Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[TuT] Vayne - Late assasin

VertOne

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

cooltext1055639819.png

Witam serdecznie

W tym poradniku opiszę wam jak grać jednym z lepszych ADC - Vayne.

Jest to mój pierwszy poradnik lecz postaram się wam przekazać moją dość sporą wiedzę na temat tej cudownej postaci

cooltext1055640011.png

Vayne jest to postać polegająca głównie na Late Game.

Jej potęga pojawia się w każdej fazie gry, lecz w puźniejszych momentach naszej potyczki jest to zdecydowanie najlepszy ADC z wszystkich dostępnych championów

Czemu zawdzięczamy taką moc? napewno samemu Q (lekki dash (jak graves) + następny atak z dodatkowymi obrażeniami) jak i innym umiejętnością takim jak bierne W (pewnego rodzaju 3 stacki), E czyli genialnemu esc. systemowi no i oczywiście najważniejszemu - R czyli niewiarygodnie wyskom obrażeniom.

cooltext1055668473.png

Obrażenia 50 (+3.25 / na poziom)

Zdrowie 359 (+83 / na poziom)
Mana 173 (+35 / na poziom)

Prędkość ruchu 330

Pancerz 9.3 (+3.4 / na poziom)

Blokowanie zaklęć 30 (+0 / na poziom)

Regeneracja zdrowia 4.5 (+0.55 / na poziom)

Regeneracja many 6.3 (+0.4 / na poziom)

cooltext1055640263.png

Świat nie zawsze jest tak cywilizowany, jak sądzą niektórzy. Istnieją
tacy, którzy podążają najczarniejszymi ścieżkami magii i zostają
spaczeni przez mroczne potęgi Runeterry. Shauna Vayne dobrze o tym wie.
Gdy była młodą, uprzywilejowaną dziewczyną, należącą do elity Demacii,
jej ojciec przekonywał ją o wszechobecności lokalnych konstabli. Była
naiwna i uważała, że jest bezpieczna... dopóki pewnej nocy jej ojcem nie
zainteresowała się pewna wiedźma. Okropna kobieta pokonała strażników
ojca, a następnie torturowała i zamordowała rodzinę Vayne. Młoda Shauna
uciekła tylko dlatego, że schowała się przed czarownicą. Kiedy ta
odeszła, dziewczyna czmychnęła, słysząc krzyki swych bliskich. Tego dnia
w jej sercu zagościła nienawiść, która miała zostać tam na stałe.

Vayne
przetrwała dzięki fortunie swego ojca i rozpoczęła ćwiczenia, kiedy
tylko znalazła instruktora, który przyjął tak młodą uczennicę. Kiedy
stała się kobietą, była już ponurą wojowniczką. Jednakże jej domem nie
stały się pola walki. Demacia potrzebowała obrońcy, kogoś, kto polowałby
na tych, których pochłonął mrok. Shauna wykorzystała kontakty swej
rodziny, by zostać pierwszą Nocną Łowczynią, od którego to czasu zdołała
obrosnąć legendą. Podobno ci, którzy parają się czarną magią drżą,
kiedy słyszą, że Nocna Łowczyni ruszyła na polowanie. Pomimo swej
krucjaty Shauna ze zgrozą obserwowała League of Legends. Walczą tam
bohaterowie, którzy zatracili się w czarnej magii, lecz zostali przyjęci
w skład League, mimo że powinno się ich usunąć dla bezpieczeństwa
innych. Pora, aby Nocna Łowczyni rozpoczęła tajemną misję oczyszczenia
League of Legends.

Nie wszystkich cieni należy się obawiać. Przynajmniej będzie tak, jeśli się jej powiedzie.

cooltext1055640452.png

67-5.pngNocna Łowczyni (bierne) - Vayne bezwzględnie poluje na złoczyńców. Kiedy porusza się w kierunku wrogich bohaterów, zyskuje 30 jednostek prędkości ruchu.

