Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[TEKST] Wywiad - Farex

Marselo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

jBHYe3J.png

Dzisiejszy wywiad zespół Mentorów przygotował z doświadczonym Global Moderatorem - Farex'em. Były moderator działu League of Legends, Metin, oraz aktualny Global Moderator odpowiada na nasze pytania. Jakie były jego początki, jak udało mu się zdobyć Global Moderatora i wiele innych.

1.Co Cię przywiało na MPC Forum?
Raczej nie będę oryginalny mówiąc, że szukałem cheatów oraz prywatnych serwerów głównie do metina. Było to mniej więcej w 2009r. Gdzieś usłyszałem, że jest takie forum z ogromnym zbiorem owych serwerów, więc się tym zainteresowałem. Na tym zakończyła się moja pierwsza wizyta, gdyż jeszcze później były kolejne epizody. Mianowicie w 2011r. w wakacje postanowiłem się zarejestrować, aby wypowiadać się tylko w LoLu. Grałem w to już z rok, więc przodowałem w dziale w ówczesnych czasach

2. Jakie były początki na tak ogromnym forum? Było ciężko?
Początki tak na prawdę nie były nie wiadomo jak trudne, lecz przed rejestracją odpychała mnie ilość działów. Było ich za dużo i nie potrafiłem się odnaleźć na tak ogromnym forum, więc co jakiś czas jak tu wchodziłem to rezygnowałem z rejestracji, do pewnego czasu... No właśnie, nagle nadszedł taki moment gdzie poczułem jakąś motywacje, aby to zrobić. No ok, mam konto ale co dalej? Najpierw rozejrzałem się po działach jakie są i zainteresował mnie jeden. Był to LoL, jak już wcześniej wspomniałem, grałem już w lola sporo czasu, więc doświadczenie miałem spore i od razu zacząłem pisać posty. I tutaj pojawiła się górka ;p, chyba w ten sam dzień rejestracji albo kolejny dostałem pierwszego warna. Początek jak widać nie najlepszy, lecz nie poddałem się i pomyślałem "co tam 5%" i udzielałem się dalej, w końcu ok. 5 dni później kolejny warn, oczywiście za spam.. No ale nie ma czym się przejmować, w końcu to tylko forum. Potem jakoś tam sobie żyłem, pisałem posty i w końcu nadszedł taki moment, aby zdjąć trochę % (było ich już chyba 20). Zdjęto mi trochę za pomoc w dziale i jakiś tutorial. Jeszcze mówiąc tak na marginesie, podczas mojej rejestracji nigdy nie sądziłem, że zostanę tutaj na dłużej, nigdy nie myślałem o jakimś kidzie a tym bardziej o modzie. Miałem takie przekonanie, że ktoś taki jak ja nigdy nie będzie miał szansy, więc najzwyczajniej sobie odpuściłem. Przez dwa miesiące udzielałem się jako zwykły user. Wbiłem ileś tam postów i tak na prawdę kid sam przyszedł. Dokładnie jak do tego doszło opiszę w następnej odpowiedzi.

