Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[TuT] Ezreal - Blue power

Gość dordo12

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pulsefire%20Ezreal.jpg

Historia

Ezreal urodził się z darem magii płynącej w jego żyłach. Oprócz tego, urodził się miłośnikiem wędrówek. Został wysłany do szkoły techmaturgii, lecz szybko znudziła go nauka magii. Przed ukończeniem ósmego roku życia, genialny chłopiec zrobił mapy podziemnych tuneli Piltover. Ich jakość była tak dobra, że rząd Piltover postanowił kupić mapy i zaoferował Ezrealowi stanowisko Głównego Odkrywcy. To zdecydowało o jego późniejszym życiu - porzucił studia magiczne na rzecz archeologii. Od tamtej pory liczne przygody Ezreala były spisywane w postaci romantycznych opowiadań.

Jednak jego ostatnia podróż zaprowadziła go wprost przed oblicze jego drugiego daru - uśpionej magicznej mocy. Podczas badania piramid na Shurima Desert, Ezreal odkrył amulet o niesłychanej mocy. Abstrahując od samego rozmiaru amuletu (był dwukrotnie większy od Ezreala), pozwala swojemu posiadaczowi na kontrolowanie i kształtowanie magicznej energii - pod warunkiem, że źródło magii znajduje się nieopodal. To spowodowało, że Ezreal mógł wykorzystać pokłady magii, którą nosił w sobie, bez specjalnego wysiłku. Dobra okazja dla Odkrywcy z Powołania. Jedynym mankamentem jest to, że z nieznanych przyczyn amulet ten jest posłuszny magii przywoływania. W każdej chwili i bez ostrzeżenia, Ezreal może nagle walczyć w roli bohatera dla, jak to sam określa, 'upartego przywoływacza, który za wszelką cenę chce rozwiązać jakiś zagrażający światu, nieistotny konflikt League.' Sam Ezreal przyznaje, że bycie przywoływanym od czasu do czasu na Fields of Justice nie jest wysoką ceną.

'Nie masz zbyt wiele czasu na studiowanie zbutwiałych tomów, gdy jesteś zajęty czołganiem się tam, skąd owe tomy pochodzą.' I takie jest jego motto.

Statystyki

ouiz.jpg

Umiejętności

audp.jpg - Trafienie którąkolwiek umiejętnością Ezreala zwiększa jego szybkość ataku o 10% na 6 sekund (efekt kumuluje się do 5 razy).

Uwaga ode mnie: Jest to pasywna umiejętność Ezreala, przy tym buildzie średnio istotna.

xcon.jpg - Ezreal wystrzela pocisk energii w linii prostej, który zada obrażenia fizyczne pierwszemu, trafionemu przeciwnikowi. Jeżeli trafi on wrogą jednostkę odnowienie umiejętności Ezreal'a skraca się o sekundę.

Uwaga ode mnie: Podstawowy skill, którym będziemy zadawać obrażenia. Przy full buildzie jego cd jest bardzo niskie, dzięki czemu w praktyce co chwile możemy go używać :). Skill również często używany do farmienia, nie należy go jednak nadużywać w early game ponieważ w ten sposób szybko stracimy całą manę.

uyuf.jpg - Ezral wystrzela strumień energii w linii prostej. Każdy wrogi bohater, przez którego on przeleci otrzymuje obrażenia magiczne, natomiast każdy zaprzyjaźniony

bohater, przez którego on przeleci ma zwiększoną prędkość ataku na 5 sekund.

Uwaga ode mnie: Najmniej używana umiejętność przy tym buildzie, wykorzystujemy tylko podczas niszczenia towerów, pchania linii z całym teamem lub w team fightach.

alkz.jpg - Ezreal natychmiastowo teleportuje się na małą odległość i wystrzela samonaprowadzającą strzałę w najbliższą wrogą jednostkę, zadając jej magiczne obrażenia.

Uwaga ode mnie: Ta umiejętność nie raz uratuje wam życie oraz zapewni fraga, wykorzystywana zarówno do ucieczki jak i do gonitwy za przeciwnikiem. To właśnie dzięki niej Ezreal jest tak mobilny.

zdet.jpg - Ezreal ładuje się przez sekundę, a następnie wystrzela potężny i szeroki magiczny pocisk, który poleci w linii prostej przez całą mapę i zada magiczne obrażenia każdej wrogiej jednostkę, przez którą przeleci, jednakże każda kolejna jednostka otrzyma 10% mniej obrażeń (minimum 30%).