67-1.png Akrobacja - Vayne wykonuje akrobację, starając się ustawić do następnego strzału. Jej następny atak zadaje dodatkowe obrażenia magiczne.

Wykonuje krótką akrobację. Następny atak podstawowy w przeciągu 6 sek. zada 0.3/0.35/0.4/0.45/0.5 dodatkowych
pkt. obrażeń fizycznych, równych 30/35/40/45/50% całkowitych obrażeń od ataku.
67-2.pngSrebrne Bełty - Vayne stosuje bełty zakończone szlachetnym metalem, toksycznym dla złych istot. Co trzeci atak lub użycie umiejętności przeciw temu samemu celowi powoduje zadanie mu nieuchronnych obrażeń, równych części jego maksymalnego zdrowia. (Maks.: 200 pkt. obrażeń przeciw potworom)
Co trzeci atak lub użycie umiejętności przeciw temu samemu celowi powoduje zadanie mu dodatkowych, nieuchronnych obrażeń równych 20/30/40/50/60 + 4/5/6/7/8% maksymalnego zdrowia celu. (Maks.: 200 pkt. obrażeń przeciw potworom)

67-3.pngPotępienie - Vayne zdejmuje z pleców ciężką kuszę i wystrzeliwuje w cel ogromny bełt, zadając obrażenia i odrzucając wroga do tyłu. Jeśli przeciwnik trafi na przeszkodę, zostaje przebity, co zadaje dodatkowe obrażenia i ogłusza go.

Wystrzeliwuje pocisk, zadający 45/80/115/150/185 (+0.5) pkt. obrażeń fizycznych i odrzucający trafiony cel. Przeciwnicy, którzy natrafią na przeszkodę, otrzymują 45/80/115/150/185 (+0.5) dodatkowych pkt. obrażeń fizycznych i zostają ogłuszeni na 1.5 sek.

67-4.pngGodzina Sądu - Przygotowując się do wiekopomnego starcia, Vayne otrzymuje premię do obrażeń ataku, staje się niewidzialna podczas Akrobacji oraz zyskuje potrójną premię do prędkości ruchu od Nocnej Łowczyni.
Zyskuje premię do obrażeń od ataku w wysokości 25/40/55 na 8/10/12 sek. Aktywna Akrobacja sprawia, że na 1 sek. bohaterka staje się niewidzialna oraz zyskuje premię w wysokości 90 do prędkości ruchu od Nocnej Łowczyni.

cooltext1055667614.png

No więc na początku mówię że jest to mój build. Chyba jest dobry, lecz zalecam budowanie w zależności od sytuacji

Zaczynamy z 1036.png oraz 2003.png2003.png

Do bazy staramy się wrócić mając 1300g +

Jeśli tyle mamy to zakupujemy 3006.png oraz z Long Sworda budujemy 1053.png

Teraz tak : możesz albo kończyć budowę 3072.png lub zakupić 3086.png a dopiero następnie zakupić 3072.png

Następnie kupujemy 3046.png

Tak właśnie skończyliśmy itemy niezbędne na Vayne

Zaczyna się dylemat - co teraz?

no więc jeśli potrzebujemy Warmoga (jesteśmy papierowi) to zakupujemy 3083.png(ogólnie, bez spoglądania na enmy team) lub 3102.png(jeśli w enmy jest mocny APcerry)

Mamy 4 itemy

Następnie polecam zakupić :

3031.png lub 3153.png

No i pozostało nam jedno miejsce na które ja kupuje 3026.png. Czemu GA? daje nam nieśmiertelość w TF, czyli jak cię zabiją to po chwili jesteś znów gotowy do ataku ;D

Gratuluję - FULL BUILD

cooltext1055668068.png

skillew.png

runyp.png

masterki.png

cooltext1055642267.png

Erly Game :

Vayne w tej fazie gry jest dość słaba. Właśnie przez ten czynnik nie powinniśmy się za bardzo wychylać i starać się tylko farmić.

