Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

liceum-kilka pytań

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

zwątpiłem w technikum , i wracamy do pkt wyjścia do liceum

-jak to jest z tymi przedmiotami rozszerzonymi , np jak jestm na mat-fizy-info to mogę zdawać np rozsz biologie ?

Bo myślę nad mat-fizy-info
albo mat-biolo-chemia ale nie wiem czy się tam dostane zawalilem chemie i będę miał 3 na koniec ;/
ewentualnie biologia-chemia-j,ang - ale nie wiem\

Myślałem na inżynierią nie wiem jaką albo nad medycyną coś mnie do niej ciagnie może to dar ? nie wiem , może plotę bzdury , medycyna nie jest prosta ale da radę ją ukączyć.

całe życie nie przesiedze przy kompie.

Trolling , hejty i wiele więcej !

Opublikowano

A tak srałeś,że technikum jest najlepsze ;]

Możesz zdawać na maturze co chcesz,jeśli o to ci chodzi.

Będąc na profilu humanistycznym możesz zdawać Biologię,Chemię itd.

Oceny to nie wszystko,dużo od testów,i jakie zachowanie miałeś na koniec roku.

Opublikowano

A tak srałeś,że technikum jest najlepsze ;]

Możesz zdawać na maturze co chcesz,jeśli o to ci chodzi.

Będąc na profilu humanistycznym możesz zdawać Biologię,Chemię itd.

Oceny to nie wszystko,dużo od testów,i jakie zachowanie miałeś na koniec roku.

egzamin słabo może 75 pkt będzie z ocen + dodatkowe ok 70 , myśle że wychowawca da bdb xD:))))

A np do rozszerzonego trzeba się samemu przygotowac czy jak >

i kiedy sie wybiera kierunki rozsze ?>

Po technikum nie mam dużo możliwośći , kałżdy popełnia błłędy

Opublikowano

Wybór profilu klasy nie determinuje przedmiotów zdawanych na maturze. Możesz pójść np. na mat-fiz, a zdawać biologię rozszerzoną. Przedmioty na maturę deklarujesz w 3 klasie. Wiadomo jednak, że jeśli jakiegoś przedmiotu nie masz prowadzonego w zakresie rozszerzonym, to musiałbyś dużo nadgonić, by zdać maturę (w przypadku większości przedmiotów tak jest). Jeśli chciałbyś iść na medycynę, to przygotuj się na to, że korepetycje są niemal nieodzowne (nawet jeśli jesteś w bio-chem).

Jeśli chodzi o szanse na dostanie się, to przecież szkoły mają różne progi. Może też być po kilka klas danego profilu, np. ja byłam w klasie humanistycznej A, ale były jeszcze klasy B i N (również humany, ale próg był niższy). Zorientuj się jak to wygląda u Ciebie.

#don't care

Opublikowano

No jak idziesz na Humana,a chcesz pisać Biologie,Chemię to sam musisz się przygotować tzn. bedziesz mieć lekcje biologi i chemii, ale jak chcesz pisać mature to sam się przygotowuj.

Przedmioty wybiera się w 3 klasie które chce się pisać i na jakim poziomie.

Opublikowano

Wybór profilu klasy nie determinuje przedmiotów zdawanych na maturze. Możesz pójść np. na mat-fiz, a zdawać biologię rozszerzoną. Przedmioty na maturę deklarujesz w 3 klasie. Wiadomo jednak, że jeśli jakiegoś przedmiotu nie masz prowadzonego w zakresie rozszerzonym, to musiałbyś dużo nadgonić, by zdać maturę (w przypadku większości przedmiotów tak jest). Jeśli chciałbyś iść na medycynę, to przygotuj się na to, że korepetycje są niemal nieodzowne (nawet jeśli jesteś w bio-chem).

dlaczego korki są nieodzowne ?? Wszystko można się samemu nauczyć nie wiem co przyniesie przyszłość może pójdę na inżynierie zobaczymy co z tą medycyną , sa też przecież kółka itd

Opublikowano

Większość znajomych, którzy chcieli iść na medycynę, chodziło na korki (finalnie dostali się właśnie oni). Nie z powodu tego, że byli słabi. Po prostu trzeba zapier..., a człowiek w pojedynkę może nie mieć aż takiego zapału i może nie umieć w odpowiedni sposób poszerzyć wiedzy. Zależy jeszcze jaki nauczyciel się trafi w szkole.

#don't care

Opublikowano

Większość znajomych, którzy chcieli iść na medycynę, chodziło na korki (finalnie dostali się właśnie oni). Nie z powodu tego, że byli słabi. Po prostu trzeba zapier..., a człowiek w pojedynkę może nie mieć aż takiego zapału i może nie umieć w odpowiedni sposób poszerzyć wiedzy. Zależy jeszcze jaki nauczyciel się trafi w szkole.

wszystko zależy od szkoły i nauczyciela ale najwięcej zalezy od samego siebie , jeśli się chce to bez żadnych korków można dostać się na medycyne , ale też można iść na korki , a apropo ile kosztują za 1h teraz ? 30-40 zł ?