Uwaga ode mnie: Skill przydatny do pchania linii, dobijania przeciwników, próby ukradnięcia enemy buffa, smoka lub nawet barona, oraz przydatny do wszelkich team fightów, dzięki swojej "szerokości" można czasami trafić nawet 5 przeciwników.

Summoner Spell's

ujuu.jpg+ nrgy.jpg

Masterki

vqgl.jpg

Runy

ogby.jpg

Quintessences: x3 mpdz.jpg

Glyphs: x9 fjuq.jpg

Seals: x9 kqnh.jpg

Marks: x9 hpce.jpg

Rozdawanie Umiejętności:

hybk.jpg

Build

Start: vzwy.jpg

Potem dokupujemy: rric.jpg+ jgpk.jpg+ejhk.jpg

Środek gry powinniśmy posiadać: vzwy.jpg+zeuv.jpg+ongu.jpg+gupo.jpg+rric.jpg

Full build: zeuv.jpg+ongu.jpg+zynm.jpg+fmxw.jpg+oczk.jpg to jest 5 core itemów które zawsze składamy, natomiast ostatni jest sytuacyjny, jednak najlepszym wyjściem będzie wybór spośród: vtbd.jpgwflk.jpg ewentualnie można jeszcze złożyć obym.jpg jednak nie polecam, ponieważ blue ez opiera się na ataku z naprawdę dużej odległości i nie pozwoli do siebie dopuścić tak blisko enemy, aby warmog był potrzebny.

Wady i Zalety

+ Bardzo duża mobilność

+ Gauntlet + Q cały czas slowuje

+ Jeśli trafimy z Q to cd przy full buildzie wynosi 1,4s

+ Podczas jakichkolwiek tfów jesteśmy bardzo bezpieczni ponieważ opieramy się głównie na ataku z Q prawie nie uzywając autoataków, a Q ezreala posiada aż 1100 range

+ Przydatny ult zarówno do inicjowania jak i pchania lini, stealu dragona czy barona

+ Możliwość dania buffa do AS naszemu teamowi

+ Dobry harras

- Mało HP

- Brak cc, po za kupieniem gauntleta

- Wymagana Umiejętność trafiania skillami

Podsumowanie

Ez jest bardzo mobilną postacią opierającą się głównie na ataku z Q z dużego dystansu. Odpowiednio zagrany dzięki slow na Q cd 1,4s nie pozwoli uciec prawie nikomu, nawet jeśli tamten użyje flash. Posiada przydatny w wielu sytuacjach ult. Dzięki niskiemu cd na Q pomimo braku AS możemy bardzo łatwo farmić w late game. W early game powinniśmy skupić się na last hitowaniu z auto ataku a nie z Q, ponieważ na tym etapie posiadamy mało many i mamy niską regeneracje. Build jest sprawdzony, grałem na nim wiele razy i świetnie się sprawdza.

Opublikowano

brak muramany to grzech ,spory boost do ad niz bt

lepiej kupic lezke niz butki i spamowac q

po co bt? zamiast lizarda chyba

bt? lepiej botrk

doran? lepiej miecz i 2 potki

build chujowy pozdrawiam

­

Opublikowano

brak muramany to grzech ,spory boost do ad niz bt

lepiej kupic lezke niz butki i spamowac q

po co bt? zamiast lizarda chyba

bt? lepiej botrk

doran? lepiej miecz i 2 potki

build chujowy pozdrawiam

nigdy nie składam muramany na eza i gra się bardzo dobrze, szkoda slotu.

botrk? żadnego botrk, daje nam niepotrzebny as na blue ezie, mniej AD niż bt, poza tym żeby go użyć musimy stać dość blisko enemy a w late game na blue ezie prawie cały czas trzymam dystans.

miecz i 2 potki? te 2 potki sie w moment skoncza a potem jak support nie ma heala to sie obrasz to raz. drugie to, ze się celowo kupuje dorana ponieważ ez ma mało hp i jakbys dostał dobre combo ze stunem to nawet byś nie zdąrzył użyć bariery bo byś padł, a po trzecie doran ma 5hp regen na hita, więc jak potrafisz grać to się powoli zregenerujesz. na chwile obecną na każdego adc najbardziej opłacalne jest kupno dorana, prawie każdy tak robi.

skąd ty sie urwałeś żeby takie gówniane rady dawać? pozdrawiam.