3. Postanowiłeś kandydować na Kid Moderatora LoL'a. Udało się Jak wspominasz czasy bycia Kid Modem?
Swój okres kida myślę, że wspominam dobrze. Na pewno sporo się nauczyłem oraz poznałem wiele ciekawych ludzi. Co do samej aplikacji to złożyłem ją 2 miesiące po mojej rejestracji. Miałem około 500 postów i 2-3 tuty. Wcześniej przede mną podanie złożyli lordwyder oraz SurkiPL, których bardzo serdecznie wspominam. Tak na marginesie, cieszę się, że ich poznałem. Osobiście chciałem wstrzymać się z napisaniem aplikacji ze strachu na odrzucenie, ale gdy lordwyder oraz później Surki złożyli swoje podania poczułem, że ja też muszę i stało się. Napisałem aplikację i o dziwo wszyscy wypowiadający się byli na tak. Nie ukrywam, że byłem szczęśliwy z tego powodu. Po kilku dniach zostałem kidmoderatorem. Lecz nie było aż tak kolorowo jak mogłoby się wydawać... W dziale było dwóch moderatorów oraz ja jako kid. Fakt, że dział nie był duży, gdyż dopiero zaczynał się rozwijać, lecz to nie znaczy, że nie było trzeba pracować ^^. Byłem kidem jakiś czas i postanowiłem napisać tuta. Nie do LoLa, a do metina. Niefortunnie zdarzyło się, że dostałem bana za rzekomego ripa (pozdrawiam wieska). Problem leżał w tym, że to był mój tut skopiowany z innego forum gdzie go umieściłem. Na ratunek pospieszył Mounthains. Mi dał ub a wieska prawdopodobnie opieprzył. Później jako moderator doszedł do nas razor130 (bardzo sympatyczny człowiek). Były GM chciał nam pomóc w dziale. To on wyuczył mnie większości rzeczy, zawsze mogłem na niego liczyć, gdy miałem jakieś problemy i nie tylko. Szkoda, że zrezygnował z mpc, gdyż jest to bardzo wartościowy człowiek (ale nie zapomnę mu warna, którego mi dał ;p). Myślę, że to tyle z mojego okresu kida, nic więcej oprócz tych przedstawionych sytuacji i pracy nie było.

4. Po 2 miesiącach dość ciężkiej pracy awansowano Cię na moderatora. Czy byłeś wtedy z siebie zadowolony?
Dokładnie rzecz biorąc to po 2 miesiącach i 3 dniach, lecz to są tylko szczegóły. Zadowolony byłem bardzo. Zobaczyłem, że tak na prawdę moderatora może zdobyć każdy. Wiadomo, moderator to już coś innego niż kid, bardziej odpowiedzialna ranga, więcej trzeba było włożyć pracy, aby jakieś te wyniki były. Właśnie co do wyników to najwięcej pracowałem w okresie kida oraz miesiąc/dwa jako moderator. Później włączyła się jakaś blokada, lecz to nie przeszkodziło w moich obowiązkach na forum, nadal byłem pełen zapału i motywacji. I w takiej właśnie formie byłem sobie przez kilka miesięcy.

5. Czy oprócz działu league of legends moderowałeś jeszcze jakiś dział?
Tak, miałem epizod jako moderator metina, trwało to ok. 2 miesiące po czym zrezygnowałem z tej funkcji i zostałem jedynie moderatorem Lola. Przebiegało to w ten sposób, że już jako kidmod zaczynałem się udzielać, wysyłać raporty oraz pisać tuty w metinie. Ale przez dłuższy czas administracja nie chciała wyrazić zgody, abym moderował dwa działy, więc na jakiś czas zostałem przy Lolu. W końcu po kilku miesiącach udało mi się zostać modem metina. Z początku troszkę byłem zaskoczony ilością raportów i ogólnie działów do ogarniania, ale to mnie nie przerosło. Z tego co pamiętam mój okres kida był równoległy z Antixa. Byliśmy dla siebie konkurencją pod względem wysyłania raportów oraz pomaganiem userom, obaj chcieliśmy zostać moderatorem ;d. Nowy dział pozwolił na nawiązanie nowych znajomości z ówczesnymi moderatorami oraz userami. Oczywiście, nie zabrakło spin, lecz to ‘’tradycja” wśród moderatorów.

6. Po ciężkiej i długiej pracy jako moderator doczekałeś się Global Moderatora, co było kluczem do sukcesu?
Haha, dobre pytanie. Nie można jasno określić co było kluczem do sukcesu, gdyż administracja wybiera pod kątem indywidualnym. Ciężko mi określić co skłoniło adminów do wyboru mnie na GM, lecz myślę, że przyczyniła się do tego praca. Ciężka praca to podstawa. Ważna jest też relacja z innymi użytkownikami oraz moderatorami. Warto również wykazywać inicjatywę. Lecz co ja będę gadał. Jak już wspomniałem jest to kwestia indywidualna i każdego wybierają ze względu na coś innego, nie ma jasno określonych kryteriów, które trzeba spełnić aby otrzymać awans na Global Moderatora.

