Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Problem] NodeJS VS PHP

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

cześć.Stanąłem przed tym powaznym problemem ,potrzebuje się dowiedzieć:

1. Która aplikacja jest bezpieczniejsza

2. Co mniej obciąża serwer ?

3. W czym by się lepiej pisało ?

Pozdrawiam.

Fan happy tree friends.

Nr. gg otrzymują zaufane osoby.

Opublikowano

Może nie do końca w temacie, ale:

1) Java

2) Java

3) Java

Java wymaga jednak dużo większej wiedzy.

pasek_4oo_6o.jpg

Aktualny poziom zła: 75 punktów ostrzeżeń.
Achievements:
  • 22 zajebiste posty oznaczone czerwonym kółeczkiem
  • 1 urażony modek - dwa razy! (Istny Diabeł)
  • 4365 userów forum, którym powiedziałem smutną prawdę
Opublikowano

UP@

Mógłbyś podać , dlaczego akurat PHP jest szybsze?

To mnie najbardziej interesuje.

Fan happy tree friends.

Opublikowano

Dobrze napisany skrypt w znanym języku zawsze będzie wydajniejszy od kodu początkującej osoby w innym.

Dlatego głównym argumentem "zależy od programisty". Spróbuj PHP, Node, Javy (jeśli masz klasę) i sam wybierz. ;)

Opublikowano

Osobiście podoba mi się i node i php.

Jednak jest to trudny wybór ,a nie chcę potem przepisywać serwera jeszcze raz.

Fan happy tree friends.

Opublikowano

Po pierwsze node.js to web serwer, a php to język programowania więc ich porównywanie nie ma sensu.

Po drugie ciężko odpowiedzieć na pytanie bo nie podałeś jaka to ma być aplikacja.

Jednak node.js wg. mnie nadaje się tylko jako serwer socket, więc jeśli chcesz napisać serwer socketów to wybierz node.js.

Jeśli chodzi o standardową aplikację czyli taka które generuje strony html, wykonuje jakieś operacje itp. itd. to node.js jest kiepskim wyborem.

Nie mówię że się nie da, bo powstają aplikacje oparte o tą technologie i coraz więcej bibliotek ułatwiających pracę, ale porównując to z jakimkolwiek frameworkiem php

to node.js ssie, gdyż jak sami twórcy noda piszą na swojej stronie że najlepiej sprawdza się w aplikacjach "real time" gdzie liczy się szybka wymiana danych.

Mimo, że taka aplikacja będzie na pewno szybsza od aplikacji w php to sam proces tworzenia oprogramowania, dostępności rozwiązań i ich niezawodności stawia

php (oczywiście z jakimś frameworkiem) klka szczebli wyżej.

Podsumowując: serwer socket - node.js, standardowa aplikacja - php + framework.

Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie aby wykorzystać oba języki w projekcie.

A swoją drogą świat nie kończy się na php i node.

Opublikowano

Głownie projekt to ma być gra 2D.

Nodejs niby szybki ,ale malo bezpieczny,a php dobrze zastosowany może być rownie szybki

Fan happy tree friends.

Opublikowano

No niestety nie, php jest językiem wolniejszym od javascript i samo go wykorzystanie sprawia że aplikacja/serwer w php bedzię mniej wydajny. A jeśli chcesz użyć php do napisania serwera socket

( bo zakładam że to chcesz zrobić jeśli ma to być gra 2d ) to będzie to bardzo zły wybór, serwer będzie od kilkunastu to kilkudziesięciu razy wolniejszy i wcale nie będzie bezpieczniejszy od node.js.

Krótko mówiąc serwer w php ssie, bo php nie został do takich rozwiązań stworzony.

Do takich rzeczy polecam c#/java/c++.

Opublikowano

Strona kliencka to sprawa dyskusyjna, jest wiele technologii, które można wykorzystać.

Strona serwera jest niezależna od tego, w jakiej technologii został stworzony klient, serwery gier przeglądarkowych rządzą się tymi samymi prawami co serwery gier z normalnym klientem. Stawia się im te same wymagania, a głównymi są: wydajność i stabilność. Te cele można osiągnąć stosując odpowiedni język programowania. O ile c++ wydaje sie byc najlepszym rozwiązaniem jeśli chodzi o wydajność, to jednak powoli przestaje być stosowany 'masowo', jego użycie ogranicza się juz tylko i wyłącznie do bardzo specyficznych zagadnień. Zastąpiły go dwa bardzo wydajne języki - c# i java.

Poza grą, która teraz tworzę brałem udział w kilku projektach dla biznesu i produkcji. Tworzylismy od podstaw systemy klient-serwer właśnie w oparciu o w/w technologie. Mogę powiedzieć tylko tyle, że tam nikt nawet nie wiedział co to jest jakis node.js a w php to się klientowi stronę www robiło (znaczy robił akurat podwykonawca bo nam się nie chciało).

Node został stworzony po to, żeby ludzie w prosty sposob mogli osiągnąć jakies tam efekty, ale nigdy nie zastąpi on tych prawdziwych języków, sprawdzonych i używanych z powodzeniem od dawna. Projekty w nim stworzone nigdy nie dorównaja swoja stabilnością i wydajnością projektom w c++, javie i c#.

pasek_4oo_6o.jpg

Aktualny poziom zła: 75 punktów ostrzeżeń.
Achievements:
  • 22 zajebiste posty oznaczone czerwonym kółeczkiem
  • 1 urażony modek - dwa razy! (Istny Diabeł)
  • 4365 userów forum, którym powiedziałem smutną prawdę
Opublikowano

@FrozenShade

Tu muszę się z tobą zgodzić bo masz rację. NodeJS nie zastąpi innych języków takich jak C# czy java.

Ale gdyby dodać ,że NodeJS ma masę modułów ,które możemy pobrać sobie to już jest lepiej. Jest np. taki moduł jak socket.io . Pozwala on na wysyłanie do serwera i odbiór z serwera informacji co czyni go szybkim.

Ale nie zmienia to faktu ,że java lub c# nadal mogą być szybsze choć NodeJS wtedy wdł. mnie dorównuje tym językom jeśli chodzi o stworzenie czegoś na socketach.

Może się mylę, może nie ,ale wdł. mnie jak ktoś nie chce się uczyć kolejnego języka może sobie sięgnąć po znany mu JavaScript i napisać serwer przy pomocy Node i mieć dobre wyniki :).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...