Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Jak to w końcu jest z I-dywizjami

UpDaTeR

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Od początku sezonu 3 jest cały czas dyskusja na temat nowego systemu przyznawania punktów na rankedach. Jak na razie nie miałem okazji przetestować ich na I-szej dywizji, aż do teraz.

I sytuacja wygląda następująco, wygrywam dostaje po 4 punkty.. tak wiem że tyle powinno być dostawane ponieważ system chcę sprawdzić poziom gracza i go przygotować do nowej ligi.. ale z tego co wszyscy piszą tyle punktów dostaję się powyżej 80 pkt., a jednak ja możliwe że niektórzy też dostaję od 0 pkt po te 4; 6. Więc pytanie jest takie, od czego zależy w końcu przyznawanie punktów? Czy jest to normalne aby dostawać tyle od początku czy jednak coś nie halo.

Poniżej podam zdjęcia z moją sytuacją w wygranych:

rnk.png

rnk2.png

oraz

link do lolkinga:

http://www.lolking.net/summoner/eune/27034404#profile

Z góry dziękuje za pomoc/odpowiedź :)
Opublikowano

To chyba dlatego, że masz taki ładny Win Streak w tym momencie, albo masz pecha. Tzn.. Streakiem tego nazwać nie można ale w historii gier większosc wygranych. :)

2nv8jzq.jpg

Opublikowano

Masz małe MMR- dostajesz mało punków/Masz duże MMR- dostajesz dużo punktów.

MMR-MatchMakingRatio

Opublikowano

po 1. W pierwszej dywyzji już tak jest

po 2. zależy ile razy jesteś w promote

po 3. ile masz wine nad lose im więcej tym lepiej

po 4. zależy też z kim grasz

Opublikowano

@up Z tym punktem 2. To o co dokładnie chodzi? Ile byłem w bo3 w 2 dywizji? bo jeśli tak to możliwe że przez to gdyż do 10 razy tam byłem :P

Opublikowano

po 1. W pierwszej dywyzji już tak jest

po 2. zależy ile razy jesteś w promote

po 3. ile masz wine nad lose im więcej tym lepiej

po 4. zależy też z kim grasz

Nie, w pierwszej dywizji tak nie jest, o ile masz wysokie mmr. Jeżeli mój znajomy miał sobie w brązie I niskie mmr i dostawał po 1 LP, a ja na smurfie po 34-37 LP to chyba obala to co powiedziałaś ;)

2QBkjd.jpg

Osiągnięcia:

ESL 3on3:
# 2nd Place LoL Go4LoL Poland 3on3 #106 (21.08.14)
# 3rd Place LoL Go4LoL Poland 3on3 August Month Final (28.08.14)
# 2nd Place LoL Go4LoL Poland 3on3 #107 (04.09.14)
# 2nd Place LoL Go4LoL Poland 3on3 #109 (18.09.14)
# 4th Place LoL Go4LoL Poland 3on3 September Month Final (2.09.14)
# 3rd Place LoL Go4LoL Poland 3on3 #111 (07.10.14)
# 1st Place LoL Go4LoL Poland 3on3 #112 (14.10.14)
# 3rd Place LoL Go4LoL Poland 3on3 #113 (21.10.14)

VoidLeague 3on3:
# 1st Place VoidLeague 3on3 TT #30 East (30.08.14)
# 1st Place VoidLeague 3on3 TT #31 East (06.09.14)
# 2nd Place VoidLeague 3on3 TT #32 East (13.09.14)
# 4th Place VoidLeague 3on3 TT #33 East (20.09.14)
# 1st Place VoidLeague 3on3 TT #34 East (27.09.14)
# 3rd Place VoidLeague 3on3 TT #35 East (04.10.2014)
# 2nd Place VoidLeague 3on3 TT #36 East (11.10.14)

ESCsportcup 3on3:
# 1st Place ESC Cup4Fun #4 (21.09.14)
# 1st Place ESC Cup4Fun3on3 #6 (19.10.14)

Opublikowano

W pierwszej dywizji po osiągnięciu jakiegoś progu za wygrane daje pare lp. Chyba że masz jeszcze elo boosta (pierwsze rankedy), wtedy to nie dotyczy (sprawdzone).

