Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Zyski z Dotpay, a prawo polskie...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć. Ni cholery nie miałem pojęcia gdzie taki temat mogę zamieścić, więc wrzucam go tutaj, do śmietnika zwanego "Pogaduszkami". Z góry zaznaczam, że szukałem podobnego tematu i, o dziwo, nigdzie nie znalazłem. Tylko dlatego sam go tworzę.

Otóż chcę założyć swój serwer, który "opłacałby" się sam - jak można się łatwo domyślić, z systemu mikropłatności. Wybrałem Dotpay, bo przeskakując po wielu źródłach nie natknąłem się na żadne złe zdanie na temat tego serwisu. I tutaj zaczynają się problemy.

Po pierwsze, FAQ.

Czy aby korzystać z usług Dotpay muszę mieć zarejestrowaną własną działalność gospodarczą?

Nie. Z usług serwisu Dotpay mogą korzystać zarówno podmioty gospodarcze, jak i osoby prywatne nie prowadzące działalności gospodarczej.

W związku z powyższym cytatem pojawia się moja pierwsza wątpliwość. Czy to oznacza, że będąc zarejestrowanym w Dotpay mogę czerpać zyski niebędąc zarejestrowanym jako działalność gospodarcza, a skarbówka nie będzie miała nic przeciwko? Gdzieś kiedyś przeczytałem, że Dotpay odprowadza podatek za nas, przez co mamy umyte ręce - ale ten "procent", który idzie do systemu płatności, bardziej mi wygląda na "Umożliwiamy Ci czerpanie zysku, więc część z kasy idzie do nas bo też musimy z czegoś żyć". Więc jak to dokładnie wygląda?

I drugie pytanie. Nie mam formalnie ukończonego osiemnastego roku życia, przez co nie mogę się zarejestrować w Dotpay. Czy jeśli zrobiłby to za mnie mój pełnoletni brat, to czy wyniknęłyby z tego jakieś problemy prawne?

Nie pytam tutaj o samo działanie prawa polskiego, tylko o praktyczny wygląd sytuacji. Jeśli ktoś korzysta z Dotpay na warunkach, o jakie ja pytam - prosiłbym o objaśnienie mi tego.

Also, dla tl;dr:

1. Czy skarbówka mnie dopadnie, jak będę trzepać kasę z serwera połączonego z Dotpay bez zarejestrowanej firmy?

2. Czy mogę prowadzić serwer z usługą Dotpay na nazwisko mojego brata?

Jeśli mi odpowiadasz, zacytuj mój post - lub otaguj przy użyciu @Quasindro.
Jak tego nie zrobisz, najprawdopodobniej nie wrócę do tego tematu.

uExDb2M.jpg

'I have often wished I had time to cultivate modesty... But I am too busy thinking about myself.' ~Edith Sitwell.

Opublikowano

1.Nie ponieważ dotpay samo odprowadza podatek (Wiem po sobie).

Z sms'a najtańszego za 61groszy, dostajesz tylko 25.

Z innymi jest podobnie.

2. Tak możesz, lecz zysk z tego będzie wpływał do niego na konto. Więc jeżeli on nie ma nic przeciwko to spoko.

Liczę na +

74f31dbf1675f.jpg

Opublikowano

Dzięki wielkie za odpowiedź, dała mi nadzieję :)

(Wiem po sobie)

Ile czasu już korzystasz z tego serwisu?

uExDb2M.jpg

'I have often wished I had time to cultivate modesty... But I am too busy thinking about myself.' ~Edith Sitwell.

Opublikowano

Jest w stanie się ktoś jeszcze wypowiedzieć?

uExDb2M.jpg

Opublikowano

Uważaj bo ten dotpay czasami potrafi byc taki popierdolony. Nie wyplacaja kasy zdarzalo sie. Polecam Homepay tam mozna nawet wynegocjowac kilka dodatkowych %

GaimdKk.jpg

Opublikowano

Wut.

Jak to: "nie wypłacali"? Przy jakich sumach?

uExDb2M.jpg

Opublikowano

@Pawel360

Nie gadaj głupot, mam dotpay 6mieś, 5 razy wypłacałem po xxx zł, i jest spoko.

@top

Ogl nie narzekam, niestety niekiedy jest ciężko z administracją serwisu, ponieważ długo trzeba czekać na odp supportu

74f31dbf1675f.jpg

Opublikowano

Dobra, dzięki wielkie za pomoc. Jeśli ktoś jeszcze chciałby coś powiedzieć, z przyjemnością przeczytam. Do tego czasu - można temat uznać za wyczerpany ^^

uExDb2M.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...