Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Co robie zle?

wojtek19992

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mhm, co kupuje, ile mam farmy, staty, kim według was po moich grach z tego co widzicie powinienem grać na rankedach :D to co możecie to moglibyście napisać :-) wiem, że wszystkiego nie będziecie wiedzieli z samego tego, ale jakoś da się to zobaczyć przez assysty na przykład, jakie staty miała cała drużyna ( jak sie da zobaczyc ) itp.

Opublikowano

nasus w jungli bez itemów do jungli - o wiele trudniejsza jungla na starcie. Kup tą maczete na początek +5 potionów

masterki - dlaczego masz masterki 21/6/0 ? uzupełnij te 3 miejsca ! te 3 masterki przydadzą się i to bardzo, jeśli się nie znasz to możesz wziąć od innych ludzi, za których uważasz, że dobrze grają (sprawdz sobie na lolkinku np. sk ocelote albo innych pro playerów)

farma - jak na +50 minut gry mógłbyś mieć jeszcze więcej farmy.

pamiętaj o wardach, nawet jak jesteś na jungli kup jednego warda, na pewno cię na niego stać, idź postaw miderowi warda przy enemy wiedzmach lub gdzieś w krzakach, zawsze to dodatkowa pomoc. Jeśli jesteś na linii to to samo - stracenie 75golda na warda jest lepsze niż oddanie killa za 300 golda, jeśli trzeba kup dwa wardy żeby sobie móc w spokoju farmić lub/i zabijać

inicjacja - grając tankiem wjebujesz sie w enemy ap/ad carry tylko bez przesady - jeśli wiesz, że masz za mało wytrzymałości i hp to zginiesz i tylko niepotrzebnie nafeedujesz. Grając ad carry stoisz z tyłu i starasz się nie zginąć, jeśli w enemy jest coś pokroju rengara/khazixa/talona itp. to poproś kogoś, kto ma dużo cc lub jest tankiem by cię bronił. Zawsze focusuj ad/ap carry chyba, że stoją za daleko lub są za bardzo tanky, wtedy atakujesz i cofasz i tak w koło, byle by nie paść.

popraw koniecznie te masterki, nie można grać z takimi, te 3 punkty zawsze coś dadzą !

Opublikowano

Nikt Ci nie powie tekstu w stylu: graj postacią xxx, bo dobrze Ci nim idzie. To są rankedy i wszystko zależy od tego jaka trafi Ci się pozycja i kto będzie twoim przeciwnikiem (dobierasz postać, którą kontrujesz).

W tym celu korzystaj z:

http://www.mpcforum.pl/topic/620097-tut-lol-counter-picks-list/

Mogę Ci jeszcze polecić abyś zerkał zawsze jak buduje się przeciwnik. Jeśli w teamie jest sporo ap to buduj mr'y, jeśli ad to def, a jeśli mieszane to def + mr. Współpracuj z teamem. Staraj się rozglądać po mapie, pinguj przeciwnego junglera jak tylko go zobaczysz na jednym z lane'ów, bo niejednokrotnie może to uratować cztery litery twoim sojusznikom. Jeśli ktoś z teamu się kłóci staraj się ich pogodzić pisząc coś w stylu "stop flame please" itp.

Novum.png

Opublikowano

nasus w jungli bez itemów do jungli - o wiele trudniejsza jungla na starcie. Kup tą maczete na początek +5 potionów

masterki - dlaczego masz masterki 21/6/0 ? uzupełnij te 3 miejsca ! te 3 masterki przydadzą się i to bardzo, jeśli się nie znasz to możesz wziąć od innych ludzi, za których uważasz, że dobrze grają (sprawdz sobie na lolkinku np. sk ocelote albo innych pro playerów)

farma - jak na +50 minut gry mógłbyś mieć jeszcze więcej farmy.

pamiętaj o wardach, nawet jak jesteś na jungli kup jednego warda, na pewno cię na niego stać, idź postaw miderowi warda przy enemy wiedzmach lub gdzieś w krzakach, zawsze to dodatkowa pomoc. Jeśli jesteś na linii to to samo - stracenie 75golda na warda jest lepsze niż oddanie killa za 300 golda, jeśli trzeba kup dwa wardy żeby sobie móc w spokoju farmić lub/i zabijać

inicjacja - grając tankiem wjebujesz sie w enemy ap/ad carry tylko bez przesady - jeśli wiesz, że masz za mało wytrzymałości i hp to zginiesz i tylko niepotrzebnie nafeedujesz. Grając ad carry stoisz z tyłu i starasz się nie zginąć, jeśli w enemy jest coś pokroju rengara/khazixa/talona itp. to poproś kogoś, kto ma dużo cc lub jest tankiem by cię bronił. Zawsze focusuj ad/ap carry chyba, że stoją za daleko lub są za bardzo tanky, wtedy atakujesz i cofasz i tak w koło, byle by nie paść.

popraw koniecznie te masterki, nie można grać z takimi, te 3 punkty zawsze coś dadzą !

