Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Całkowite koszta serwera dedykowanego

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema, jak wiecie, piszę dla Was profesjonalny GameMaster Panel i w tej chwili jestem w trakcie pisania kalkulatora opłacalności

prowadzenia serwera, problem jest taki, że z dedykami mam nie wiele do czynienia i moje pytanie tutaj raczej skierowane jest do

osób, które już od dłuższego czasu sponsorują dedyki.

Jakie są całkowite koszta utrzymania serwera dedykowanego? (Wyłączając opłacenie abonamentu za serwer, opłacenie ekipy i ew. domeny) i co wchodzi w takie opłaty?

59649524317135950350.png

Opublikowano

Yoshe, Bardziej mnie interesuje co w te opłaty wchodzi:

Jak narazie uwzględniłem w kalkulatorze:

• Dochód z ItemShop (całkowity, bez opłacenia serwisu typu PayPal)
  • Dochód z reklam serwera, programów partnerskich itp (ogólnie jako dodatkowy income)
  • Abonament serwera dedykowanego
  • Opłacenie ekipy
  • Opłacenie domeny lub webmastera* (przelicznik rocznego abonamentu na miesiąc)

Niby powinno być już wszystko w tym, ale cały czas chodzi za mną nieodparte wrażenie, że czegoś nie uwzględniłem w tym kalkulatorze, dlatego

napisałem tutaj na forum, by uzyskać dodatkowe informacje.

* - Jeśli webmaster ma stały etat i wypłatę co miesiąc.

59649524317135950350.png

Opublikowano

Pięć dni minęło, ale w sumie czemu nie. Załóżmy, że bierzesz serwer z hosteam. Pierwsza opłata (bo instalacyjna) to +- 1200 zł. Za następne miesiące płacisz coś w granicach 800-900 za dobrą maszynę z filtrowaniem ataków. Ewentualnie możesz iść do ovh, ale to naprawdę, musisz mieć dużą wiedzę o zabezpieczeniach+łącze przynajmniej 1gbp/s. Następnie domena, to koszt ok 10zł. VPS do download/teamspeak to wydatek z rzędu maksymalnie 50zł. Zwykłą, całkiem dobrze funkcjonalną stronę pod metina możesz wykroić nawet w granicach 300zł (Deco bądź Alerin). W dalsze, opcjonalne koszta wchodzi jeszcze grafik i reklamy (kamer, yt i inne). Kwestia podziału zespołu jest już indywidualna.

1351279892-U721655.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...