Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie]Chłodzenie boczne

Gość dordo12

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

mam w obudowie z boku te turbinę ustawioną nad procesorem i teraz właśnie nie jestem pewien jak ma się kręcić wiatrak po ostatniej lekcji w szkole, zawsze myślałem, że to ma WYDMUCHIWAĆ to ciepłe powietrze i przepływ powietrza był skierowany właśnie w te boczne wyjście, natomiast na lekcji dowiedziałem się, że to niby ma DOPROWADZAĆ zimne powietrze z zza obudowy i wiatraczek powinien być ustawiony tak, aby to powietrze było wdmuchiwane do procka. i teraz nie wiem, czekam na jakąś pewną odpowiedź.

Opublikowano

Po pierwsze, to nie jest żadna turbina xD

Po drugie, to jest po to aby chłodne powietrze z zewnątrz wciągał wentyl od coolera CPU.

1372333810-U137250.jpg

Opublikowano

Na lekcji informatyki to co najwyżej można się nauczyć obsługiwać Excelem. Większość nauczycieli informatyki czerpie wiedzę z podręcznika i tylko z podręcznika. Wentylator ma wydmuchiwać ciepłe powietrze. Wentylator który wsysa do budy powietrze to najczęściej ustawia się na przednim panelu.

@down Mam wyjść bo co? Nie raz widać w necie jak ludzie piszą posty typu "bo mi pan z informatyki mówił że to ma być tak, a nie tak a przecież on wie lepiej" lub "a mnie na informatyce uczyli że 1mb to 1000kb" Więc lepiej ty weź wyjdź.

( ͡° ͜ʖ ͡°)

Opublikowano

@Up

Wyjdź i nie wracaj jak masz takie pierdoły opowiadać.

Dobrze mówisz, że informatycy się gówno znają, ale sam pierdolisz większe głupoty.

1372333810-U137250.jpg

Opublikowano

Ogólnie najlepsza cyrkulacja to - nawiew z boku (chyba że masz cooler który powietrze ma wydmuchiwać na bok (np. boxowy od intela/amd), a nie na tył jak większość nowoczesnych coolerów, Macho, Spartan HE923, Zalman CNPS10X Performa itp). Z przodu mają nawiewać zimne powietrze, z tyłu oraz na górze wyciągać gorące. Na dół nie opłaca się zazwyczaj dawać, bo tylko zakłóca cyrkulację.

Masz jakiś problem bądź pytanie dotyczące komputera? Napisz do mnie, a postaram się ci pomóc.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...