Ważne jest to aby podczas ganku przeciwnika odrzucić od siebie rywala za pomocą ,,potępienia'' gdyż może nam to uratować życie.

Ganki naszego junglera? starasz się obić przeciwnika o ścianę aby ogłuszyć go, wtedy na spokojnie możesz go zabić

Mid Game :

Tutaj vayne zadaje już jakieś obrażenia. Gdy ogarniamy własną linię a np. mid nie ogarnia swojej to po zabiciu lub cofnięciu się rywali z bota możesz spokojnie gankować.

ponadto farma i farma

Tutaj o TF nie piszę o praktycznie TF zaczynają się w puźnym mid , wczesnym Late

Late Game :

Tutaj kille to dla nas chleb powszedni.

Chyba nie ma co za bardzo pisać więc opiszę tylko zachowanie w TF

tak więc Vayne jest dość papierowa. Jako adc nie powinieneś wchodzić w środek walki lecz trzymać się z boku.

Zasadniczy błąd jaki robią gracze na vayne to to, że wchodzą w środek aby zabić ad/ap cerry... ok, udaje im się to ale przy tym sami padają

Rozwiązanie?

Atakuj tego kogo jest najbliżej. Vayne jest to najlepszy assasin na Tanków. Zadaje potężne obrażenia co pozwala ściągnąć np. VoliMisia w 5 sek przy czym twój sojusznik walczy 30 sek

cooltext1055642267.png

• Vayne jest słaba w erly game. Pamiętaj iż im dłuższy mecz, tym większa szansa na zwycięstwo
  • Gdy użyjesz R, po czym Q stajesz się na chwilę nie widzialny
  • E jest wspaniałą umiejętnością podczas ganku przeciwnika
  • Używaj Q aby zabijać duże miniony (w sytuacji gdy farma ci nie wychodzi)

To na razie wszystko

Liczę na konstruktywną krytykę oraz nagrody w postaci like, ew. 5 w profilu ;D

1371985602-U137250.jpg by ScoTubeDev

2x ExModerator NosTale I 2x Gold Member

Opublikowano

wtf item sytuacyjny 3 ,i to warmog i banshee

sytuacyjne to sytuacyjne czyli ostatni iteam

botrk lepiiej zlozyc wczesniej

statik lepszy jest w early game vayne

krwiopijca jako 4/5 item

­

Opublikowano

wtf item sytuacyjny 3 ,i to warmog i banshee

sytuacyjne to sytuacyjne czyli ostatni iteam

botrk lepiiej zlozyc wczesniej

statik lepszy jest w early game vayne

krwiopijca jako 4/5 item

krwiopijca moim zdaniem jest to podstawowy item na vayne.

Kiedyś próbowałem zamiast BT złożyć wcześciej PD, ew statika... efekt? 0 dmg i LS

co do warmoga i banshi - są to itemy na których ja gram. Mi się bardzo, ale to bardzo dobrze gra

Nie narzucam aby ktoś grał tym buildem, wolę abyście rozwijali własne tezy dotyczące buildów

aczkolwiek dziękuję za krytykę

ps. Yoł trollu, sorki wczoraj za pizze xD

a co do statika w erly to ok, jest lepszy. Ale nie zapomnij że vayne nie jest erly killer, jest Later Pro Elo killer

Opublikowano

lepiej botrk fajnie laczy z pasywem z w

jezeli skaladasz 2 itemy sytuacyjne (bo GA to sytuacyjny) ,nie oplaca sie ,w late nie wykorzystuje sie potencjalu postaci

dla mnie powinno byc tak ,berki->botrk->pd->infinity->bt->sytuacyjny

warmog jest slaby na sytuacyjnych ,item dla tych co nie umieja pozycjonowac w tf

­

Opublikowano

lepiej botrk fajnie laczy z pasywem z w

jezeli skaladasz 2 itemy sytuacyjne (bo GA to sytuacyjny) ,nie oplaca sie ,w late nie wykorzystuje sie potencjalu postaci

dla mnie powinno byc tak ,berki->botrk->pd->infinity->bt->sytuacyjny

warmog jest slaby na sytuacyjnych ,item dla tych co nie umieja pozycjonowac w tf

teoretycznie chyba lepiej zadać mniejsze obrażenia ale nie paść i dobić ew, w troszkę dłuższym okresie czasu niż zabić 2-3 osoby po czym paść i przegrać TF, prawda?

