Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Wybór szkoły

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich forumowiczów

Jako że kończe gimnzazjum muszę stanąć przed problemem wyboru szkoły, niestety moja systuacja jest niezbyt dobra. :/

Jestem uzdolniony z przedmiotów humanistycznych polski, historia, Wos, angielski lecz przedmioty typowo scisłe idą mi tragicznie.

Wszyscy doradzają mi technikum bo będe miał zawód oraz maturę ale matematyka jest dla mnie strasznie trudnym przedmiotem.

Oceny mam takie:
Matematyka: 2 (wiem słabo)

J.Angielski: 4

J.Polski: 4

Wos: 4

Historia: 4 (może 5 będzie)

Chemia: 2

Fizyka: 2

Informatyka: 3/4

Religia: 3/4 (olewałem ten przedmiot )

Biologia: 2 (po prostu sie nie uczyłem :/)

J.niemiecki: 2/3

Moge wybrać Liceum humanistyczne/językowe

Jeśli chodzi o technika to :

architektura krajobrazu

budownictwa

ekonomista

elektryk

geodeta

handlowiec

informatyk

mechanik

mechatronik

organizacja reklamy

teleinformatyk

żywienia i usług gastronomicznych

Dodam że nie mam jakiś szczególnych zainteresowań z tych w/w dziedzin

Bardzo proszę o pomoc przy wyborze szkoły.

Kocham mpcforum.pl!!!

18706.png

Opublikowano

Nie ma wymówki, jak "nie rozumiem przedmiotów ścisłych." To wszystko zależy od motywacji do nauki. Bardziej wchodził Ci do głowy język Polski, język Angielski i historia, bo tego chciałeś się uczyć. Gdybyś przyłożył się do matematyki czy chemii to zaufaj mi, miałbyś teraz mocną 4 na koniec. Wystarczy chcieć!

Na ten moment, polecam wybrać humana albo spróbować swoich sił w szkole sportowej, gdzie potem masz łatwą drogę do zostania chociażby trenerem osobistym - zarobki w Polsce dla takiej osoby to średnio 2800-3300 zł netto.

Opublikowano

@up zobacz co o tym mówi PIKEJKRUL w moim profilu

A tak na temat - pomyśl co cię kręci, co lubisz/chciałbyś robić, zawsze możesz pójść do ogólniaka i wziąć profil językowy.
Pomyśl też nad przedmiotami w szkole, czy serio dałeś z siebie 100% i które z przedmiotów lubisz najbardziej.

/gif

Opublikowano

Skoro humanistyczne, a ze ścisłych nie idzie ci super, to bierz lepiej liceum o profilu humanistycznym. Tam będą kładli mniejszy nacisk na matme etc.

ou7821.jpg

exModerator Counter Strike

Opublikowano

dawaj liceum hujmanistyczne

dziennikarstwo, aktorstwo, czy turystyka i rekreacja? a może administracja defekacją stolca?

przegrałeś życie

@down

kiedy to prawda lol xD

za kilka lat się przekonasz gdy nie będziesz na garnuszku u mamy

Opublikowano

Organizacja reklamy - bardzo ciekawy zawód, ale musisz trafić na dobrą szkołę. Ja niestety miałam pecha i byłam w fatalnej. Niemniej to jest coś, na co zawsze będzie popyt, więc raczej nie musiałbyś się martwić o przyszłość. ;)

Opublikowano

Moim zdaniem nie powinieneś zmuszać się do przedmiotów ścisłych. Nie akceptuję poglądu, że gdyby człowiek się "przyłożył", to by wymiatał. Wiem, bo sama za matmą i fizyką nigdy nie przepadałam i specjalnie świetnie mi nie szło. Po prostu zagadnienia nie do przełknięcia. Robiłam, co musiałam robić, by mieć porządne oceny i tyle na temat. Naprawdę nie ma sensu byś miał na siłę robić coś, co wychodzi Ci kiepsko. Lepiej rozwijać się w stronę dziedzin, do których masz jakieś predyspozycje. Oczywiście nad wszystkim trzeba pracować, by coś konkretnego osiągnąć, ale można to zrobić mniejszym kosztem i nie katując się przedmiotami, które kompletnie Cię nie obchodzą. Po co zatruwać sobie życie, skoro można robić coś (subiektywnie) przyjemniejszego? Klasa humanistyczna i późniejsze humanistyczne kierunki studiów może i nie rokują dobrze na przyszłość, ale chyba lepiej robić coś, w czym się będzie dobrym, niż na siłę próbować zrobić z siebie technika (odnoszę się do specjalności związanych z matmą, a takich jest najwięcej) czy inżyniera z miernym skutkiem. Nikt nie podejmie za Ciebie decyzji o wyborze szkoły i ewentualnego dalszego kształcenia. Musisz sam się z tym zmierzyć i realnie ocenić swoje szanse na każdym polu. Odpowiedz sobie na pytanie co chcesz w życiu robić, a potem zacznij to robić. Najważniejsze byś się przykładał i nie olewał, bo z takim podejściem daleko nie zajdziesz w żadnej szkole i w żadnym zawodzie.

#don't care

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...