Opublikowano

bije wiecej z muramana i botrk niz z bt i lizardem

pozdrawiam

jak mowie lepiej bt zamiast lizarda jezeli nie mozemy sie trzymac na lini

zreszta wole 2 potki niz dorana ,zwykle na 5lvl ide po lezke i juz do mnie nikt nie podejdzie bo moge spokojnie spamowac mana

­

Opublikowano

szkodaslotu na muramane? wgl wiesz ze nalezy ja wlaczac??? i daje napewno wiecej niz Bt.

ja jednak zaczynam z mieczeeem.. dlaczego? dlatego ze szybciej zrashujemy izarda i bedziemy podpalac.. co do supporta mozna sie dogadac :P

Muramane To core.. skoro tak spamujesz z tych Q jak mowisz to po 3 minutach wysrasz sie z many bez lezki :P

Opublikowano

dlatego napisałem, że nie spamujemy w early z Q bez sensu bo szkoda many.

nigdy muramane nie składam i gra sie bardzo dobrze pozdrawiam.

Opublikowano

dlatego napisałem, że nie spamujemy w early z Q bez sensu bo szkoda many.

nigdy muramane nie składam i gra sie bardzo dobrze pozdrawiam.

nigdy nie skladalem bt na blue ezie i gra się bardzo dobrze pozdrawiam

mozna zlozyc zamiast lizarda lub jako sytuayjny (choc nie polecam) ale bt jest zbedny

­

Opublikowano

Botrk jest useless przy blue ez'zie. Nawet sami nie wiecie co mówicie. Na czym polega blue ez? To poke. Bortk to 5% curr hp na q, ale daje sporo mniejszy aoe dmg, a bt dodaje obrażenia do gauntleta. Łezka niepotrzebna. Dobra możesz sobie srać tą maną, ale każdy ogarnięty carry który gra lepiej od botów/brązu V wygra bez problemów. Jeżeli kupisz łezkę przed zapewnieniem sobie dmg to przegrasz wszystkie wymiany i dodatkowa mana nie pomoże ci się wyleczyć. "Ale wystarczy trafiać z q i nie wchodzić w wymiany". Patrz na linię, przeciwny graves właśnie MPCforum'uje cię od farmy i bez problemu unika twoich q. Kupujesz łezkę -> zostajesz MPCforum'owany/zabity/outfarmiony -> nie masz kasy na dokończenie buildu. Co do muramany, skoro jeżeli złożysz łezkę w early to ogarnięty przeciwnik nie da ci farmić, a później nie nastakujesz jej to logicznzym wnioskiem jest rezygnacja z tego itemu, który de facto wcale tak dobrze nie sprawuje się na ezie, skoro miałby zadawać dmg co 1,4 sec (już bardziej użyteczny będzie przy aa).

bez yt.

Opublikowano

@up

botrk jest sytuacyjny ,mozna zamiast niego zlozyc bt

ale bt zamiast muramany? bez sens ,muramana daje wiekszy dmg niz bt

czy ja wiem czy ez ma zadawac aoe dmg? nie sadze

od tego ma ulti i gauntleta ,a zeby podkrecac dmg z gaunttleta przy pomocy bt bez sens

wedlug tqwojego toku myslenia lepiej zlozyc trinity bo ma wiekszy dmg i ma to samo co gauntlet oprocz armora

­

Opublikowano

@up

botrk jest sytuacyjny ,mozna zamiast niego zlozyc bt

ale bt zamiast muramany? bez sens ,muramana daje wiekszy dmg niz bt

czy ja wiem czy ez ma zadawac aoe dmg? nie sadze

od tego ma ulti i gauntleta ,a zeby podkrecac dmg z gaunttleta przy pomocy bt bez sens

wedlug tqwojego toku myslenia lepiej zlozyc trinity bo ma wiekszy dmg i ma to samo co gauntlet oprocz armora

