Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Takie stare czasy ...

Daevoo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć ! :) . Może nazwiecie mnie jakimś wiecznie wspominającym , ale trudno . Tak teraz leci film ile waży koń trojański na tvn i patrzę że opowiada on całkiem fajną historię . Prl i te sprawy . Zawsze dla mnie prl był wieczną ciemnotą i głupotą ale jednocześnie pociągały mnie te czasy . Pięknie tak powspominać takie czasy , kiedy to jak miało się malucha 126p to byłeś kozak , a jak miałeś dzinsy to :O ludzie robili , gry wtedy takie hmhmhm były hmhmhm fajne , jak się teraz wspomina te pixele ;) . A wy co o prl'u sądzicie ?

Opublikowano

Było dobrze , żyło się nawet lepiej niż teraz można przytoczyć chodź jedną rzecz :

- Ludzie mieli swoje gospodarstwa ( zdrowe jedzenie ) a teraz tak nas tróją tymi sklepowymi że rany boskie.

Ostatnio wyczytałem w gazecie że do parówek i kiełbas dawali skóry zwierząt , błony , pazury krowy/byka ...

Przez taki pokarm ludzie umierają w coraz młodszym wieku.

PS. Mój dziadzio jeździł zielonym maluchem , kox xD

u6pv.jpg

Opublikowano

PRL był nawet ciekawy kazdy miał kase a w sklepie były pustki teraz jest odwrotnie masz pieniądze masz wszystko ;)\

BTW. Nie oglądałeś meczu?!?!

*Nieregulaminowa sygnatura

Opublikowano

dziś odebrano nam możliwość cieszenia się ze zwyczajnych rzeczy choćby takich jak wypicie w spokoju kawy, a wszystko przez to, że wszystko jest tak łatwo dostępne (nie żebym na to narzekał)

1369586066-U936198.jpg

if you know who sad it you are great!

Opublikowano

PRL to była straszna epoka: bezrobocie 20%, 100 tys niedożywionych dzieci, rozwalona służba zdrowia, niskie zarobki, miliony ludzi wyjeżdżających za pracą za granicę, dziury w drogach, polscy sportowcy odnosili mało sukcesów.... a nie zaraz, przecież to III RP :P .

Żeby było jasne, nie jestem jakimś socjalistą, jestem za wolnym rynkiem, nawet studiuję ekonomię. Ale szczerze niedobrze mi się robi jak jest jakaś solidarnościowa rocznica i w kółko w telewizji nadają że zyskaliśmy wolność, wolność i wolność. A gówno, a nie wolność zyskaliśmy. Do władzy dostała się nowa świta i tyle z tego wynikło: kler, pseudo związki zawodowe, politycy z sianem w głowie itd. A ludzie ze starego systemu ładnie sobie poradzili w nowej rzeczywistości, milicjanci do policji, SB-ecy do UOP-u (potem ABW), PZPR-owcy do nowo powstałych partii, żyć nie umierać. PRL nie był jednoznacznie złą epoką, ze względów ekonomicznych musiał się z czasem zmienić system, to było nieuniknione, jednak odbyło się to, tak jak wszystko w Polsce, czyli układy, przekręty, korupcja i podział na równych i równiejszych.

https://ludomirblog.wixsite.com/mensrightspolska - prawa mężczyzn prawami człowieka

Opublikowano

PRL to była straszna epoka: bezrobocie 20%, 100 tys niedożywionych dzieci, rozwalona służba zdrowia, niskie zarobki, miliony ludzi wyjeżdżających za pracą za granicę, dziury w drogach, polscy sportowcy odnosili mało sukcesów.... a nie zaraz, przecież to III RP :P .

Żeby było jasne, nie jestem jakimś socjalistą, jestem za wolnym rynkiem, nawet studiuję ekonomię. Ale szczerze niedobrze mi się robi jak jest jakaś solidarnościowa rocznica i w kółko w telewizji nadają że zyskaliśmy wolność, wolność i wolność. A gówno, a nie wolność zyskaliśmy. Do władzy dostała się nowa świta i tyle z tego wynikło: kler, pseudo związki zawodowe, politycy z sianem w głowie itd. A ludzie ze starego systemu ładnie sobie poradzili w nowej rzeczywistości, milicjanci do policji, SB-ecy do UOP-u (potem ABW), PZPR-owcy do nowo powstałych partii, żyć nie umierać. PRL nie był jednoznacznie złą epoką, ze względów ekonomicznych musiał się z czasem zmienić system, to było nieuniknione, jednak odbyło się to, tak jak wszystko w Polsce, czyli układy, przekręty, korupcja i podział na równych i równiejszych.

A to nie tak, że w PRLu nie było bezrobocia, bo każdy miał pracę i musiał pracować?

Smutek to skutek chęci w kontekście skutku

raczej niefrasobliwej wzglądu o treści zgryźliwej

ma postać walca co jeździ nam po palcach.

Opublikowano

A to nie tak, że w PRLu nie było bezrobocia, bo każdy miał pracę i musiał pracować?

W PRL'u każdy dostawał prace od państwa na PGR'ach, i nawet było przysłowie "Czy się siedzi, czy się leży wypłata się należy" (czy jakoś tak xD)

Opublikowano

Było dobrze , żyło się nawet lepiej niż teraz można przytoczyć chodź jedną rzecz :

- Ludzie mieli swoje gospodarstwa ( zdrowe jedzenie ) a teraz tak nas tróją tymi sklepowymi że rany boskie.

Ostatnio wyczytałem w gazecie że do parówek i kiełbas dawali skóry zwierząt , błony , pazury krowy/byka ...

Przez taki pokarm ludzie umierają w coraz młodszym wieku.

PS. Mój dziadzio jeździł zielonym maluchem , kox xD

EEee aha. To teraz się zorientowałeś z czego robią parówki? Nie musi być afery, bo to jest wiadomo. Parówki to aktualnie najgorsze ścierwo. Już lepiej o suchym chlebie żyć.

W PRLu tylko na papierze nie było bezrobocia. Na jedno stanowisko pracy, tutaj u nas w hucie na Śląsku czasem przypadało 20 pracowników. Jeden pracował, a 19 się opierdalało. Stąd hasełko "Czy się stoi czy się leży, to wypłata się należy". Nie chciałbym wrócić do tamtych czasów. Nie byłoby Mpc haha :) Każde czasy mają swoje zalety i wady, a my Polacy mamy powody do narzekań tylko dlatego, że rządzą nami kurwy i złodzieje. Mam nadzieję,że nikt nie odbierze tego jako brak kultury z mojej strony, ale takie forum jak to jest jednym z niewielu miejsc, gdzie można dosadnie powiedzieć co się myśli. Gdyby Piłsudski wstał z grobu i zobaczył te komunistyczne ścierwa w rządzie to wszystkich postawiłby pod ścianą i rozstrzelał, właśnie w imię jego własnych słów "Jebać kurwy i złodziei".

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...