Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Tłuszcz ;/

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema. Mam taki problem a mianowicie. Mam ok. 160 cm (14 lat) i wagę ok. 55 kg. Więc waga prawidłowa, sprawdziłem nawet BMI. Chodzi o to, że mam "grube" uda oraz no... tyłek i tak niefajnie. Waga ok. Wzrost ok. Ale jak mam się tego pozbyć??? Wychodzę codziennie na rower, jeśli jest ładna pogoda i ciepło. Ostatnio nawet chciałem trochę wydłużyć trasę i przejechałem ok 16 km. Z tym udem to niefajnie wygląda, siedze a to takie się rozkłada ;/ Tak samo dupa :( Wiecie, jak się czegoś takiego pozbyć? W sumie wstydzę się ;/ Teraz akurat nie wychodzę na dwór, siedzę przed kompem, laptopem. Nawet WF odwołany był. Nie wychodzę na dwór, bo ma być brzydko gdzieś do piątku. Wczoraj raz na krótko wyszedłem

Opublikowano

Pierwsze i najważniejsze - ogranicz jedzenie słodyczy, fastfoodów i picie słodzonych napoi. Nie masz tego zrobić z dnia na dzień, bo może to być za trudne, ale staraj się to robić porcjami. Potem postaraj się rozłożyć swoją dietę z 3 dużych na 5-6 mniejszych posiłków. Nie rób wszystkiego gwałtownie, ponieważ organizm musi się przyzwyczaić do zmian. Na koniec, uprawiaj sport i ćwicz! Na uda, nogi oraz pośladki, najlepszy jest jogging, rower i aeroby. Możesz co parę dni przebiec kilka kilometrów średnim tempem. Jeśli zamienisz jazdę samochodem, skuterem, autobusem na przejażdżki rowerem, to będzie to kolejny sukces. Nie ma takiej wymówki jak pogoda. Pada deszcz? Zakładasz kaptur, przeciwdeszczówkę i jedziesz! Do tego dodaj aeroby, np. skacz na skakance i rób przysiady - ważne, abyś skupił się na tym, jak je wykonujesz. Powinieneś dać ręce do przodu, nogi rozłożyć na wysokości ramion i przy zniżaniu się w dół, wypychać tyłek do tyłu, tak jakbyś chciał usiąść. Zapamiętaj, że nic nigdy nie przyjdzie od razu, ale to Ty decydujesz kim będziesz. Jeśli stracisz ochotę na to wszystko i będziesz chciał sięgnąć po wielką czekoladę, to pomyśl przez chwilę: "ja jestem tutaj, jest maj, za półtora miesiąca mam wakacje i zrzucę ten tłuszcz, aby przyciągać wzrok dziewczyn na plaży." Wyobraź to sobie i trzymaj się planu!

Opublikowano

Dziękuję za długą odpowiedź :) Akurat fastfoodów za bardzo nie jem (mcdonald, kfc i inne nie byłem przez pare miesięcy), ale jem zupki chińskie (amino - te czerwone). Jem je gdy nie mam ochoty nic robić. Jednak czasami kupuję colę / ice tea + chipsy i przed kompem siedzę pare godzin ;/ Praktycznie moje ulubione zajęcie na dworze to rower - już sobie "wyczaiłem" fajną trasę, z której praktycznie codziennie korzystam. Jeżdżę tak ponad rok :D Jest to nieco ponad 2 km w jedną stronę, przez mały las (taki fragment), chodnikiem, przy okazji lubię sobie poskakać na tych "przeszkodach" co są na drodze nie wiem jak to się nazywa, ale wiadomo o co chodzi :D Z tymi fastfoodami to jestem w stanie to rzucić z dnia na dzień ;) (te co pisałem chipsy, zupki, ponieważ czytałem i zupki są szkodliwe). Również chcę żyć zdrowo, a w przyszłości postawiłem cel - bez papierosów, alkoholu. Nawet jestem donosicielem tych, co palą ;) Nie kumam w ogóle tego ;/ Jeszcze do tematu: Przyjrzę się jutro, ale na "szybkie przeczytanie" już wiem co robić, jeszcze się przyjrzę tym ćwiczeniom.

