Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Przybranie na wadze

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam 17 lat, 60kg wagi, i ok. 172 wzrostu. W czerwcu zamierzam rozpoczać trening w domowej siłowni, dosyc dobrze wyposarzonej. I chcialbym zapytac się o konsekwencję robienia rzeźby, przy tej masie i co mógłbym zrobić, aby przybrać na wadze ok 10 - 15 kg. Do tego gram w piłke (nie trenuje) prawie codziennie. Z góry dzięki za odpowiedź, pozdro

: ]

65ef1c8a0c2b4755755980e.png

Opublikowano

Dieta, dieta, dieta i jeszcze raz dieta. Od tego się wszystko zaczyna, a bez tego nie zrobisz nic. Odpuszczasz chlanie, tłuste potrawy, słodycze, jakieś chipsy i inne gówna. To podstawa, każdy Ci to powie. Jeśli ułożysz odpowiednią dla siebie dietę, w zależności czy jesteś bardzie ektomorfikiem czy endomorfikiem uda Ci się odpowiednio przybrać na wadze. Kolejna rzecz to masz 60kg i 172cm wzrostu, ale powinieneś obliczyć ile z tego stanowi tłuszcz w twoim organizmie. Tłuszcz jest ostatnim zapasem energii, którą zbiera organizm zatem najciężej go spalić. Przy dobrej diecie powinno się bez problemu udać. Ewentualnie przy użyciu jakiegoś spalacza tkanki tłuszczowej. Do diety oczywiście na siłownik trening typowo na masę, czyli jak największy ciężar. Przerwy między seriami nie więcej niż minuta. Suplementów nie polecam, bo na to za wcześnie. Co do ułożenia diety to broń Boże nie wchodź na strony internetowe i nie szukaj tam, albo jeszcze gorzej nie płać za to, żeby ktoś w internecie ułożył Ci dietę. Chcesz mieć dobrą, to znajdź u siebie w mieście trenera na jakiejś siłce i poproś go o ułożenie takowej diety.

Opublikowano

zgadzam się z tym co napisał kolega wyżej, jak chcesz przytyć to musisz jeść dużo węglowodanów (nie cukrów, je musisz odpuścić całkowicie) tylko np. ryżu który jest chyba najlepszy na typową masówkę i jak chcesz przybrać na masie to przez okres masówki nie rób aerobów zakładając, ze jesteś ektomorfikiem (60 kg przy 172 cm wzrostu to nie dużo)

Zmieniłem upodobania... Pomogłem ? - Lubię To !

90% Nastolatków dostałoby załamania nerwowego, gdyby Justin Bieber stał na dachu wieżowca i miał zamiar skoczyć. Jeśli należysz do tych 10%,

które wzięłoby krzesełko i popcorn i darło się: "Skacz lamusie!"- wklej to na swoją sygnaturę!

Opublikowano

Z tego co wiem to mam strasznie szybką przemianę materii. Od dzieciństwa jadłem wszystko i w dużych ilościach, ale nie przekładało się to na masę ciała, teraz jest podobnie. Niestety nie mam dostępu do specjalisty, mogę jedynie popytać się kumpli ze stażem na siłowni ok. 2-3 lat. Teraz na podsumowanie mógłby mi ktoś napisać w ptk. co robić w takiej sytuacja, co ograniczyć, a co zwiększyć w diecie( jem wszystko i dużo, mięsa, chipsy, ziemniaki, ryż, kasza, warzywa i owoce, czasami jakiś browarek, sery, jajka w dużych ilościach, kiełbasa) Jem mało ryb. Sport uprawiam prawie codziennie grając mecze. Jestem w tych sprawach zielony, więc proszę o pomoc i wyrozumiałość :)

Opublikowano

Po pierwsze nie że nie masz dostępu do specjalisty, tylko nie chce Ci się poszukać. Na Antarktydzie nie mieszkasz to jedź do większego miasta i poszukaj. Co graniczyć to już napisałem. Żadnych chipsów i browarków. Ziemniaki i jajka też ogranicz. Zamiast ziemniaków ryż lub makaron. Z jajkami też nie możesz przesadzać. Oczywiście jajecznica na śniadanie wskazana :) Ryb właśnie powinieneś jeść dużo. Dobrze wpływają ogólnie na organizm. Co do mięsa to kurczak lub wołowina. Unikaj czerwonego mięsa. Patrz co kupujesz. Zwracaj uwagę na skład produktów. Jesteś ektomorfikiem, masa na pewno szybko nie przybędzie. Pamiętaj o regularnym jedzeniu oraz o chodzeniu spać o normalnych, regularnych porach. Posiłek 5 razy dziennie. Za dużo rzeczy do napisania. To jest zadanie dla osobistego trenera.

Opublikowano

W internecie mozesz zawsze znaleźć polskie forum sportowe. Jest tam dział dieta i masa poradników pisanych przez ekspertów itp.

Opublikowano

Przy takiej wadze jak Ty masz to sobie możesz pomarzyć, chociaż nawet nie wiem czy to możesz, pierw niech Ci przybędzie na masie do 70kg i sobie zacznij, albo ćwicz i zrób sobie jakąś diete wysokobiałkową.

