Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Napój energetyczny

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Podobnie jak kawa. Jednak 'działa', to pojęcie względne. Chłodne jabłko pobudzi Cię bardziej niż ten syf, przy okazji nie trując cię i dostarczając witamin. :)

Opublikowano

Napoje energetyczne to chwyty marketingowe. Wszystkie mają taki sam skład i taka puszka za 50 groszy z LIDL, nie różni się niczym od Red Bulla za 6 zł. Co Ci przyjdzie po takich energetykach? Choroby serca, słabsza kondycja i wysokie ciśnienie krwi. ŻADEN ze sportowców lub osób trenujących jakąś dyscyplinę nie powinien pić tych świństw, ŻADEN.

Zgraj sobie na iPoda czy na płytę do samochodu Symfonię nr. 94 Haydn'a i włącz ją głośniej, gdy będziesz śpiący. Jest to symfonia zaskakująca, którą Haydn napisał specjalnie na występy bogatych ludzi, którzy przychodzili na jego występy pijani i najedzeni - zasypiali po tym, dlatego też Haydn się zdenerwował i tą symfonią wszystkich zbudził ze snu.

Opublikowano

Ile czasu, dajmy na to Red Bull 250 ml, działa na organizm i po jakim czasie ?

Teoretycznie po paru minutach od dość szybkiego wypicia. W praktyce - nie działa w ogóle. Jeżeli jesteś śpiący to żaden napój energetyzujący Ci nie pomoże. ;) Bardziej efektowne jest ochlapanie twarzy i karku zimną wodą.

Opublikowano

@up

Dokładnie. Wypiłem 0.5 l Monstera, a nic to nie dało (byłem zasypany) i tu się dziwię, bo 0.5 l Monstera ma tyle samo kofeiny co filiżanka kawy, kawa mnie pobudza, a energy drink nie.

Opublikowano

pomijając to, że od nich chce mi sie spac to one mają za dużo ilość witamin i cukru, co zle wpływa na nasz organizm

ten syf po prostu zmienia przemiane materii, anie to czy jestes zaspany czy nie

Im większy rośnie na mnie flejm

Im bardziej mnie nienawidzisz tym większy fejm. ej

Opublikowano

WoW Jakie teorie ! Napoje energetyczne nic nie dają ? Co za głupoty piszecie ehhh !

Nie oglądaliście nigdy discovery ? Każda puszka 250ml to 10-20% przebiegnięty większy dystans przez biegacza :) Sama nazwa wskazuje napój energetyczny = większa wydolność organizmu !

Napoje energetyczne to chwyty marketingowe. Wszystkie mają taki sam skład i taka puszka za 50 groszy z LIDL, nie różni się niczym od Red Bulla za 6 zł. Co Ci przyjdzie po takich energetykach? Choroby serca, słabsza kondycja i wysokie ciśnienie krwi. ŻADEN ze sportowców lub osób trenujących jakąś dyscyplinę nie powinien pić tych świństw, ŻADEN.

Zgraj sobie na iPoda czy na płytę do samochodu Symfonię nr. 94 Haydn'a i włącz ją głośniej, gdy będziesz śpiący. Jest to symfonia zaskakująca, którą Haydn napisał specjalnie na występy bogatych ludzi, którzy przychodzili na jego występy pijani i najedzeni - zasypiali po tym, dlatego też Haydn się zdenerwował i tą symfonią wszystkich zbudził ze snu.

Tu nie masz racji większość sportowców pije napoje... Zobacz na takich piłkarzy ( w sobotę będzie miał mecz ) looknij co oni piją w tych bidonach :)

Pomogłem? Kliknij : 83ab61d98042655cm.jpg

Opublikowano

Panowie te całe napoje to sciema.

Nie dosc ze to chemiczny syf , losc kofeiny tam jest czasem moze i duza ,ale w mieszance nie ma znaczenia.

Tak naprawde chyba trzeba byc po 5ciu zawałach zeby cos tam po nich poczuc.

Polecam mineralna ,albo tak jak kolega UP zimne owocki:)

Opublikowano

WoW Jakie teorie ! Napoje energetyczne nic nie dają ? Co za głupoty piszecie ehhh !

Nie oglądaliście nigdy discovery ? Każda puszka 250ml to 10-20% przebiegnięty większy dystans przez biegacza :) Sama nazwa wskazuje napój energetyczny = większa wydolność organizmu !

Tu nie masz racji większość sportowców pije napoje... Zobacz na takich piłkarzy ( w sobotę będzie miał mecz ) looknij co oni pija w tym bidonach :)

Oglądam i w 99% przypadków to kit. Mierzą to na dystansie ~1 km, przy czym biegi są 2-3 co ~2 dni. Bez sensu, to nic nie daje, na tym dystansie raz biegnie się szybciej, raz wolniej, napój na to nie wpływa.

Opublikowano

Jeśli chodzi o spanie to np. na mnie to nie działa, kiedyś dla testu wypiłem 2 puszki i tak poszedłem w końcu spać xD

W tych napojach nie jest tylko kofeina tyko środki takie jak tauryna. Ogólnie mają zwiększać wydolność, koncentrację itd.