Nie ogarniam twojej logiki, gry są 45+ minut to po co ma kisić itemy na jungle? Faza w jungle już dawno minęła razem z laning phase.

@Topic

Aż tak źle nie jest, nie będę pisał nic nowego, bo wyżej już wszystko wypisali. Poprawiłbym build Nasusem tylko, dodając Trinity lub Hydrę ;)

poprawka.png

____________________ 馬鹿は死ななきゃ治らない ____________________

Opublikowano

Nie ogarniam twojej logiki, gry są 45+ minut to po co ma kisić itemy na jungle? Faza w jungle już dawno minęła razem z laning phase.

@Topic

Aż tak źle nie jest, nie będę pisał nic nowego, bo wyżej już wszystko wypisali. Poprawiłbym build Nasusem tylko, dodając Trinity lub Hydrę ;)

lol, jesteś taki głupi czy udajesz ?

itemy na jungle kupujesz na samym początku gry, nie pierdol, że zrozumiałeś to inaczej (LOL) to chyba logiczne, że grając na jungli zaczynasz maczeta+5pot i po powrocie kupujesz madredy albo ten kamien z maczety...

Opublikowano

Ja dziś grałem ciągle Heimerdingerem i powiem tak : build jest dla mnie lepszy jak się zaczyna z butkami+ 3 poty czerwone. Potem zbieraj na graala potem to w sumie składałem coś do mocy umiejętności i hp.

Ja jestem newbie ale dziś naprawdę dobrze mi nim szło mimo, że wygląda jak pipka :D

Opublikowano

-Farma: nie wiem jak idzie Ci około 10 minuty ale w tym przedziale czasowym należałoby mieć NAJMNIEJ 50 creepów. Jeżeli masz mniej to zwyczajnie zasysasz. Około 75 to już dobry wynik a przy 90 można się cieszyć z bardzo dobrej. Zwykle mało komu udaje się wyciągnąć 100 w 10 minucie.

-Rozważne wardowanie - nie mówię tu o zapierniczaj do sklepu, kup 10 wardów i rozświetl mapkę. 1 dobry ward warty jest 3 słabe. Zauważmy, że wardy nie są darmowe - trochę kosztują i opóźniają nasz build. Dlatego nie warto spamować wardami, jeżeli nie musimy lub nie mamy jakiegoś określonego celu.

-150 rozegranych normali to stosunkowo mało - ja nie brałem udziału w rankedach dopóki nie nabiłem 400 winów a i teraz uważam to za błąd.

- pograj supportem: nic tak nie uczy oszczędzania kasy, komunikacji z drużyną i robienia wielkich zagrań, jak gra supportem i bycie na głodzie złota.....

-graj na każdej linii - wiedząc na co stać jakiego przeciwnika w różnych fazach gry jest niezwykle ważne

-O ile to możliwe kupuj przedmioty, które będą wspierać całą Twoją drużynę - chyba że jesteś jakoś dobrze nakarmiony wtedy warto iść w dmg.

wikmk9.jpg

Opublikowano

Więc pare porad ode mnie.

• W jungli startuj z itemami pod junglę i trzymaj je do końca w formie najbardziej rozwiniętej (chodzi o te niebieskie itemki, które są w late przydatne i tak)
  • Staraj się dobierać postacie, którymi łatwo wykosić.
  • Postaraj się komunikować się z drużyną dosyć często.
  • Stopuj flame na chacie, sam go nie wywołuj.
  • dokończ punkty w masterkach
  • Staraj się zdobyć kille w early, od razu podnosisz tym samym morale drużyny.
  • Z czasem zrób trzecią stronę run na supporty.
Opublikowano

Na przykład źle robisz kupując spirit visage. Nie dość że to gówno kosztuje ponad 2k to jeszcze nie przynosi żadnego dobrego efektu. Sugeruje usunięcie tego z buildu.

Opublikowano

lol, jesteś taki głupi czy udajesz ?

itemy na jungle kupujesz na samym początku gry, nie pierdol, że zrozumiałeś to inaczej (LOL) to chyba logiczne, że grając na jungli zaczynasz maczeta+5pot i po powrocie kupujesz madredy albo ten kamien z maczety...

Kurwa, czy ja mówię o początku gry? Zawsze w late game sprzedaje się itemy z jungli, żeby kupić coś bardziej viable więc nie udawaj znawcy, bo sam nie zrozumiałeś tego co napisałem, no sorry.

poprawka.png

____________________ 馬鹿は死ななきゃ治らない ____________________

Opublikowano

Kurwa, czy ja mówię o początku gry? Zawsze w late game sprzedaje się itemy z jungli, żeby kupić coś bardziej viable więc nie udawaj znawcy, bo sam nie zrozumiałeś tego co napisałem, no sorry.