Opublikowano

Nie wiem od czego to zależy ,ale nie wszystkim dodaje tak mało punktów w 1 dywizjach.Kilka dni temu byłem w silver 1 to dostawałem od 15 nawet do 30 punktów.4-5 meczy i już miałem kwalifikacje i aktualnie gold 4.W goldzie 5 za jeden mecz dostawałem 25-40 punktów.

Wsumie ,może to być spowodowane tym ,że strasznie szybko z silver 4 do silver 1 przeszłem.Wygrywałem większość meczy

Opublikowano

W pierwszych dywizjach dostajesz właśnie po te 1-10 pkt gdyż dywizje V są przepełnione z racji braku możliwości spadku z ligi :) Możesz poczekać parę miesięcy aż się odkorkuje :D

Mam kumpla w Diamond I i on się na te 4pkt cieszy bo normalnie 1-2 dostaje

xxx

Opublikowano

System poprzez początkowe wybranie dywizji (10 pierwszych meczy) dobrał ci ligę według ich wyniku, ale jednak żeby zachować te granice logiki to musisz mniej więcej odnajdywać się w "szacowanym" stosunku wygranych do przegranych. O czym mówię? W s2 dało się mieć wysokie elo poprzez wygranie pierwszych 10 meczy fartem, a gdy nastał mocny lose-streak i wynik końcowy gracza to na przykład 10 wygranych do 12 przegranych to elo spadało nieznacznie, ponieważ pierwsze 10 rankedów były punktowane mocniej w obie strony (więcej tracisz, więcej zyskujesz). To coś działało też w odwrotną stronę, czyli gracz który przegrał większość startowych rankedów, wpadał w tzw. "elo hell". Głównym celem s3 jest więc załatanie tego błędu przez Riot, który już ogarnął że jest to niezbyt fair.

Wszystko więc w tym nowym systemie zależy od tego jakie masz ukryte elo, jeszcze bardziej wyostrza się ta granica przy awansie do ligi, o czym też wspominałem: system chce iść z lekka na pohybel graczom, aby nie stworzyć ponownego elo hell.

Podsumowując w punktach, zależności od ilości przyznawanych punktów

• Dywizja/liga twoich sojuszników i przeciwników.
  • Twoje wygrane względem przegranych.
  • tzw. ukryte elo
Opublikowano

Zdobywane LP zależą od Twojego MMR. Każda dywizja ma przydzielony rozstrzał MMR czyli ukrytego ELO w granicach których się znajduje.
Jeżeli Twoje MMR jest wysokie - przez wygrywanie większej ilości meczy niż przegrywanie, dostajesz dużo punktów LP. Jeżeli jest ono niskie, dostajesz mniej LP.
System jest tak stworzony, aby wybijać Cię, gdy masz małe MMR i dusić gdy jest niskie. Musisz udowodnić, że zasługujesz na więcej.
Sytuacja niewiele zmienia się w I dywizjach. Jedyna różnica, polega na ilości.
Jeżeli system stwierdzi, że Twój MMR jest za niski aby pozwolić Ci wyjść wyżej, to może nawet przyznawać Ci 0 punktów za wygraną, dopóki nie poprawisz swojego MMR. Jeżeli za to uzna, że masz zdecydowanie za duże MMR na taką dywizję, może Cię on nawet wybić o jedną dywizję wyżej przy kolejnych seriach.
Tak sutuacja wygląda od brązu do Diamentu II.

W Diamencie I walczysz o wejście do Challenger i to właśnie tam ilość miejsc jest ograniczona. V dywizje niższych Tierów nigdy nie będą przepełnione - dotyczy to TYLKO Challengera. Dopóki ktoś nie spadnie z Challengera, dopóty nie można się dostać wyżej i dopóty będzie się siedziało na max 99 LP. Ale jak już mówiłem, to jest sytuacja TYLKO z Diamond I.

wikmk9.jpg

Opublikowano

Niskie ukryte elo - mało dostajesz a dużo tracisz

Wysokie ukryte elo - dużo dostajesz a mniej tracisz

Ja też miałem taki problem, ale ostatnio znowu dostaje po 13-23pkt, więc nei jest źle...

a7a3b8122182356e.png.8036b3d7be84292c9ea465f2360fa784.png

Opublikowano

Posiadam ten sam problem . I mam wzgledem tego pytanie - jaką przewage wygranych nad przegranymi musze miec , aby punktyn lecialy normalnie? Aktualnie posiadam 192 winy i 196 losy w srebrze 1 . Nie wytrzymam w tej dywizji . 1 na 5 gier gram slabiej niz zawsze i nie zawsze przegrana jest winą mojej druzyny , ale gdy jestem 2/0 na midzie i nagle przychodzi draven 10/0 skladajacy mnie na 2 hity to szlak mnie trafia..

