Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Jak spowolnić internet :D

xXInvictumXx

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema mam problem a mianowicie moja młodsza siostra dostała laptopa i siedzi teraz cały czas po 4-5h ja w tym czasie na drugim komputerze w grach mam ping od 300 do nawet 1200 -_-

co za tym idzie nie mogę w nic normalnie pograć. Da się jakoś za pomocą jakiegoś programu itp. ograniczyć jej prędkość internetu ?

Nie chce jej po prostu odłączyć internetu bo pójdzie do rodziców i będzie "afera".

Dodam że mam livebox'a

4875_blue.png  [*] 30.09.2016r. [*] 9368_gold.png

Opublikowano

Napisz czy router wifi, jak jest podłączony (bo to może być jeden, albo i więcej, ja mam 2 routery). Wpisz w pasku w przeglądarce "127.0.0.1" i napisz czy coś się pojawiło czy błąd że nie ma takiej strony. Sprawdź swoje IP np. tu: http://twojeip.wp.pl/?ticaid=110b25 i wklej je do przeglądarki i czy coś się pojawi. Bo jak w jakimś przypadku będzie to będzie można konfigurować w ustawieniach routera. Albo zepsuj internet w laptopie i tyle :D Znam to że coś się robi i od razu donosić..

Opublikowano

w ustawieniach routera musisz dodac regulke za pomoca ktorej bedzie miala limit transferu lub ograniczona predkosc

Bez-nazwy_nwpsash.png

by me

Opublikowano

Jak masz router , wpisujesz w przegladarce (domyslnie jego Ip powinno byc l92.168.1.1 lub l92.168.0.1) logujesz sie i to juz zalezy jaki masz router musialbys jakies screeny podrzucic lub cos :D wtedy ci powiem dalej

Bez-nazwy_nwpsash.png

by me

Opublikowano

@bodzio49 już rozmawiałem nic nie dało jej i tak nie zależy
ja gram w gry typu bf lol itp.
a ona gra w gry najczęściej z nk -_- jej nie zależy czy ma 100 pingu czy 2000

4875_blue.png  [*] 30.09.2016r. [*] 9368_gold.png

Opublikowano

@bodzio49 już rozmawiałem nic nie dało jej i tak nie zależy

ja gram w gry typu bf lol itp.

a ona gra w gry najczęściej z nk -_- jej nie zależy czy ma 100 pingu czy 2000

to jej zablokuj strony internetowe :P

oczywiście te na których często przesiaduje :P i po problemie

Opublikowano

Ja mam tak :

Że raz nam ktoś się wkradł na wi-fi i tak neta muliło że tata włączył takie coś że żeby dołączyć do naszej sieci trzeba być wpisanym do jakiejś listy Mac adress. A gdy to jest to możesz każdemu adresowi przypisać daną prędkość np. Ja mam 20mb/s a brat 5mb/s ( xD tata do teraz o tym nie wie)

Poszukaj może też tak masz

#JebacSygnatury

Opublikowano

Z tego co ja sie orientuje, i z tego co wyczytalem, LB nawet nie ma takich opcji, kup sobie inny router ktory bedzie mial opcje w sofcie pozwalajace ograniczyc lacze. Sam potrzebuje oggraniczyc lacze, bo moj ojciec jest polaczony z kablem a ja lapkiem przez wifi, mam z netii a ten modem nie ma takiej opcji :/ A jak starszy cos sciaga to ja mam zerowy transfer... :/

Opublikowano

Odpal jakiegoś torrenta i zamul neta. Odechce jej się siedzieć.

Jesli ona ma ip jako 1 to nic to nie da, chyba ze jest ustawione na mac w co watpie.

Ip dostajesz kto 1 wlaczy kompa ten bedzie lepszy

Opublikowano

Jesli ona ma ip jako 1 to nic to nie da, chyba ze jest ustawione na mac w co watpie.

Ip dostajesz kto 1 wlaczy kompa ten bedzie lepszy

Mają to samo IP, w sieci lokalnej mają dopiero inne.

76561198001815076.png
Opublikowano

Zobacz czy gdzies w ustawieniach bedziesz mial QoS (Quality of Service). Tam bedziesz mogl dodac jej ip lub mac adress jej karty sieciowej w laptopie i ograniczyc predkosc np. do 512kbit/s. Nie wiem czy ten starszy livebox ma taka opcje, ale warto poszukac.

Opublikowano

Witam, postanowiłem się rozpisać oraz od wczorajszego postanowienia pomocy tobie, znalazłem informacje dotyczące tego...A więc do rzeczy: Przy coraz większej ilości podpiętej do urządzenia, szybkość spada szczególnie przy korzystaniu z serwisów typu BitTorrent albo oglądania filmu HD w serwisie YouTube.Pewna część ruterów pozwala na przypisanie odpowiednich "danych"(tj. priorytetów) do danego urządzenia,lecz nie wszystkie :) Dobrze a więc teraz jak to zrobić, mam nadzieję ,że napiszę to w dość zrozumiały sposób...

W interfejsie konfiguracyjnym urządzenia(tj. rutera etc.) przejdź do sekcji Bandwidth Control, a następnie do Control Settings .i zaznacz Entable Bandwidth Control.A następnie wybierz opcje(zaznacz) ADSL(jeżeli masz ruter etc. podpięty do linii telefonicznej) lub Orther, jeżeli masz jeden z reszty typów połaczeń. W polach Engress Bandwith i Ingress Bandwith wpisz prędkość łącza(tak teoretycznie), dla ruchu przechodzącego/wychodzącego i kliknij Save. Przejdź do sekcji Rules List i dodaj nową zasadę(regułę etc.), klikając przycisk Add New.Do tego/innego PC/urządzenia zostanie przypisane (małe) pasmo dla ruchu wychodzącego(przesył danych z rutera etc. do danego urządzenia).Nie ustawiaj dość małych wartości, ponieważ dla niektórych urządzeń może być ta ilość informacji przychodzących/wychodzących zbyt mała.Przykładowo, jeżeli masz dysk sieciowy, z którego udostępniasz tj. wysyłasz dane(eng. upload) takich jak np. zdjęcia,filmy lub różnego rodzaju pliki, warto dać mu trochę/większe pasmo dla ruchu wychodzącego.

Mam wielką nadzieję,że tym postem pomogłem ci bardzo lub w znacznej części.

Życzę Miłego Dnia!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...