Opublikowano

Zamiast Warmoga kupiłbym LW, i na końcu kupiłbym albo GA albo Warmoga.

Ogólnie skill order, runy, masterki nie są złe.

No i dodałbyś +/-, bo niektórzy tylko na to patrzą.

279981407253602336505.png
Opublikowano

Zamiast Warmoga kupiłbym LW, i na końcu kupiłbym albo GA albo Warmoga.

Ogólnie skill order, runy, masterki nie są złe.

No i dodałbyś +/-, bo niektórzy tylko na to patrzą.

o kurde xD.

zapomniałem o wadach i zaletach xD

zaraz dodam, jak wbije na laptopa bo na tym wooden pc nawet napisów nie zrobie xD

a co do buildu :

planuję zrobić osobną zakładkę i tam podawać propozycje buildów od czytelników (you, trolluś itd)

dziękuję za krytykę ;D

Opublikowano

Niezły tut, jak na 1 raz nieźle :D Nie podoba mi się za to bulid. Powinien być on przygotowany na dobrych graczy, a nie bronze V gdzie ludzie focusuja tankow,a taka vayne zostaje zdjęta w 2 sekundy ponieważ np. Lb może sobie spokojnie zabijać. Jak wbije na PC to dam ci lukę na zachętę, chociaż pewnie zapomnę :)

Niezły tut, jak na 1 raz nieźle :D Nie podoba mi się za to bulid. Powinien być on przygotowany na dobrych graczy, a nie bronze V gdzie ludzie focusuja tankow,a taka vayne zostaje zdjęta w 2 sekundy ponieważ np. Lb może sobie spokojnie zabijać. Jak wbije na PC to dam ci lajka na zachętę, chociaż pewnie zapomnę :)

Nie bądź żyd daj warna

Jak pomogłem daj like

Jak nie to i tak daj

Opublikowano

Zamiast warmoga/banshee LW zamiast GA Warmog i gitara build. Jeszcze mogłes napisać o sprzedaniu butów w late i kupieniu drugiego PD z racji pasywki Vayne. Oczywiście że lepiej PD niż Statik z racji ze statikiem nie pushuje sie lane...

Opublikowano

wszystko ok poza buildem, brakuje w nim LW oraz ja polecam maxować na vayne [W] i robić ją pod AS taka jest najlepsza.

Metin2: TheLasVegas / JOINTOWO

LOL: TheLasVegas 1800+ BAN

Opublikowano

Najlepszy build na Vayne Berki -> BOTRK -> PD/IE -> IE/PD -> LW -> Warmong/Banshee/Guardian Angel

Składa się BT albo BOTRK, nigdy 2 razem, tracimy slota na którym moglibyśmy kupić penetrację/survi.

E imo powinno się dać na 2lvl by mieć jakiś escape, reszta jest w miarę ok.

652601399840421198520.png

Opublikowano

botrk, nie bt, a oba na raz to syf

na 2lvl daje sie e a nie w, bo i tak nie proc.

źle dodane masterki

nie ma lw

Opublikowano

dysleksja... no sory, wy może macie z polaka szóstki i jesteście pupilkami nauczycieli lecz ja widzę świat poza szkoła i lekcją języka polskiego

Opublikowano

dysleksja... no sory, wy może macie z polaka szóstki i jesteście pupilkami nauczycieli lecz ja widzę świat poza szkoła i lekcją języka polskiego

? Co ma dysleksja do pisania w internecie bo troszkę nie rozumiem... poza tym jak już to masz dysortografie a nie dysleksje ....

