Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[TuT] Jak usunąć niepotrzene questy z serwera

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema z tej strony xTymekx
Dziś dużo bawiłem sie nad tym i przeszukałem pół internetu, wzwiązku z Tym, iż nie dużo ludzi potrafi to zrobić( usunąć  questy ) dziś wam to pokaże za pomocą wgrania 1 pliku na serwer (:

Ja użyje plików rykox v2
1.Logujemy sie na serwer
2.Wpisujemy /etc/rc.d/netif restart
3.Przechodzimy do ścieżki /usr/home/game/share/locale/germany/quest
4. Podmieniamy plik podany w linku
5. W konsole VP, wpisujemy cd /usr/home/game/share/locale/germany/quest ENTER i potem sh make.
6. Wpisujemy reboot, potem włączamy nasz serwer, i wszystkie niepotrzene questy zostały usunięte. 
Pozdrawiam, może komuś sie przyda

Download -

http://speedy.sh/YJr8b/locale-list

Skan -

https://www.virustotal.com/pl/file/cf1a04bab4477881fbb24f94a0cda42923db8fff02559b07f5d02e0b727a32c6/analysis/1369057262/
Opublikowano

A ja nie rozumiem po co podmieniać plik locale_list, skoro wystarczy po prostu usunąć w swoim nazwy questów, które chcemy wywalić. Żeby utrzymać porządek wywala się plik quest z katalogu QUEST i tyle.

Jedyne co pożyteczne w tym temacie to fakt, że jest tu spis questów wymaganych do wystartowania i poprawnego działania serwera i za to poleci like.

Opublikowano

I po co reboot , skoro mozna w grze /reload q?

/reload q zadziała poprawnie gdy tylko ty jesteś online. Gdy ktoś w tym momencie np. "rozmawia" z NPC to może wywalić w kosmos GAME, a więc też gracze tracą ostatnie postępy w grze :). Wiem, że w tym przypadku to bez różnicy, bo kto czyści questy na działającym serwerze z graczami.

Opublikowano

A ja nie rozumiem po co podmieniać plik locale_list, skoro wystarczy po prostu usunąć w swoim nazwy questów, które chcemy wywalić. Żeby utrzymać porządek wywala się plik quest z katalogu QUEST i tyle.

Jedyne co pożyteczne w tym temacie to fakt, że jest tu spis questów wymaganych do wystartowania i poprawnego działania serwera i za to poleci like.

Serwer może działać bez żadnych questów i nie utrudnia mu to działania, a raczej ułatwia.

Opublikowano

Serwer może działać bez żadnych questów i nie utrudnia mu to działania, a raczej ułatwia.

No to miłego wydobywania rudy bez questa mining.quest, jeżdżenia na koniu bez questa horse_summon.quest, cofania skili u starszej pani bez questa training_grandmaster_skill.quest, zmiany płci bez item_change_sex.quest, używania fryzur bez hair.quest, wyboru profesji bez questa skill_group.quest... mam wyliczać dalej? Tobie chyba raczej nie trzeba...

Opublikowano

No to miłego wydobywania rudy bez questa mining.quest, jeżdżenia na koniu bez questa horse_summon.quest, cofania skili u starszej pani bez questa training_grandmaster_skill.quest, zmiany płci bez item_change_sex.quest, używania fryzur bez hair.quest, wyboru profesji bez questa skill_group.quest... mam wyliczać dalej? Tobie chyba raczej nie trzeba...

Ja mam większość questów złączone w jeden :| Ja żeby usunąć questy, wolę usunąć zawartość folderu object niż bawić się w podmianę plików.(wolę, nie znaczy że tak robię - polecam napisać sobie skrypt)

@down

również dobra opcja, jak komu wygodniej :)

umarł

Opublikowano

Ja mam większość questów złączone w jeden :| Ja żeby usunąć questy, wolę usunąć zawartość folderu object niż bawić się w podmianę plików.(wolę, nie znaczy że tak robię - polecam napisać sobie skrypt)

Praktycznie to nic nie zmienia. Zmniejsza Ci to jedynie ilość plików w katalogu quest. GAME korzysta z posegregowanych już plików w katalogu Object i ma głęboko w poważaniu czy było kompilowane 100 questów czy 1- grunt, by było jak najmniej plików o jak najmniejszej wadze w katalogu Object. To tylko kwestia tego, jak komu lepiej pracować. Ja osobiście mam w katalogu quest porobione katalogi o nazwach typu "Dungeon" "Horse" "Basic" itp. W nich mam powrzucane odpowiednie questy przez co mam porządek.

Opublikowano

Ja jakoś wolę dodawać za każdym razem do locale_list przez:

ls *.quest > locale_list

i potem sh make, a gdy chcę usunąć to usuwam plik, ls..., sh make i cala filozofia. Moim zdaniem najlepszy sposób, a nie jakieś pierdzielenie się z object.

(tylko po sh make radzę nie używać /reload q :) )

//nieregulaminowa sygnatura

Opublikowano

Lub po prostu cd /usr/home/pliki/share/locale/pliki_/quest, następnie rm -rf object a później ./qc *.quest

Opublikowano

Dobra ssijcie pałe, hahahaha :D nawet mi % nie chcą zdjąć :/ a ja tutaj takie tutki daje...

Ty weź mi pokaż jak się odpala virtual boxa bo kurde nie wiem :/

2 razy klikasz czy co?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...