Opublikowano

Dziękuję za długą odpowiedź :) Akurat fastfoodów za bardzo nie jem (mcdonald, kfc i inne nie byłem przez pare miesięcy), ale jem zupki chińskie (amino - te czerwone). Jem je gdy nie mam ochoty nic robić. Jednak czasami kupuję colę / ice tea + chipsy i przed kompem siedzę pare godzin ;/ Praktycznie moje ulubione zajęcie na dworze to rower - już sobie "wyczaiłem" fajną trasę, z której praktycznie codziennie korzystam. Jeżdżę tak ponad rok :D Jest to nieco ponad 2 km w jedną stronę, przez mały las (taki fragment), chodnikiem, przy okazji lubię sobie poskakać na tych "przeszkodach" co są na drodze nie wiem jak to się nazywa, ale wiadomo o co chodzi :D Z tymi fastfoodami to jestem w stanie to rzucić z dnia na dzień ;) (te co pisałem chipsy, zupki, ponieważ czytałem i zupki są szkodliwe). Również chcę żyć zdrowo, a w przyszłości postawiłem cel - bez papierosów, alkoholu. Nawet jestem donosicielem tych, co palą ;) Nie kumam w ogóle tego ;/ Jeszcze do tematu: Przyjrzę się jutro, ale na "szybkie przeczytanie" już wiem co robić, jeszcze się przyjrzę tym ćwiczeniom.

Zupki chińskie to sama chemia i możliwość zachorowania na raka w przyszłości. Jeśli bierzesz paczkę chipsów i 2 litry Coca-Coli przed komputer i tak siedzisz bezczynnie, to tłuszcz będzie się magazynował właśnie na udach i tyłku - nie rób tego! Dojrzewasz dlatego nie musisz ćwiczyć nie wiadomo jak, bo i tak urośniesz jeszcze parę centymetrów i wszystko się wyrówna, jeżeli będziesz się zdrowo odżywiał. Ponawiam dla pewności prośbę Zavettiego o zdjęcie Twojej sylwetki (oczywiście bez twarzy, itp).

Opublikowano

Rower dużo nie da, trzeba biegać ale i tak tego wszystkiego nie zgubisz (geny etc ^^), co nie znaczy, że nie będzie widać efektów

btw. 16km rowerem to jest nic ... : d

Opublikowano

@UP: Ja normalnie mniej jeżdżę ;/ W sumie nie liczę, a długość drogi pokazały mi mapy google, ponieważ na liczniku nie liczyłem. Ile powinienem jeździć dziennie? Co powinienem jeść? Standardowo bułka z serem / czasem z pomidorem, cebula, sól i pieprz :D Rano nie chce mi się jeść i na pewno to muszę pewnie zmienić (po prostu nie czuję potrzeby)

Opublikowano

Rower dużo nie da, trzeba biegać ale i tak tego wszystkiego nie zgubisz (geny etc ^^), co nie znaczy, że nie będzie widać efektów

btw. 16km rowerem to jest nic ... : d

Rower nic nie da? Zaufaj mi, że jeśli pójdziesz na siłownie i będziesz jeździł jakieś 2-3 godziny tygodniowo na rowerku treningowym, to zobaczysz zmiany już po miesiącu.

@UP: Ja normalnie mniej jeżdżę ;/ W sumie nie liczę, a długość drogi pokazały mi mapy google, ponieważ na liczniku nie liczyłem. Ile powinienem jeździć dziennie? Co powinienem jeść? Standardowo bułka z serem / czasem z pomidorem, cebula, sól i pieprz :D Rano nie chce mi się jeść i na pewno to muszę pewnie zmienić (po prostu nie czuję potrzeby)

2 km dziennie to jest może 5 minut jazdy, więc takie coś możesz potraktować jako rozgrzewkę. Myślę, że gdybyś przejechał parę razy w tygodniu po dwadzieścia kilometrów, to byłoby o wiele, wiele lepiej (chociażby dla kondycji). Nie jesz śniadania? Największy błąd. Śniadanie to podstawowy posiłek, który powinien być największym posiłkiem w ciągu dnia - większym nawet od obiadu! Teraz myślisz, że to nierealne, ale będzie realne, jeśli rozłożysz dzień na 5-6 posiłków i Twój obiad to będzie kawałek kurczaka z warzywami i paroma łyżkami ryżu.

Co do zupek chińskich, to jeśli naprawdę nie masz czasu ani chęci, to kup np. Twaróg Wiejski Lekki (Piątnica, 250g) i zjedz go sobie z pokrojoną rzodkiewką. Dolej trochę mleka i ewentualnie troszkę płatków owsianych dla lepszego trawienia.

• 3 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...