Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Problem] Symfonia C++

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, ostatnio zacząłem się uczyć języka C++ korzystając ze książki J.Grębosza "Symfonia C++".

Znajduje się tam ćwiczenie o treści "Napisz program pozwalający przeliczyć cale na centymetry (1 cal = 2.54 centymetra)"

Ciągle wyskakuje mi błąd i nie wiem co zrobić. O to mój kod:

#include<iostream>
#include <cstdlib>
int main()
{
    int cale;
    double centymetry;
    double przelicznik = 2.54

std::cout<<"Podaj wysokosc w calach:"
    std::cin>>centymetry;
    centymetry = cale*przelicznik;

std::cout<<"\n";
    // -----wypisanie wynikow -------
    std::cout<<cale<<"cal - to jest:" <<centymetry<<"centymetrow\n";

system("PAUSE");
  return 0;
}

Chcę nadmienić, że jestem całkowicie zielony, lecz mam zamiar wytrwale nauczyć się tego języka.

Za wszelką pomoc dziękuję.

You know my name. Not my story. You see my smile. Not my pain. You notice my cuts. Not my scars. You can read my lips. Not my mind.

Opublikowano

Witam, ostatnio zacząłem się uczyć języka C++ korzystając ze książki J.Grębosza "Symfonia C++".

Znajduje się tam ćwiczenie o treści "Napisz program pozwalający przeliczyć cale na centymetry (1 cal = 2.54 centymetra)"

Ciągle wyskakuje mi błąd i nie wiem co zrobić. O to mój kod:

#include<iostream>
#include <cstdlib>
int main()
{
    int cale;
    double centymetry;
    double przelicznik = 2.54;

std::cout<<"Podaj wysokosc w calach:";
    std::cin>> cale;
    centymetry = cale*przelicznik;

std::cout<<"\n";
    // -----wypisanie wynikow -------
    std::cout<<cale<<"cal - to jest:" <<centymetry<<"centymetrow\n";

ystem("PAUSE");
  return 0;
}

Chcę nadmienić, że jestem całkowicie zielony, lecz mam zamiar wytrwale nauczyć się tego języka.

Za wszelką pomoc dziękuję.

Zapomniałeś o dodaniu średników, tu masz poprawiłem twój kod oraz pomyliłeś nazwy zmiennych w cin>> ;)

G8loSX2.png
Opublikowano

musisz sam sie nauczyć znajdywać takie proste błędy, na pewno w logach kompilatora masz napisane linijke gdzie jest błąd, i sprawdzasz tą linijkę (ew linijkę wyżej).

Pisze boty do gier WWW na zlecenie.

Opublikowano

Dziękuję za pomoc, następnym razem bardziej się przyłożę do samodzielnego szukanie błędów potem napisze na forum. :)

Edit: Jeszcze jedno. Jak mogę sprawdzić czy działa? Chodzi mi jak ją odpalić, w jakim formacie zapisać czy co >.<

You know my name. Not my story. You see my smile. Not my pain. You notice my cuts. Not my scars. You can read my lips. Not my mind.

Opublikowano

Ale co odpalić? Program? Nie rozumiem za bardzo. Musiałeś coś odpalić albo czymś skompilować, skoro już masz błędy.

Używasz kompilatora i środowiska, takiego jak dev-c++, codeblocks czy visualc++. Zapisywać powinieneś w formacie *.cpp.

Pomagam w projektach dotyczących programowania (C++/C/Java/C#/inne). Jak masz jakiś problem, napisz do mnie, wspólnie poszukamy rozwiązania ;).

Opublikowano

Używam Code Blocks.

Chodziło mi jak odpalić program, gdyż najbardziej tego nie pojmuję.

Opublikowano

Tak już doszedłem do tego. Dziękuję wszystkim za starania i pomoc.

Temat można zamknąć :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...