Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Komputer się wyłącza

nojs

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam taki problem: Komputer sam się wyłącza.

Nie jest to wyłączanie "normalne", czyli że wszystkie okna się zamykają i zaczyna się wyłączać. Jest to coś na wzór resetu, tylko że bez ponownego włączenia.

Posiadam laptopa HP Pavilion dv9000. Kupiłem go używanego z oryginalnym zasilaczem, zasilacz mi się spalił i kupiłem zamiennik do HP. Wszystko było dobrze, komputer zaczął się tak "psuć" dopiero ok. tygodnia temu.

Proszę o pomoc. Tak jak pisałem to nie jest wina zasilacza.

Mogę dodać że podczas normalnego przeglądania internetu nic się nie dzieje, dopiero gdy gram w League of Legends się wyłącza. Często jest tak że zagram 2 mecze i nic, a dziś np. po 15 minutach już się wyłączył. Może to przegrzanie komputera, mój kolega ma podobnie, choć wcześniej mogłem mieć go włączonego nawet do 5 godzin i grania na nim, a teraz się tak dzieje.

Najlepiej żeby ktoś wymienił mi możliwe przyczyny tego, lub nawet sposób jak temu zaradzić.

Pozdrawiam nojs.

Opublikowano

No tak jak pisałem, kiedyś dało się grać nawet 5 godzin praktycznie bez przerwy, a teraz się wyłącza po 15 minutach, a czasem po godzinie.

No i to "Replace for HP" (bo tak nazywa się ten zasilacz xD) działał normalnie ponad miesiąc, a tu nagle tak trochę ponad tydzień temu się wyłącza.

Screen:

Parametry po półtorej godziny siedzenia tylko na przeglądarce.

antajtled.png

W czasie grania dam jutro bo dostałem bana za wychodzenie z gry (oczywiście powodem było wyłączanie się komputera).

Opublikowano

Dosyć ciepło ale jak na laptopa i takie podzespoły to bez tragedii, masz może jeszcze stary zasilacz ? Wydaje mi się że nowy może mieć za małą moc lub coś w tym stylu. Choć temperatury podczas gry też dużo powiedzą.

Ogólnie to HP czyli grzałka, na początek powinieneś go dobrze wyczyścić oraz wymienić pastę termoprzewodzącą na CPU i GPU

Opublikowano

Dzięki za pomoc. Jutro wstawię screena podczas gry.

Laptop jest mocno zakurzony, niedługo go wyczyszczę.

No stary mi się spalił to go wywaliłem.

Opublikowano

Wyczyszczenie wnętrza pomogło, potem jeszcze wymienię tą pastę termo-przewodzącą.

Screena już dawać nie muszę, dzięki za pomoc. Więc temat do zamknięcia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...