Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Od jakiego języka zacząć?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Chciałbym was prosić od jakiego języka programowania zacząć przygodę z programowaniem? Proszę was abyście wymienili po kolei języki od których mam zacząć.

Z góry dziękuję i pozdrawiam!

Opublikowano

Zależy co chcesz robić, jak programować strony www to php, aspx, python. Co do softu - c++, c, assembler, c# ewentualnie. Nigdy AutoIt.

Opublikowano

Ja zaczynałem od c++, nie ogarniałem to nauczyłem się autoit bo jest prosty. Teraz znam c++ i przeniosłem się na jave i polecam bo jest zajebista, pomijając wydajność ale na nieduże gierki i programy idealna. No i crossplatformowa.

Opublikowano

Czyli naukę zacznę od C++, a następnie przeniosę się na jave. Byłbym wdzięczny gdyby ktoś podesłał poradnik od czego zacząć naukę C++.

Pozdrawiam!

Opublikowano

Zacznę naukę od cpp... ta jasne ;)

Nie no sorry wybaczcie ale uważam,że ten język jest nieco skomplikowany i dopóki nie nauczysz się dodatkowych bibliotek od wyswietlania grafiki ta nauka będzie Cię nużyć i nudzić aż rzucisz to ...

Jeśli pierwszy raz stykasz się z jakimś językiem to polecam coś co daje widoczne efekty, ja zaczynałem od AutoIT, bo po pierwsze prosty, po drugie swietny wstep jesli chodzi o terminologie w programowaniu . Potem C++ a jak umiesz C++ to nauczysz się każdego innego...Javy nauczylem sie w kilka dni po opanowaniu c++.

Nie słuchaj kogos kto mowi "AutoIT to zlo" po prostu jest masa debili ktorzy przychodza do nas do dzialu i chcą zeby im napisac kod a po zjechaniu ich zniechecaja sie do jezyka i mowia ze to chore, tym bardziej ze zawsze sa odsylani do poradnikow prostych a nikt im nie daje kodu.

Polecam zaczac od AIT, potem c++ , java , a potem co chcesz przyjdzie bardzo latwo :)

Zapamietaj tez ze najszybciej sie uczysz piszac gry - sa to najtrudniejsze programy jesli chodzi o zlozonosc kodu i problematykę ale bardzo szybko przyswajasz wiedze :)

A teraz co zrobisz to zrobisz, ciesze sie ze moglem pomoc,

Pozdrawiam :)

Opublikowano

Zacznę naukę od cpp... ta jasne ;)

Nie no sorry wybaczcie ale uważam,że ten język jest nieco skomplikowany i dopóki nie nauczysz się dodatkowych bibliotek od wyswietlania grafiki ta nauka będzie Cię nużyć i nudzić aż rzucisz to ...

Jeśli pierwszy raz stykasz się z jakimś językiem to polecam coś co daje widoczne efekty, ja zaczynałem od AutoIT, bo po pierwsze prosty, po drugie swietny wstep jesli chodzi o terminologie w programowaniu . Potem C++ a jak umiesz C++ to nauczysz się każdego innego...Javy nauczylem sie w kilka dni po opanowaniu c++.

Nie słuchaj kogos kto mowi "AutoIT to zlo" po prostu jest masa debili ktorzy przychodza do nas do dzialu i chcą zeby im napisac kod a po zjechaniu ich zniechecaja sie do jezyka i mowia ze to chore, tym bardziej ze zawsze sa odsylani do poradnikow prostych a nikt im nie daje kodu.

Polecam zaczac od AIT, potem c++ , java , a potem co chcesz przyjdzie bardzo latwo :)

Zapamietaj tez ze najszybciej sie uczysz piszac gry - sa to najtrudniejsze programy jesli chodzi o zlozonosc kodu i problematykę ale bardzo szybko przyswajasz wiedze :)

A teraz co zrobisz to zrobisz, ciesze sie ze moglem pomoc,

Pozdrawiam :)

Pomagajac koledze, pomogles rowniez mi, dziekowac Ci, bo tez mam ochote sie w czyms pobawic na dluzzej.

Tut C++

cpp0x.pl

Tut C#

si-szarp.pl

Dzieki rowniez.

Nie jestem tu po to by zbierać lajki czy tam plusy, jestem tu, aby dzielić się swoja wiedzą z tymi której jej potrzebują,

Lub zasięgać porad od lepszych i bardziej doświadczonych ode mnie :)

netuy.jpg

Opublikowano

Dzięki wszystkim za pomoc. Bawiłem się kilka dni C++ i ciężko szło, nużyło itd... Tak jak napisał wojtek333314;

Zacznę ostatecznie od AIT i zobaczę co dalej.

Pozdrawiam i jeszcze raz dzięki za pomoc!

EDIT:

Cieszyłbym się gdyby ktoś podesłał dobry sprawdzony poradnik AIT, sam nie będę siedział bezczynnie i również poszukam ;]

Opublikowano

Ja też jestem początkujący dopiero,ściągnełem sobie AutoIT i zatrzymałem się na zmiennych,nie wiem kompletnie o co z tym chodzi chociaż są przykłady oraz znaczenia tego słowa nieogarniam,może mi ktoś to wytłumaczyć??

1325845644-U48159.gif
Znawca
Opublikowano

Ja proponuję zacząć od Visual Basic, bardzo prosty, w 1 dzień umiałem zrobić przeglądarkę internetową, odtwarzacz muzyczny, kalkulator etc.

Validating > Member > ProUser > Postmaker

-----------------------

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...