Opublikowano

Warto tez do bulidu dodac ten item ktory daje 70% as ( nie pamietam nazwy) i ktory bije w kilku naraz:)

Jesli chodzi o 1 skil to gdy pomagamy przy blue lub robimy golemy warto wziasc "w" jesli idziemy na linie to "q" a jesli mamy zamiar ivadowac to "e"

Po gdy juz mamy 3 lev gdy nadazy sie dogodna sytuacja mozemy uzyc auto ataku + w + q zeby nas tak nie cisneli na lini.

Poradnik ladnie napisany i lapka dla ciebie

u1lc.png
Opublikowano

Warto tez do bulidu dodac ten item ktory daje 70% as ( nie pamietam nazwy) i ktory bije w kilku naraz:)

Jesli chodzi o 1 skil to gdy pomagamy przy blue lub robimy golemy warto wziasc "w" jesli idziemy na linie to "q" a jesli mamy zamiar ivadowac to "e"

Po gdy juz mamy 3 lev gdy nadazy sie dogodna sytuacja mozemy uzyc auto ataku + w + q zeby nas tak nie cisneli na lini.

co do tego łuku co daje kuleczki to jestem na nie

moim zdaniem jest to item dla cait(daje stacki tej pasywki) oraz teemo bo na nim to podstawa

Opublikowano

Nie opłaca się gdyż daje nam on jedynie AS + autoattack w 3 enemy ale nie nakłada pasywa.

652601399840421198520.png

Opublikowano

co do tego łuku co daje kuleczki to jestem na nie

moim zdaniem jest to item dla cait(daje stacki tej pasywki) oraz teemo bo na nim to podstawa

oraz twitcha

Opublikowano

Swego czasu mainowałem vayne na tzw. "high elo", więc może się wypowiem. Aktualnym core na vayne jest Botrk. As boost i passiv tego itemu tworzy wspaniałą synergię z skillsetem vayny. Co do pd/statika. Pd -> lategame item Statik ->Earlygame item, przy czym statika składamy jeżeli nasz team nie ma żadnego burst'a. Bt vs pd/statik. Jeżeli ostro wygrywasz linię możesz złożyć coś takiego: 2xdoran+berki+vamp scepter+statik/pd, jest to build pod wczesną dominację, jeżeli złapiesz na początku 2/3 kille to możesz tak się złożyć, przy umiejętnej grze będziecie wygrywali fighty 2v3. Nie wiem czemu po 2ch itemach ofensywnych robisz już defensywne, ja kocham vayne za to, że jej invis, mobilność i condemn zapewniają mi bezpieczeństwo w takim stopniu, że nie potrzebuję warmogów etc. Moje przykładowe build na lategame: bt+berki+botrk+2pd/(pd+ie)+lw. Dziękuję za uwagę :>

bez yt.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Swego czasu mainowałem vayne na tzw. "high elo", więc może się wypowiem. Aktualnym core na vayne jest Botrk. As boost i passiv tego itemu tworzy wspaniałą synergię z skillsetem vayny. Co do pd/statika. Pd -> lategame item Statik ->Earlygame item, przy czym statika składamy jeżeli nasz team nie ma żadnego burst'a. Bt vs pd/statik. Jeżeli ostro wygrywasz linię możesz złożyć coś takiego: 2xdoran+berki+vamp scepter+statik/pd, jest to build pod wczesną dominację, jeżeli złapiesz na początku 2/3 kille to możesz tak się złożyć, przy umiejętnej grze będziecie wygrywali fighty 2v3. Nie wiem czemu po 2ch itemach ofensywnych robisz już defensywne, ja kocham vayne za to, że jej invis, mobilność i condemn zapewniają mi bezpieczeństwo w takim stopniu, że nie potrzebuję warmogów etc. Moje przykładowe build na lategame: bt+berki+botrk+2pd/(pd+ie)+lw. Dziękuję za uwagę :>

jak będę miał czas to build poprawie i dam :

berki, botrk,pd, ie, lw i warmog, może być ?

• 3 miesiące temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...