Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Prawo Jazdy od 16 lat- Czym mogę jeździć ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, gdy skończę 16 lat chciałbym iść na prawo jazdy dzięki któremu będę mógł jeździć tymi mniejszymi autami, i tutaj nasuwa się moje pytanie, gdy już zdam prawo jazdy jakimi autami bym mógł jeździć w wieku 16 lat? wszystkimi czy tylko tymi małymi ?.Za pomoc lajk.

1373415594-U477327.png

KidModerator Single Player|MPC Champion|Gold Member|Postwriter|Uczeń Pawła_CS|

Opublikowano

Tymi "małymi". Ale również byś mógł jeździć w aucie musi znajdować się osoba dorosła z prawem jazdy

Opublikowano

Sam sobie odpowiedziałeś w pytaniu xD tymi małymi ^^ Z tego co wiem ich jest nie wiele i te co widziałem wyglądają i brzmią jak odkurzacze i za szybko tym też nie pojedziesz. Nie lepiej poczekać te 2 lata i uzbierać sobie na jakieś używane BMW czy coś? :D

Opublikowano

Tylko tymi bodajże do 200 kg

Auto 200 kg o.O

Masa auta nie może przekraczać 400 KG moc silnika Max 20 KM

W tym roku zmieniły się trochę przepisy kiedyś było do 550 KG

Opublikowano

Auto 200 kg o.O

Masa auta nie może przekraczać 400 KG moc silnika Max 20 KM

W tym roku zmieniły się trochę przepisy kiedyś było do 550 KG

Myślałem, że przepisy zostały.

Jeżeli do 400KG to żadnego auta nie odchudzisz do tej wagi.

Lepiej poczekać te dwa lata i zrobić normalne prawko kategorii B.

Chyba, że masz karte motorowerową lub prawko AM - to kup sobie jakiś piździk i śmigaj, aż nie skończysz osiemnastki.

Szkoda pieniędzy wydawać na B1.

dwDSnZq.png

by @Miyoshi

Opublikowano

poczekaj i zdaj normalne prawko. Bodajże można zacząć zdawać już 6 mies. przed ukończeniem 18 lat. potem kupisz sobie jakieś używane. albo nowe jak kto woli, kogo na co stać :D

Opublikowano

Sa autka 1 osobowe co maja pare koni i cisna 80 km/h tylko nie pamietam jakie ale kosztuje 20k lub 30k :D

W polsce nie ma takiego auta ktore wazy mniej niz 400kg, chyba ze z malucha wyprujesz silnik i wsadzisz od kosiarki xD

Opublikowano

Na nowych przepisach nawet maluchem nie pociskasz chyba że bez siedzeń lepiej poczekać, smart też się nie nadaje :)

47852931806752427550.png

Opublikowano

Specjalnie zbierałem kasę na prawko bo chciałbym jeździć czymś do szkoły czy tam gdzieś na zakupy, ale nie chce jeździć maluchem xD.

1373415594-U477327.png

Opublikowano

Jest dużo samochodów fiat cinquecento, tico zależy jakie lubisz.

No to spróbuj wybebeszyć CC albo tico do 400kg... <_<

dwDSnZq.png

by @Miyoshi

Opublikowano

Taczką

Chyba tylko skuterem i rowerem poczekaj jeszcze 2 lata... Te drzewa przy ulicy jeszcze poczekają.

Zajrzyj na bloga -> Click

Opublikowano

O ile moc quada nie przekracza ustawowych 20KM, a jego DMW nie przekracza 400kg, to spokojni emożna takim cudem jeździć.

Anyways, co do tego odchudzania samochodów, to odpada, bo wcześniej, gdy jedeynym limitem było 550kg DMW, to wystarczyło ogołocić wnętrze, płynów zalatać tyle, żeby dojechac i jazda. Teraz, gdy ograniczenie wagowe spadło do 400kg i doszło ograniczenie mocy, to nie wiem czy naawet popularne do tej pory Smarty się na b1 łapią.

