Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Kilka pytań dotyczących Pascala

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Właśnie zaczynam zabawę z programowaniem na początek obiecałem sobie że naucze się pascala potem C,C++ i java lecz nie po to piszę tego posta. Moje pytania dot. Pascala:

1.czy stałe i zmienne deklaruje się przed rozpoczęciem kodu ? mam tutaj na myśli że zdeklaruję zmienną lub stałą a dopiero potem pisze begin i tutaj kod.

2.czym się różni END od end. ?

3. czy opłaca mi się uczyć też graficznego pascala ??

Opublikowano

Tak najlepiej sobie zadeklarować najpierw zmienne, aczkolwiek można w każdym miejscu przed rozpoczęciem funkcji która korzysta ze zmiennej.

Pisane z malych liter xD ? End jest tylko jedne

Nope, idź na C# albo Autoita bo pascal to gówno i nikt tego nie używa

OndteAw.png
Opublikowano

Mylisz się. Są dwa rodzaje end. Jedno pisze się "end." (z kropką) i służy ono do kończenia całości programu, natomiast inne end pisze się ze średnikiem (end;) i jest to instrukcja grupująca.

Opublikowano

Tak najlepiej sobie zadeklarować najpierw zmienne, aczkolwiek można w każdym miejscu przed rozpoczęciem funkcji która korzysta ze zmiennej.

nawet mój nauczyciel PSiO powiedział żeby zacząć od pascala żeby poznać podstawy także proszę nie komentuj głupio

Opublikowano

Witam

Właśnie zaczynam zabawę z programowaniem na początek obiecałem sobie że naucze się pascala potem C,C++ i java lecz nie po to piszę tego posta. Moje pytania dot. Pascala:

1.czy stałe i zmienne deklaruje się przed rozpoczęciem kodu ? mam tutaj na myśli że zdeklaruję zmienną lub stałą a dopiero potem pisze begin i tutaj kod.

2.czym się różni END od end. ?

3. czy opłaca mi się uczyć też graficznego pascala ??

1. przed rozpoczęciem kodu bądź przed rozpoczęciem procedury/funkcji (zmienne dla procedur i funkcji przekazuje się przez referencje).

2. niczym.

3. tak (programiści w delphi nadal są dobrze opłacani, nadal tworzy się w nim spore projekty, język jest ciekawy i jest mniej windowsowy).

C# działa wolniej, autoit nie jest językiem programowania. Bloki kodu w pascalu/delphi rozpoczyna begin, kończy end. Program kończymy "end.", każda linijka kodu jest zakończona średnikiem. Może być kilka (naście) "end" w programie i będą zamykać pętle, instrukcje warunkowe itd, natomiast end z kropką jest jeden. Ot taki odpowiednik { } z C-podobnych...

Opublikowano

Dokladnie jak up pascal to lipa jest teraz nie potrzebnie go w szkolach ucza powinni przejsc do C lub C++

Asus R510J i7 4710HQ // 4 GB DDR 3 // 750 GB 7200 RPM // nVidia GTX 850M 2 GB // Windows 7 Ultimate

Za pomocny lub śmieszny post wg Ciebie zostaw jakis znak :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...