7. Byłeś global moderatorem przez dwa miesiące. Co było powodem rezygnacji?
Jest to pytanie dość osobiste. Głównie zadecydowały do podjęcia takiej decyzji brak chęci, motywacji oraz zainteresowanie innymi tematami niż moderowanie forum. Myślę, że to wyszło mi na dobre. Trochę odpocząłem od mpc oraz nabrałem nowych motywacji. Lecz wracając do tego co było powodem rezygnacji… Miałem w planach stworzenie teamu w Lolu i pograniu trochę bardziej ‘’na poważnie’’. Ciężko mi wtedy było zająć się w pełni mpc oraz teamem. Musiałem wybrać, a że akurat widziałem jakieś możliwości z owym teamem wybrałem Lola.

8. Na początku marca, Lord Makin ogłosił nowych trzech gm'ów, w tym ciebie. To było powodem twojego powrotu?
Ta odpowiedź będzie kontynuacją poprzedniej. Tak więc jak już wspomniałem zrezygnowałem na rzecz grania w Lola, lecz okazało się, że to nie dla mnie, nie wyszło.
Przemyślałem wiele spraw i zrozumiałem, że powinienem wrócić. Ten okres bez rangi był dla mnie pewną formą urlopu, oraz chwilą na pewne refleksje. Wtedy zastanawiałem się czy tak naprawdę chcę być GM czy nie, czy nie powinienem wylogować się i na zawsze odejść. Lecz poczułem na nowo motywację jakby po zostaniu kidem. Zdecydowałem się napisać do Makina z prośbą o przywrócenie rangi. Wbrew pozorom nie było to takie proste. Najpierw musiałem przez tydzień/dwa pracować na tak zwanej ‘’ninji”, aby poprawić moją aktywność.
Osobiście nie widziałem w tym problemu. Dla mnie ważne było to, że wrócę i nadal będę mógł pomagać forum i administracji. I stało się, oficjalnie wraz z kolegami z teamu zostałem ponownie GM i jestem nim aż do tej pory.

9. Jak do tej pry pracuje się na tak ważnej posadzie na takim dużym forum?
Myślę, że nie jest źle. Doświadczenie jakieś tam mam, więc nie sprawiają mi problemu różne sytuacje na forum. Cała zabawa porównywalna jest do pracy moderatora, z tym wyjątkiem, że GM ma więcej działów oraz raportów do ogarniania. Oczywiście nie można zapomnieć o tym, że jest to ogromna odpowiedzialność. W pewnym sensie dzierżymy władzę na ogromnym forum, nie możemy jej wykorzystywać do jakiś własnych celów czy czegoś podobnego. Mi osobiście praca jako GM nie sprawia kłopotów. Myślę, że nawet pomaga mi się w pewnym sensie realizować, uczy pewnych rzeczy takich jak np. administracja, podejmowania decyzji. Należy również pamiętać o tym, że moja praca to nie jest tylko wykonywanie raportów czy zmiana prefiksów w danych działach. Lecz jest to wykonywanie poleceń administracji, pomaganie userom i w pewnym zakresie zarządzaniem forum. Na pierwszy rzut oka może się to wydawać niewyobrażalne, ale to tak w rzeczywistości nie jest. Tego można się szybko nauczyć bez żadnych problemów.

