Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Tworzenie gry na podstawie C++

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,piszę do was po to,abyście wytłumaczyli z czego składa się tworzenie np. dajmy na to prostej gry singleplayer?

Nie chodzi mi o to,że "mam 12 lat i chce napisać MMO,ucze się PHP od tygodnia i znam RPGMakera",chce tylko poznać poszczególne procesy jakie zachodzą przy tworzeniu gier.Czytam różne artykuły i piszą,że trzeba znać C++,mieć do tego biblioteki Direct albo co innego(przyznam,że nie wiem o co chodzi z bibliotekami) no i stworzyć grafikę.Inni piszą,że można zacząć tworzyć grę na gotowaym silniku(Unity,UDK).Pytanie:Czy różni się tworzenie gry na gotowym silniku,a np. programowaniem w c++ itp.? Chciałbym po prostu to zrozumieć,żeby ktoś to mi wytłumaczył(mogą być nawet jakieś linki).Za udzielenie się oczywiście plusy,pozdrawiam.

phenomon.gif
Opublikowano

- silnik to ogólnie funkcje upraszczające rysowanie poszczególnych rzeczy dzięki bibliotekom (opengl oraz directx [może są inne, nie wiem]), które zajmują się tym, żeby dane modele, tekstury i wszystko wrzucić na kartę graficzną (ew. CPU) i na końcu wypuścić

- dorabia się do tego tekstury, wersję sieciową (pakiety TCP/UDP)

- gotowe :)

W gotowych silnikach jest przeważnie znacznie prościej, ale za to jesteśmy skazani na producenta i niekiedy musimy płacić spore sumy pieniążków za cokolwiek

/ GA-970A-UD3 / FX-6300 / Sapphire Xtreme 5830 / OCZ ZS 550W / Brutus M23 /

| MPC Coders Team | MPC Gold Member | C#, C++, PHP, (N)ASM, AutoIT, Python, Java |

Opublikowano

jeżeli chcesz zacząć się bawić zacznij od allegro/ SDL/ sfml (2d) przyjemnie sie pisze dla poczatkujacego.

co do tworzenia na gotowym silniku to wyglada to tak

rysuj_trojkat(10,20,10)

a na swoim to musisz

glClearColor( 0.0f, 0.0f, 0.0f, 1.0f ); // 

glClear( GL_COLOR_BUFFER_BIT );

glBegin( GL_TRIANGLES );

glColor3f( 1.0f, 1.0f, 1.0f );

glVertex3f( 0.0f, 0.0f, 0.0f );

glVertex3f( 0.6f, 0.0f, 0.0f );

glVertex3f( 0.0f, 0.6f, 0.0f );

glEnd();

SwapBuffers( hDC );

taki prosty, moze nie do końca prawdziwy przykład, ale obrazujący samą idee.

Pisze boty do gier WWW na zlecenie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...