Opublikowano

zwątpiłem w technikum , i wracamy do pkt wyjścia do liceum

-jak to jest z tymi przedmiotami rozszerzonymi , np jak jestm na mat-fizy-info to mogę zdawać np rozsz biologie ?

Bo myślę nad mat-fizy-info

albo mat-biolo-chemia ale nie wiem czy się tam dostane zawalilem chemie i będę miał 3 na koniec ;/

ewentualnie biologia-chemia-j,ang - ale nie wiem\

Myślałem na inżynierią nie wiem jaką albo nad medycyną coś mnie do niej ciagnie może to dar ? nie wiem , może plotę bzdury , medycyna nie jest prosta ale da radę ją ukączyć.

całe życie nie przesiedze przy kompie.

Oczywiście, że możesz zdawać inny przedmiot niż ten, który masz w rozszerzenie. To, że jesteś w mat-infie nie skreśla Cię z pójścia na studia medyczne, do których potrzebna jest matura np. z biologii. Pamiętaj jednak, że trzeba się przyłożyć :D Zazwyczaj w liceum prowadzone są zajęcia z poszczególnych przedmiotów, dodatkowe zajęcia.

Jesteś najpiękniejszą kobietą, jaką widziałem na oczy. Oh! Zapomniałem! Jestem szkieletem i nie mam oczu - yohohoho! Skull joke.

mini1a.pngminigd.pngminizoro.png

Opublikowano

Oczywiście, że możesz zdawać inny przedmiot niż ten, który masz w rozszerzenie. To, że jesteś w mat-infie nie skreśla Cię z pójścia na studia medyczne, do których potrzebna jest matura np. z biologii. Pamiętaj jednak, że trzeba się przyłożyć :D Zazwyczaj w liceum prowadzone są zajęcia z poszczególnych przedmiotów, dodatkowe zajęcia.

Czyli są kółka z różnych przedmiotów np z chemi , biologi czy matmy ?

Opublikowano

Mój brat był(bo już skończył) na mat-fiz-inf i zdawał także chemię ale na poziomie podstawowym.Jeśli Cię interesuje ta medycyna to idź na profil biologiczno-chemiczny lecz warto też dla samego Siebie pójść na jakieś dodatkowe zajęcia, korki... :)

Opublikowano

Czyli są kółka z różnych przedmiotów np z chemi , biologi czy matmy ?

To zależy od poziomu szkoły, nauczycieli itp. W lepszych są, w innych też są... ale zapewne tylko na papierze.

Things have changed. Forever.

314x177-many-faces-of-aj-lee.jpg

Opublikowano

Ale wy pierdolicie głupoty, serio.

Od 2013 roku czy tam 2012, można zdawać rozszerzenia tylko z tych przedmiotów, które masz rozszerzone, nie możesz sobie ich nagle zmieniać.

Czyli jak będziesz w klasie chemia-matematyka-fizyka, to tylko z nich piszesz rozszerzenie, aby pisać biologie musisz powtarzać od początku.

Opublikowano

Od 2013 roku czy tam 2012, można zdawać rozszerzenia tylko z tych przedmiotów, które masz rozszerzone, nie możesz sobie ich nagle zmieniać.

Czyli jak będziesz w klasie chemia-matematyka-fizyka, to tylko z nich piszesz rozszerzenie, aby pisać biologie musisz powtarzać od początku.

czytałem gdzieś że uczeń sam sobie wybiera z czego pisze rozszerzoną mature

Opublikowano

czytałem gdzieś że uczeń sam sobie wybiera z czego pisze rozszerzoną mature

Zasady matury się zmieniają, od przyszłego roku system jest zupełnie inny.

Opublikowano

Jeżeli naprawdę jest tak jak mówisz (a wygląda mi na to, że wiesz, co piszesz), to jestem naprawdę zszokowana. Kolejna tragedia w polskim systemie edukacji :O

#don't care

Opublikowano

Sam się wybieram do LO w tym roku, więc wiem co mówię.

Możesz tylko RAZ wybrać, potem nie będziesz miał już odwrotu.

Wybierz mądrze.

Ja prywatnie wybrałem sobie takie profile:

ANGIELSKI+POLSKI+HISTORIA

ANGIELSKI +POLSKI+WOS

+ dochodzi mi drugi język czyli FRANCUSKI oraz przedmioty DODATKOWE.

Opublikowano

aha, nice... Dobrze, że jestem ostatnim rocznikiem piszącym starą maturkę.

Things have changed. Forever.

314x177-many-faces-of-aj-lee.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...