Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Pou i bateria

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, od 3 dni jestem posiadaczem telefony samsung galaxy young. Pobrałem sobie aplikację Pou ze sklepu Play, większość powinna wiedzieć co to jest Pou :D I mam takie pytanie, jak najszybciej zarabiać monety ? Tzn za którą grę najwięcej się dostaje. Kolega mi mówił, że za to jak jest kilka małych Pou i są w 2 kolorach, jak się kliknie jednego to zmienia kolor na ten 2 i wszystkie muszą być takie same, ale słabo mi w to idzie ;X Więc jak najlepiej zarabiać kasę ?

Drugie pytanie dotyczy baterii, jak każdy chcę aby trzymała jak najdłużej. Gdy wchodzę w użycie baterii, to 51% zabiera wyświetlacz, 39% czuwanie sieci, 12% telefon bezczynny. To czuwanie sieci chodzi o sieć telefonu tzn w moim przypadku T-Mobile ? Czy o internet ? Jeśli o internet to co mam wyłączyć aby nie zabierało baterii ? Do tego na górze jest napisane 49m 11s zasilania baterią i jakiś wykres jak na to kliknę, o co z tym chodzi ?

Opublikowano

czuwanie sieci to będzie sieć T-Mobile.Musi być to aktywne aby telefon był telefonem :D A jeśli chodzi o wyświetlacz to zmniejsz jego jasność,to wydłuży czas pracy baterii.
Jeśli chodzi o Pou to myślę że najlepiej grać w tą gierkę gdzie musisz skakać w górę,takie Icy Tower. Idzie zebrać 50/ponad 100 jak już jesteś dobry w tym

Opublikowano

Drugie pytanie dotyczy baterii, jak każdy chcę aby trzymała jak najdłużej. Gdy wchodzę w użycie baterii, to 51% zabiera wyświetlacz, 39% czuwanie sieci, 12% telefon bezczynny. To czuwanie sieci chodzi o sieć telefonu tzn w moim przypadku T-Mobile ? Czy o internet ? Jeśli o internet to co mam wyłączyć aby nie zabierało baterii ? Do tego na górze jest napisane 49m 11s zasilania baterią i jakiś wykres jak na to kliknę, o co z tym chodzi ?

Troszkę źle to rozumujesz pokażę na moim przykładzie:

43f629084a.png

telefon to zabytkowy lg gt540

U góry masz czas pracy na baterii (od ostatniego odłączenia od ładowarki, po podłączeniu czas jest zerowany) oraz wykres zużycia baterii.

Poniżej masz rozpiskę co wpływało na użycie baterii w jakim procencie, na każdą opcję możesz kliknąć w celu otrzymania wyjaśnień:

ac0ab78977.png

Przez cały czas (3h 5m 30s) uruchomione było radio telefonu - "zasięg" aby odbierać połączenia przychodzące, sms itd. Można wyłączyć tyle że po co Ci wtedy telefon? ;)

Przez 8% czasu (3h 5m 30s /8% ~15 minut) telefon był poza zasięgiem sieci (tak, istnieją jeszcze takie miejsca że nie ma zasięgu :P). Ten proces jest uruchomiony cały czas, pozostałe rzeczy można zsumować, aby lepiej zrozumieć o co chodzi:

695ad7ebd3.png

Telefon nieaktywny oznacza wyłączone podświetlenie ekranu, nie jest to "deep sleep".

eddd0ba21d.png

Czas przez który ekran był włączony (dodanie go do "nieaktywności" zawsze daje nam czas pracy na baterii).

ab9b4fcdb1.png

Ostatnie u mnie są usługi systemowe, procesy jakie wykonuje system podczas pracy z systemem, w moim przypadku deep sleep nie uaktywnia się od razu po wygaszeniu ekranu tylko po upływie 5 minut, tak więc czas pracy usług systemowych jest nieco dłuższy niż włączenia wyświetlacza.

Jeżeli korzystasz z jakiś aplikacji również pojawią się na Twojej liście, ma to na celu jednak bardziej symboliczny przekaz, po całym dniu pracy możesz się dowiedzieć czy jakieś procesy nie działają w tle cały czas co może skrócić czas pracy na baterii jednak mniej zaawansowani użytkownicy częściej korzystają z aplikacji osób trzecich które nie tylko wyświetlają wyniki, ale pozwalają na szybką ich zmianę. Ta systemowa aplikacja ma funkcję czysto informacyjną jednak wystarcza do odnalezienia "złośliwych" programów w telefonie.

Warto wiedzieć że nie zawsze procesy działające cały czas zużywają najwięcej baterii, kilka dni obserwacji pomoże Ci określić czy jakieś "optymalizacje" są niezbędne.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...