Jasio90.png
Opublikowano

ja mam podobna sytuacje do cibie, wazylem 58 a teraz 65, i z dieta prawda, duzo bialka, malo gowna, ale ja czesto jem ~4000 kcal, i tego nie widac po mnie, ale nie ma lipy, jak budujesz mase wpierdalasz co popadnie (ofc nie szity typu galaretki etc), ja czasami jem chipsy zeby dobic te kalorie, bo kurwa juz nie wyrabiam, a masa musi byc xD

Opublikowano

Chipsy to puste kalorie...

Dobrze mowi. Pozatym , to jak szybko przybierzesz zalezy tez od tego jaki masz metabolizm , ja np mam bardzo wolny , ale moj kolega...

Caly czas je , cwiczy na siłce jak ja , ale jak ja wysluchuje ile on zjada , a ze wogole waga nie idzie w gore to sie zalamuje ; )

Ja poczytalem troche w internecie jak zaczynalem bo chcialem zrzucic 20 kg, mialem sie trzymac tamtego co tam jest no ale coz po czasie stwierdzilem ze wole poprostu odpuscic imprezy , rzeczy tluste i sam sobie stworzylem sobie diete na podstawie diety dukana, wszystko sie da jesli zrobisz to madrze.

Opublikowano

bialko i wegle zaspokojone, wiec czyms trzeba dobic kalorie, padlo na chipsy, duzo maja i nie maja cukru

kilka razy mi sie zdarzylo jesc chipsy/fast foody/ batony etc kilka dni pod rzad, i chuj, nie ma roznicy, liczy sie bialko, lezac przed tv bedziesz grubasem, jesli pakujesz to mozesz jesc cokolwiek byle bialko sie zgadzalo, ja tak robie od kilku miechow i widac efekty

Opublikowano

Mozesz takze jeszcze zainwestować w białko.

3kg miesiecznie masz murowane.

To napewno ale za duzo bialka tez nie mozna.

Opublikowano

na samym bialku nic nie zdziala majac rece jak zapalki lol

dieta + białko + ćwiczenia = zdziała.

Ale białka wgl nie musi nawet stosowac, dopiero po 2-3 miesiacach i oczywiscie jesli jestes przy kasie.

Opublikowano

Z kasa to tak niezbyt ;/ Do 100zł miesięcznie. Wbrew temu co wyczytałem, to kości mam dość mocna rąk i nóg. Do tego mam jeszcze pytanie odnośnie aktywności fizycznej po siłce. Mieszkam na wsi, gdzie prace fizyczne wykonuje się codziennie i do tego b. lubię grać w piłkę co czynnie również codziennie. Jaka będzie z tym sytuacja ?

Opublikowano

Z kasa to tak niezbyt ;/ Do 100zł miesięcznie. Wbrew temu co wyczytałem, to kości mam dość mocna rąk i nóg. Do tego mam jeszcze pytanie odnośnie aktywności fizycznej po siłce. Mieszkam na wsi, gdzie prace fizyczne wykonuje się codziennie i do tego b. lubię grać w piłkę co czynnie również codziennie. Jaka będzie z tym sytuacja ?

Nie słuchaj się specy, którzy doradzają Ci proszkowane białka w wieku 17 lat lub mniej. Suplementy są bardzo dobre, jeśli odpowiednio je dobierzesz i masz więcej niż 19 lat (lub często nawet 21). Najpierw Twój organizm musi w całości dojrzeć i się rozwinąć, bo inaczej skończy się to chociażby zaburzeniem hormonów. Na 172 cm wzrostu i 60 kg wagi, powinieneś na masę przyjmować więcej niż 3200 kcal. Mają to być prawdziwe i pożywne posiłki, a nie paczki chipsów, żelki czy cola. Rozdziel dzień na 5 posiłków i w każdym dodawaj proteiny oraz białko, np. żółtka z jajek, tuńczyk, kurczak, itd. Dorzuć do diety, co 2 dni, po 35 sztuk orzeszków nerkowca, aby wyregulować trawienie oraz ustabilizować dietę. Rób wszystko krok po kroku i nie zwiększaj od razu z np. 2000 kcal do 3200 kcal.

Opublikowano

Nie słuchaj się specy, którzy doradzają Ci proszkowane białka w wieku 17 lat lub mniej. Suplementy są bardzo dobre, jeśli odpowiednio je dobierzesz i masz więcej niż 19 lat (lub często nawet 21). Najpierw Twój organizm musi w całości dojrzeć i się rozwinąć, bo inaczej skończy się to chociażby zaburzeniem hormonów. Na 172 cm wzrostu i 60 kg wagi, powinieneś na masę przyjmować więcej niż 3200 kcal. Mają to być prawdziwe i pożywne posiłki, a nie paczki chipsów, żelki czy cola. Rozdziel dzień na 5 posiłków i w każdym dodawaj proteiny oraz białko, np. żółtka z jajek, tuńczyk, kurczak, itd. Dorzuć do diety, co 2 dni, po 35 sztuk orzeszków nerkowca, aby wyregulować trawienie oraz ustabilizować dietę. Rób wszystko krok po kroku i nie zwiększaj od razu z np. 2000 kcal do 3200 kcal.

gainery, bierze się od 16 lat i nie ma żadnych skutków ubocznych, a nie od 19 czy 21...

Co do diety, to ja jakoś nie stosuję żadnej, tylko jem jak najwięcej białka dziennie i jakoś masa mięśniowa mi przybywa :D

Jasio90.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...