Dobra więc jeszcze raz. Tak jak napisałem i sam się ze mną zgadzasz bortk jest słaby. Teraz muramana. Nie daje survi, a dmg będzie większy tylko przy maksymalnych zasobach many. Poza tym zmusza cię do złożenia early łezki, która będzie wykorzystana przez przeciwników do zyskania przewagi w early na linii. Czy ez ma zadawać aoe dmg? Nie sądzisz? To jakie jest zadanie blue eza, bo na pewno ne jest to dps ani typowy burst. Jest to kite poke. Z jzakiego powodu podkręcanie dmg z gauntleta przy pomocy bt jest bez sensu. Ja widzę same plusy dodatkowego aoe dmg. A wg mojego toku myślenia gauntlet da lepszy poke z powodu pewnego slowa, a trinity daje gorsze statystyki oraz o ile mnie pamięc nie myli jest droższe. Blue ez to postać której siłą jest early, więc tak też go składamy. Spirit>bt>jakies buty t2>lw(jeżeli przeciwnicy mają już armor/gauntlet i dalej już do woli. Można jeszcze gauntleta na 2 wrzucić.

bez yt.

Opublikowano

łezka i mozna spamowac q ,wkoncu trafisz

trzeba byc unskilled by nie umiec farmic z q

farma = harras

proste

dzieki lezce lepiej farmimy i zaraz mozemy zlozyc lizarda jezeli kupilismy mieczyk i potki

jak dla mnie kupienie lezki nie wiaze sie z przegrana early game

jak dla mnie ez nie ma zadwac aoe dmg ,ma pokolei zabijac ,dobijac

­

Opublikowano

Nie ma sensu robić blue ezreala bez muramany, ten item w chuj mocno boostuje nam nasze Q, bez tego nie warto w ogóle grać ezrealem.

z samego last whispera i IG nie wydusimy tyle dmg co z muramaną, niepotrzebne nam są takie itemy sytuacyjne, grając blue ezrem stoimy tylko z tyłu i napierdalamy z Q, po prostu nie możemy stać na tyle blisko, by nas ktoś zabił, potrzebujemy iteemów boostujących nasze Q, a nie HP

Opublikowano

1. Farma = harras? W jaki sposób do cholery -.-
2. Łezka nie pomaga farmić, boost do many nie zapewni ci cs'ów, ale najwyraźniej nie potrafisz przyjąć tego do wiadomości, samym q możesz zgarnąć nawet grając perfekcyjnie około 50-60% minionów.

Early nie wiąże się dla ciebie z przegraną w early, dlatego że twoi przeciwnicy muszą dawać się trafiać z q. Tego nie unika się aż tak trudno. Early to najmocniejsza faza eza, a ty zamiast zainwestować w dmg robisz late-game item. Poza tym bez bt nie masz zadnego substaina w late. Ez nie ma zadawać aoe dmg tylko zabijać po kolei? Nie widzę problemu, również i tu bt się sprawdzi i to już od midgame w przeciwieństwie do muramany.

bez yt.

Opublikowano

1. Farma = harras? W jaki sposób do cholery -.-

2. Łezka nie pomaga farmić, boost do many nie zapewni ci cs'ów, ale najwyraźniej nie potrafisz przyjąć tego do wiadomości, samym q możesz zgarnąć nawet grając perfekcyjnie około 50-60% minionów.

Early nie wiąże się dla ciebie z przegraną w early, dlatego że twoi przeciwnicy muszą dawać się trafiać z q. Tego nie unika się aż tak trudno. Early to najmocniejsza faza eza, a ty zamiast zainwestować w dmg robisz late-game item. Poza tym bez bt nie masz zadnego substaina w late. Ez nie ma zadawać aoe dmg tylko zabijać po kolei? Nie widzę problemu, również i tu bt się sprawdzi i to już od midgame w przeciwieństwie do muramany.

Napisałes że łezka nie pomaga farmić? Czemu nie daje nam dodatkowa mane i możemy uzywać więcej naszego Q i przy tym stacki rosną na lezce. A co do teamatu to do dupy zrobiles bo bez muramany to lipa troche. Bo jak sie juz wystakuje to mam uzycie muramana i zadajemy wiekszy dmg. I nie składa sie krwiopijcy tylko ostrze zniszczonego czy tam miecz. Jest lepszy i wydajnieszy. Albo nie musimy wlasnie go wybierac tylko sytuacyjny item mozna wziasć np. szybko nasz niszą to tribal, chcemy robic jeszcze coś gdy padniemy to guardial angel. Proste

qpos1x.png
Sygnatura wykonana przeze mnie.

• 2 lata później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...