"Just because I'm weaker doesn't make you stronger".

krul | władca | mangozjeb | technik Ascarialu s2

Last.fm

Zainteresowanych fixami na source'owe game 40250 zapraszam PW.

Opublikowano

Czyli ogółem pisząc czym mogę jeździć tylko smartem,skuterem,quadem ??, a na przykład taki maluch lub ticqo to nie ?.

1373415594-U477327.png

Opublikowano

Czyli ogółem pisząc czym mogę jeździć tylko smartem,skuterem,quadem ??, a na przykład taki maluch lub ticqo to nie ?.

Mozesz jeździć każdym pojazdem czterokołowym, jeśli w dowodzie rejestracyjnym jego masa własna wynosi 400kg lub mniej, a moc silnika to 20KM. O nieprzerabianych wersjach możesz nawet pomarzyć. na przerabiane też się za bardzo nie napalaj bo odchudzenie takiego samochodu o 300kg to jest juz problem, nie wspominając o silniku.

Last.fm

Opublikowano

Teraz to spierdolili i dali takie wymagania że nawet odchudzony maluch ni chu chu...

W tej chwili to chyba tylko te: Aixam Crossover GT, Microcar M.Go

Nie przerobisz bo na ostatniej stronie dowodu rejestracyjnego do tej pory mogło pisać "samochód osobowy", a teraz nie i dla tego mimo tego że jakimś cudem przerobiłbyś malucha do tej pocy i wagi to i tak byłby uznawany nadal za samochód osobowy. Kurwa chore...

Opublikowano

Teraz to spierdolili i dali takie wymagania że nawet odchudzony maluch ni chu chu...

W tej chwili to chyba tylko te: Aixam Crossover GT, Microcar M.Go

Nie przerobisz bo na ostatniej stronie dowodu rejestracyjnego do tej pory mogło pisać "samochód osobowy", a teraz nie i dla tego mimo tego że jakimś cudem przerobiłbyś malucha do tej pocy i wagi to i tak byłby uznawany nadal za samochód osobowy. Kurwa chore...

Z tego, co wiem, to nei ma wymogu odnosnie tego, co pisze na odwrocie. Jesli się mylę to mnie popraw, ale od razu podlinkuj jakieś źródło.

Od 19 stycznia wraz ze zmianą ustawy o kierujących pojazdami, osoby, które posiadają prawo jazdy kategorii B1, mogą prowadzić czterokołowce oraz motorowery i czterokołowce lekkie. Szesnastolatek może zasiąść za kierownicą pojazdu do przewozu osób o masie własnej nie większej niż 400 kg lub pojazdu do przewozu towarów o masie własnej nie większej niż 550 kg. Maksymalna moc silnika w takim aucie to 15 kW (20 KM).

Pojazd do przewozu osób - samochód osobowy.

Źródło:

http://regiomoto.pl/portal/prawo-jazdy/prawo-jazdy-b1-juz-nie-pozwala-na-jazde-odchudzonym-maluchem-i-smartem

Last.fm

Opublikowano

Jest dużo samochodów fiat cinquecento, tico zależy jakie lubisz.

Co ty chlopie za farmazony gadasz. hahaha beka w **** xD

Jak cienias wazy ponad 700 kg ...

Tego co napisales, nawet jak bys odchuzil do 400 kilo musialo by na nowo przejsc ( kur wylecialo mi teraz z glowy ) te testy na umozliwienie jazdy po ulicach :D homologacja ?

Opublikowano

Co ty chlopie za farmazony gadasz. hahaha beka w **** xD

Jak cienias wazy ponad 700 kg ...

Tego co napisales, nawet jak bys odchuzil do 400 kilo musialo by na nowo przejsc ( kur wylecialo mi teraz z glowy ) te testy na umozliwienie jazdy po ulicach :D homologacja ?

Nie homologacja, tylko trzebaby zajechać na stację kontroli pojazdów, zeby uaktualnić dane samochodu w dowodzie rejestracyjnym. To wiazałoby się z pomiarem wagi, mocy, etc.

Homologacja to dopuszczenie do ruchu, czyli chyba nie bardzo tu pasuje.

Last.fm

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...