Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[TuT]Wtapianie

MMT Ban Mode

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć.
W tym poradniku przedstawię Wam podstawy, sposoby oraz techniki wtapiania. Zapraszam!

1. Metoda 'Smużenia'
Metoda ta jest najprawdopodobniej najpopularniejszą, jak i czasami najtrudniejszą formą wtapiania.
Aby wtopić Nasz render za pomocą smużenia należy wybrać odpowiedni brush, ustawienia i zacząć pracę.
Osobiście polecam stworzenie łatwego, nowego brusha 50x50. Prostego, bo wystarczy wpisać 'T' a następnie stworzyć z tego brush. (Edycja -> Zdefiniuj ustawienie domyślne pędzla)
Powinno to wyglądać tak: pyft.jpg
Preferuję smużyć 'na szybko', ale dokładnie, dlatego też polecam ową konfigurację: (Tryb: Jasność, ~70%)

hykm.jpg tgor.jpg

Okej, pędzel jest, konfiguracja jest, a więc... Zaczynamy. Pokażę wszystko na przykładzie (Tak, nie przyłożyłem się do tej sygny, ciii!) tej 'sygnaturki':

1329506114-U393411.png

Jak widzicie: Jest to kompletnie nieobrobiona sygna, tylko render + tło. Co więc możemy z nią zrobić, aby zrobić z niej coś 'dobrego'?
Na początku musimy mieć wenę (To takie coś, co się ma jak się jest pod prysznicem albo na... tronie) jak smużyć sygnaturkę.
Wybieramy opcję smużenia (agxi.jpg), a następnie duplikujemy render
Niech będzie, że pierwsza warstwa z renderem to Render, a druga to Tło z Rendera. Co robimy? Smużymy przedostatnią warstwę (Tak, tą pod naszym głównym renderem) tak, aby okryła cały render 'z tyłu'. Powinniśmy otrzymać coś takiego:

rbxi.jpg

Okej, a więc mamy. Pytanie: Co to za czerwone linie? Zaznaczyłem nimi punkty, które będą Nas interesować w tym stopniu, że nie będziemy ich smużyć w następnym etapie.
Bierzemy render główny, czyli ten na samej górze. Ustawiamy opcje smużenia na: 'Zwykły, krycie: ~75%'. Smużymy części postaci, które nie należą do 'mocnych punktów' zaznaczonych czerwoną linią.
Otrzymujemy częściowo stworzoną sygnaturkę, nie jest to może arcydzieło, ale nie tworzę poradnika o tworzeniu sygnaturek, tylko o wtapianiu, prawda? :)

posmueniu.png Po kilku GM'kach, ramce i napisiku (Wszystko = ~3min): outcomee.png

2. Wtapianie z C4D
Większość wtapiania za pomocą C4D zostało wytłumaczone przez Baksia w tym temacie:
http://www.mpcforum.pl/topic/531847-poradnik-jak-wtapiac-za-pomoca-c4d/Dlatego też postanowiłem tu umieścić tylko to, no bo w końcu... Bo co mam coś kopiować? ;)

3. Wtapianie za pomocą... Zabawy z renderem?
Tak, można wtopić render za pomocą... Zabawy z nim!
Jest to efekt prosty, nie trzeba nad nim długo siedzieć, a gotowa sygnaturka bardzo ładnie wygląda.
Na początku tworzymy tło i wklejamy zresizowany render. Umiejscawiamy, OK, mamy pierwszy punkt, tak wygląda to póki co:

1329514468-U393411.png

Kopiujemy render 6 razy. Kolejno robimy na nich (Od dołu):
I - Smużenie (Punkt I) lekkie
II - Efekt Czarno/Biały (Obraz - Czarno/Biały)
III - Tekstura -> Łatki, następnie lekko smużymy i nakładamy na tryb Ekran 80%
IV - Rozmycie Gaussa ~2.5 tryb Ekran 100%
V - Smużymy cały render dowolnym pędzlem, ustawiamy tryb 'Łagodne Światło'
VI - Rozmycie -> Poruszenie, odległość ~120, tryb Ekran 100%
VII - Lekkie smużenie na dole postaci, Rozmywanie dookoła całej postaci małym soft brushem na kryciu ~40%
Co Nam wyszło z tych wszystkich warstw? Ah... To:

1329514800-U393411.png

Jest nieźle, prawda? A zużyliśmy max. 2 minuty. Teraz pora na dodanie GMki (Ew. światła, w zależności od rendera)
Dodanie ramki, tekstu, efektów itp. jest podstawową rzeczą, więc nie będę jej tutaj tłumaczył, zamieszczę tylko outcome pracy:

1329514924-U393411.png

4. Wtapianie za pomocą brushów
Zdecydowanie najczęściej stosowana technika wtapiania.
Wszystko zależy od posiadanych brushów/textur. Aby uzyskać odpowiedni efekt należy mieć ponad podstawowe obeznanie w grafice.
Najlepiej jest ściągnąć paczkę z MPC, tam jest baaaaardzo dużo brushów.
Nie ma tu za bardzo czego tłumaczyć, gdyż wystarczy pomazać brushami pod renderem, a następnie trochę nad renderem, ot cała filozofia :)
Za pomocą takiej metody można robić ciekawe sygnaturki, nie muszą być na poziomie PRO, ja również takim nie jestem, a sygna, którą zrobiłem w 5 minut wygląda tak (Same brushe!):

1329515938-U393411.png

Póki co to tyle. Może macie pomysł jakie wtopienie powinienem jeszcze opisać? Piszcie! :)

PORADNIK WYKONANY W 100% PRZEZE MNIE!

1369336844-U247153.png

Opublikowano

Jak przez Ciebie..

Przecież to jest kopia TEGO poradnika..

Analogiczne, jednakże nie wiem zRip'ował czy jak to tam się nazywa. Mimo wszystko dzięki za obrazki, tam nikt nie reuploadował :C

//W 100% przesada....

Never come back.

Opublikowano

Analogiczne, jednakże nie wiem zRip'ował czy jak to tam się nazywa. Mimo wszystko dzięki za obrazki, tam nikt nie reuploadował :C

//W 100% przesada....

Za ch. nie rozumiem Twojej odpowiedzi xD Tylko z tymi obrazkami skumałem, lecz tam obrazki są takie jak tutaj, czyli tutaj są padnięte te same co tam

3t6EGVz.png

Opublikowano

Za ch. nie rozumiem Twojej odpowiedzi xD Tylko z tymi obrazkami skumałem, lecz tam obrazki są takie jak tutaj, czyli tutaj są padnięte te same co tam

Rozumieć Maxia. Oksymoron :D

1374788544-U921656.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...