Po za tym napoje energetyczne są skuteczne tylko przy krótkim wysiłku fizycznym, przy dłuższym to te powerade'y i inne...

Na pewno ma to jakieś tam działanie ale nadużywanie i picie po niżej 16 roku życia nie pomoże w osiągach tylko wręcz w drugą stronę.

Opublikowano

Poczytajcie trochę zanim będziecie pisać śmieszne poty :)

http://www.przeglad-tygodnik.pl/pl/artykul/test-napojow-energetyzujacych

Podstawowe ich zadanie można określić jako dodanie energii lub odświeżenie umysłu. Efekt ten osiągnięty zostaje dzięki obecności kofeiny i tauryny, mających działanie pobudzające. Kofeina działa pobudzająco na układ nerwowy, tauryna wspomaga procesy energetyczne organizmu i wzmaga wytrzymałość na wysiłek.
Należy mieć świadomość, że kofeina znajduje się też w wielu innych powszechnie spożywanych produktach, w kawie, herbacie, napojach typu cola, a nawet w czekoladzie - pochodzi z różnych źródeł i może kumulować się w organizmie. Łatwo więc przekroczyć optymalną, pobudzającą dawkę. Nadmiar kofeiny wywołuje niepokój, nadpobudliwość, bóle głowy, arytmię serca, kłopoty z koncentracją oraz zaburzenia snu. Dlatego też napojów energetyzujących nie można stosować w sposób niekontrolowany - lepiej nie wypijać więcej niż trzy puszki dziennie.
A tak naprawdę jak chcecie mieć kopa to kupcie sobię mefedron ! Jak zależy wam na tym, żeby mieć mega power i nie spać !

Opublikowano

Nie biorę tego gówna bo mój stary kumpel się na tym niezle przejechał, sama chemia i chuj wie czego tam nie ma w tych napojach energetycznych

sygnauf.png

by Valky

Opublikowano

Tu nie masz racji większość sportowców pije napoje... Zobacz na takich piłkarzy ( w sobotę będzie miał mecz ) looknij co oni piją w tych bidonach :)

Nie muszę patrzeć na piłkarzy czy sportowców w telewizji, bo codziennie mam z nimi do czynienia. Próbujesz mi wmówić, że oni piją napoje energetyczne? Jeszcze w czasie treningu czy zawodów? Że w ogóle ruszają coś gazowanego? Jak już, to oni piją napoje energetyzujące, a nie energetyczne! I są to napoje naturalne, a nie jakieś PoweRade na nic niewpływający.

Opublikowano

Mi się bardzo rzadko zdarzy go wypić, zazwyczaj kupuję tego BE Power z biedronki litrowego za niecałe 2 zł :) Trochę na początku walenia nocki mi pomaga, ale później już nie ;/ A jakiś redbull i inne badziewia za 250 ml 6 zł.. Toż to widać, czysty zysk, jeśli się to kupuje.. Gdy np. jeżdżę na rowerze, W-F w szkole itp. to pije wtedy napój izotoniczny, biedronka dobra bo tam kupuje sobie ;) 500 ml za 1,50. Tyle samo ml. jest np. w PowerADE (czy jak to tam się nazywa). Niedawno w społem była promocja powerade bez cukru i węglodowanów (tak pisało przynajmniej) taki niebieski z białą etykietą po zecie :D

Opublikowano

Nie muszę patrzeć na piłkarzy czy sportowców w telewizji, bo codziennie mam z nimi do czynienia. Próbujesz mi wmówić, że oni piją napoje energetyczne? Jeszcze w czasie treningu czy zawodów? Że w ogóle ruszają coś gazowanego? Jak już, to oni piją napoje energetyzujące, a nie energetyczne! I są to napoje naturalne, a nie jakieś PoweRade na nic niewpływający.

Masz rację napoje energetyzujące gówno dają przy sportach takich jak piłka nożna bo po prostu one działają krótko. Co innego izotoniki. Dlatego Powerade>Tiger

Punkt dla ciebie :P

Opublikowano

@UP2

Przeczytaj jego post jeszcze raz i swój :) ale dałeś kafe :(

Już wiem na czym to polega rozmawiałem z chłopakiem mojej siostry, który jest biegaczem... Napoje izotoniczne są dla biegaczy uzupełniają sole mineralne po czym organizm szybciej się regeneruje :) Napoje energetyczne pobudzają organizm gdy jesteś bardzo zmęczony lub wstajesz rano.. przyspieszają prace serca...

Dodał żeby napój izotoniczny można zrobić samemu w domu tyko organizm go tak szybko nie wchłania :) 0.25l wody, łyżka miodu, 1/3 łyżeczki soli, trochę kropel cytryny :)

Opublikowano

każdy napój energetyczny jest niemal taki sam , różnice są minimalne aczkolwiek odrobinkę zmieniają smak. taki red bull 250 ml za 6 zł jest taki sam jak power up 1 l za 1,40 zł :P Mój ojciec chciał kiedyś zrobić własną markę energy drinków więc mniej więcej wiem jak to wygląda. śmieszne jest to , że produkcja 1 l red bulla kosztuje 5 groszy o ile nie mniej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...