10. Co sądzisz o reszcie administracji, o ich pracy?
Administracji raczej nie mam wiele do zarzucenia. Oni decydują o wszystkim co się dzieje na forum, o sprawach kadrowych jak i o technicznych. W moim osobistym odczuciu ich praca jest w porządku. Trzeba pomyśleć o tym, że ranga, a raczej funkcja administratora jest najbardziej odpowiedzialna i poważna, nie można jej sobie lekceważyć, bo od niego zależą dalsze losy forum. Niektórzy z adminów angażują się również w życie forum typu MMT, codersów, co jest pozytywnym aspektem. Jedyne co mógłbym im zarzucić to pewne decyzcje odnośnie awansowania niektórych. Z kolei patrząc na ich osobowość można powiedzieć, że to są to odpowiednie osoby na odpowiednich stanowiskach.

11. Czy podoba Ci się praca takich grup jak MPC Media Team, Mentor Team, Coders team? Jakie masz o nich zdanie?
Pracę mentorów oraz MMT znam z własnego doświadczenia. Na pewno są to potrzebne grupy na forum. Zaczynając od mentorów to raczej ich pracy nie muszę omawiać. Ich zadaniem jest pomoc innym userom. Lecz szczerzę mówiąc, gdyby tylko taka była ich rola to wcale nie byliby potrzebni na forum, przecież pomagać można zawsze bez żadnej rangi czy plakietki. Dlatego też wprowadzono różne formy projektów. Jest to pozytywne zjawisko ze strony mentorów. Jeśli chodzi o MMT to myślę, że ta inicjatywa szybko się nie skończy. Media team daje świetną dawkę rozrywki na naszym forum, sprawia, że nie jest nudne, dzięki temu coś się dzieje. Co do codersów to za wiele nie powiem, gdyż nigdy nie byłem członkiem i nie za bardzo kojarzę nad czym oni pracują. Nie chciałbym tutaj nikogo obrażać, ale według mnie za wiele z ich inicjatywy się nie dzieje.

12.Masz jakieś plany lub marzenia wobec swojej osoby?
Oczywiście! Na pewno moje marzenia nie skończą się na mpcforum, moje ambicje sięgają czegoś więcej. Moim takim skrytym marzeniem jest zostanie profesjonalnym graczem LoLa, wyjazdy na turnieje, zarabianie na tym co bym robił. Wiadomo, fajnie jest się utrzymywać z tego co się lubi, wtedy robisz to z wielką chęcią i zapałem… Lecz zostawmy to na bok, gdyż są to tylko moje pewne nierealne marzenia. Mówiąc o czymś bardziej realistycznym myślę o skończeniu technikum, później po studiach znaleźć dobrą pracę o kierunku informatycznym, gdyż właśnie pod tym kątem się szkolę i do tego dążę.

13. Jak udaje Ci się pogodzić bardzo aktywne życie na MPC z życiem prywatnym?

Raczej nie mam z tym większych problemów. Jestem osobą dość zorganizowaną, ogarniętą, więc potrafię zapewnić sobie trochę czasu na życie prywatne, czyli rodzinę, przyjaciół, naukę, hobby itd. i trochę czasu na mpc.

14.Jakie masz hobby poza mpcforum?
Raczej nie trudno zgadnąć, że to LoL. Gram w niego ok. 3 lata, jest to mój sposób spędzania wolnego czasu, chwila relaksu, choć nie ukrywam, że chciałbym zacząć myśleć o Lolu bardziej poważniej. Ale gry grami, a ja oprócz tego interesuję się muzyką, skateboardingiem (jakiś czas temu przestałem jeździć). Poza tym lubię czasem coś porysować, pobawić się w photoshopie (swoją drogą co mi marnie wychodzi) czy też obejrzeć dobry film.

1294477714-U1.png

Opublikowano

16. Co kierowało tobą, by zostać ministrantem?

@Lord Józef

Do księdza te pytania kieruj nie do farexa.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

13. Jak udaje Ci się pogodzić bardzo aktywne życie na MPC z życiem prywatnym?

Przecież on nie ma przyjaciół i życia prywatnego.

459941400613567233746.png
By @Jowe.
Postwriter | Gold Member

• 1 rok później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...