Opublikowano

@up Najwyraźniej troszkę więcej, gdyż ja aktualnie posiadam 343 wygrane i 317 przegranych co daje mi na plus 26 a nadal odejmuje po te 5 i dodaje 5 nie mniej nie więcej tylko i wyłącznie tyle :mellow:

Opublikowano

Mam ten sam problem tylko w Silver V... Aż wstyd się przyznać na początku było spoko jak grałem pierwsze 10 ranked games około 5-7 wygrałem i wpadłem do srebra 5. Dalej grałem rozegrałem 4 rankedy wygrałem i miałem 97 pkt no i trafił się pierwszy troll team lub no skill. Mecz pregrany i dalej wbiłem lose streak 7gier wygrałem 1-2 i znowu przegrane 3. Teraz dostaje 10-15pkt, a jak przegram odejmuje mi po 25... Teraz gram z bronzem 1/2 i w znacznie większej ilości gier mój team jest dużo słabszy od oponnentow. Przykładowo dzisiaj mecz ja dravenem na bocie typ picknal Vi na support spamował skillami w miniony przez co nie mogłem farmić i w 6minucie zdążył mieć już 0/6 gank junglera An ally has been slain. Nie wiem już jak mam wyjść z Silver 5 przerąbałem sobie sprawe mam 15 wygranych 22 przegrane wygram 3mecze stracę 80% punktów za 1 porażkę:/

Opublikowano

Adisek powinieneś się cieszyć, bo na starym systemie już byś dawno był w brązie a tak to masz chociaż to srebro.

Nikt oprócz RIOTu nie zna dokładnego systemu.

Przestańcie szukać dziury w całym i zacznijcie dobrze grać, to zaczniecie się wybijać. To proste jak ult Lux.
Nie błąd w systemie. Nie. To błędne myślenie wasze. Ludzie dają radę się wybić wyżej, a wy nie dajecie?
Rozegraliście 50 gier i już myślicie, że dalej nie wejdziecie? Że ELOHELL. A może wydaje wam się, że w 50 gier się wybijecie?
Otóż wyobraźcie sobie że nie i przestańcie łkać tylko do roboty się zabrać. NA tyle gier ile rozegrałem a trochę zagrałem, spotkałem 3 trolli w dwóch meczach z czego jeden z tych meczy wygrałem. A muszę przyznać, że te 2 mecze to niewielki odsetek moich gier. Kiedy przegrywałem to zwykle z mojej własnej winy.
Nie szukajcie winy w innych osobach tylko w sobie.
JEdna przegrana seria? Jeszcze ze 100 przegracie nie to, że jedną.

Wybaczcie ale: YYYY dostaje 5 za wygraną a -10 za przegraną YYYYYY (płacze płacze) jak to możliwe YYYYYYY. Rozumiem że może was to niepokoić ale tak już jest. Poprawcie swoją grę albo kiście się na tym silver V/ brąz I, gdy inni po 300 grach w końcu wbiją swoją upragnioną pozycję. Bo inni mogą a wam się w jakiś cudowny sposób udać nie chce. Zwalajcie dalej na trolla/afka (ile to już 5vs4 wygrałem a ile przegrałem HO!) noob team a nie zauważajcie swoich błędów i złych postaw, to gwarantuję wam, że nigdy ale to nigdy się nie wybijecie i będziecie się kisić jako te Dzieci w Beczkach z Czerniejowa.

Dziękuję dobranoc.

wikmk9.jpg

Opublikowano

Ta powinieneś się cieszyć tylko, że wolałbym spaść do bronzu grać premade i nadrobić mmr, tutaj teraz jest w hoy ciężko się wybić ja nie wiem skąd oni się wzięli w bronz II,I

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...