwsza opcja (select drives), przechodzisz do swojego dysku, TAB aby zaznaczyć wszystkie partycje oraz miejsce niespartycjonowane, 2x Enter. I czekasz. (tj. odświeżanie sektorów dysku tak, aby czas dostępu do nich był o wiele mniejszy. Pomaga przy bardzo starych, bądź nawet uszkodzonych dyskach. Nawet można tym ożywić padnięte dyski na level5).

Jeżeli nadal nic -> wykluczony masz już RAM i Dysk. W zasadzie grafikę również. Został procesor i zasilacz, coś na pewno nawala. >.>

Pomogłem? Polub mój post :3

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...