Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Jak to jest z tym expem w Metin2

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ostatnimi dniami chodzi mi po głowie pewna rzecz,

tak z głupa odpaliłem sobie VBOXa i zacząłem eksperymentować z Pierścieniami Dośw.

Zauważyłem pewną nieprawidłowość w ich działaniu (tak, pierścienie dośw. są lekko zbugowane - przynajmniej tak wychodzi z obliczeń)

Ponieważ...

Na najprostszym przykładzie jaki sobie obrałem (pies), który w mob_proto ma ustawione 7 EXP w grze daje 10 exp.

Pierścień Dośw. działać ma, że daje 50% więcej PD czyli do tego co zdobędziemy + połowa z tego, na podstawie tego opisu można wywnioskować taki oto wzór:

(tymczasem po ubraniu PD za psa dostajemy 12 exp)

y = x + (x / 2)

Gdzie:

y - PD, które otrzymamy (z pierścieniem)

x - PD, które powinien nam dać ubity mob

Ok, podstawmy do wzór i porównajmy (game i czyste mob_proto)

Bazując na mob_proto

7 + (7 / 2) = 7 + 3,5 = 10,5

Teraz jak to w sama gra sobie liczy (i tu zaczną się jaja)

10 + (10 / 2) = 10 + 5 = 15 (a w rzeczywistości dostajemy 12 exp z PD)

I teraz zmierzając do sedna sprawy, czy ktoś rozpracował jak sobie gra liczy ile postaci dać PD?

Ponieważ informacje w mob_proto są sprzeczne z tym, co faktycznie dostajemy.

59649524317135950350.png

Opublikowano

to dziala jakos tak jak blokada, dany mob nie moze dac wiecej expa czy to z pd czy bez, tzn normalnie dziki pies moze dac maks. 30 expa nawet jak bysmy m u dali np. 2000 ale z zalozonym pd tez ma jakis limit sprawdz to np. na mobie w grocie 2401

sygna1.png

Opublikowano

O blokadzie nie miałem pojęcia 0_o bo już nie chodzi mi o jej zdjęcie, tylko o sposób w jaki serwer (game) przelicza pd z mob_proto na te swoje ;)

59649524317135950350.png

Opublikowano

@top

nie wiem jak u Ciebie ale jak w mob_proto ustawiłem z psa 7 exp to w grze też 7 exp dostaję ; O ? Jakim cudem otrzymujesz te 10 expa ?

//nieregulaminowa sygnatura
//BR3ND

Opublikowano

Ja mam ustawione za psa (ID 101) w bazie danych 15 expa i tyle dostaje, natomiast jeśli mam założone PD to z 1 psa dostaje 30 expa czyli dwa razy tyle więc nie rozumiem w czym masz problem :)

8910814572903361049127.png

Opublikowano

Jakich plików używacie? Bo ja mam te od Terenzo - być może game mam jebnięte O_o

Edit:
Zrobiłem mały test z expem i ustawiłem psu ilość expa na 10 i faktycznie, tyle expa dostałem w grze

OK

Po ubraniu PD dostałem 12 expa - Pierścionek Bugnięty (lub wzór na bonus expa źle zdefiniowany),

Ale przy wartościach takich ... Niezaokrąglonych exp się lekko chrzani ^^

59649524317135950350.png

Opublikowano

tak sie dzieje poniewaz exp jest zaokraglany, przy wiekszych liczbach to zaokraglenie bedzie niezauwazalne,

zrob test na innym mobie z wieksza iloscia expa, np wojownik setaou

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

PD z isu na wielu serwerach pisze ze daje 50% a tak naprawdę daje 100% jak PD z Lasu (chyba że coś jest zmienione), należy też zwrócić uwagę że są bony takie jak szansa na bonus doświadczenia i one działają inaczej niż samo PD. Max pd jaki możemy utrzymać na danej postaci to 10% wiec jak testowałeś na 1lvl a na wbicie 2lvl jest np 120pd to choćby piesek dawał 100pd dostaniesz za niego 12pd - przykład. Po za tym musisz mieć taki sam lvl jak piesek lub 1 lvl więcej, inaczej dostajesz inny % expa na wiki.metin2.pl jest to opisane.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...