LOL

po chuj ?

niektóre itemy przydadzą ci się nawet pod koniec, są one bardzo przydatne, nie opłaca się ich sprzedawać, dodatkowe dmg, podpalenie, slow, regeny (!) czy inne chuje, to jest konieczne

Opublikowano

Z Twoich ostatnich gier największymi błędami były : sposób w jaki zbudowałeś nasusa, sposób budowy singeda i ss build w jednym meczu

mam nadzieję, że singed z ignite + flash to tylko troll

/gif

Opublikowano

No to tak - po kolei, abyście zrozumieli :)

nasus w jungli bez itemów do jungli - o wiele trudniejsza jungla na starcie. Kup tą maczete na początek +5 potionów - kupowałem to, ale nie kupowałem nic dalej, bo potem team fighty i po co mi już były itemy na jungle i w końcu to sprzedawałem po jakimś czasie gdy mi brakowało do jakiegoś dobrego itema, powyżej 20 minuty ofc

masterki - dlaczego masz masterki 21/6/0 ? uzupełnij te 3 miejsca ! te 3 masterki przydadzą się i to bardzo, jeśli się nie znasz to możesz wziąć od innych ludzi, za których uważasz, że dobrze grają (sprawdz sobie na lolkinku np. sk ocelote albo innych pro playerów) - tak wiem, to jest jeszcze z 27 lvla, bo od tamtego czasu wiekszosci masterkow nie aktualizowalem D:

farma - jak na +50 minut gry mógłbyś mieć jeszcze więcej farmy. - nie wiem właśnie, zwykle farmie do 20-30 minuty, a potem przestaje... bo potem team fighty, pojde na jakas linie to tylko wybronic gdy jest duza fala i sie cofam, bo słabo by było gdybym miał iść na linie farmic, a tu team fight 4 v 5 sie zrobi ( moze jakies propozycje, jak powinienem farmic w 20+ minucie gdy sa tf'y? )

pamiętaj o wardach, nawet jak jesteś na jungli kup jednego warda, na pewno cię na niego stać, idź postaw miderowi warda przy enemy wiedzmach lub gdzieś w krzakach, zawsze to dodatkowa pomoc. Jeśli jesteś na linii to to samo - stracenie 75golda na warda jest lepsze niż oddanie killa za 300 golda, jeśli trzeba kup dwa wardy żeby sobie móc w spokoju farmić lub/i zabijać - Ta... czasem nawet kupuje wardy ale zapominam ich stawiac :P ale zapamietam to

inicjacja - grając tankiem wjebujesz sie w enemy ap/ad carry tylko bez przesady - jeśli wiesz, że masz za mało wytrzymałości i hp to zginiesz i tylko niepotrzebnie nafeedujesz. Grając ad carry stoisz z tyłu i starasz się nie zginąć, jeśli w enemy jest coś pokroju rengara/khazixa/talona itp. to poproś kogoś, kto ma dużo cc lub jest tankiem by cię bronił. Zawsze focusuj ad/ap carry chyba, że stoją za daleko lub są za bardzo tanky, wtedy atakujesz i cofasz i tak w koło, byle by nie paść. - to przeciez wiem, nie bede sie wbijal w srodek tf'a by zginac... ale czasami trzeba, gdy nie moze nikt inny tego zrobić, czasami nawet opłaca się zginąć, aby twój team wygrał team fight'a:)

-17/4 singedem to złe staty, dużo ryzykowałeś braniem killi

-grasz hermendingerem

-ap rengar wtf

-średnie farmy
Czy ty wgl czytałeś to co ja napisałem? zapewne nie zrozumiałeś tego "nie patrzcie na normale, bo tam gram dla przyjemnosci" czyli sobie przetestuje rozne buildy itp.

Aż tak źle nie jest, nie będę pisał nic nowego, bo wyżej już wszystko wypisali. Poprawiłbym build Nasusem tylko, dodając Trinity lub Hydrę ;) - po co? ja nasusa buduje full tanka 40%cdr, wyciskam ogromny dmg z wyfarmionym Q, po co mi więcej dmg'a, kosztem armora, gdy DMG'a dawsze da sie wyfarmić, a z trinity i tym 150 ad co ja zwykle mam to walne jedynie dodatkowe 100-200 dmg'a, a poza tym z tego co czytalem lodowa rekawica nie kumuluje sie z trinity, a ja wole rekawice od trinity ;) o hydrze moge pomyslec - dziala to dobrze z jego Q? w sensie DMG z Q obszarowy? czy tylko AA

Ja dziś grałem ciągle Heimerdingerem i powiem tak : build jest dla mnie lepszy jak się zaczyna z butkami+ 3 poty czerwone. Potem zbieraj na graala potem to w sumie składałem coś do mocy umiejętności i hp. - nie mam problemów z mana na heimerze prawie nigdy... na poczatku troche gdy harrasuje z W, ale tak to nie, moc umiejetnosci i HP, a co ja skladam ? :D

Farma: nie wiem jak idzie Ci około 10 minuty ale w tym przedziale czasowym należałoby mieć NAJMNIEJ 50 creepów. Jeżeli masz mniej to zwyczajnie zasysasz. Około 75 to już dobry wynik a przy 90 można się cieszyć z bardzo dobrej. Zwykle mało komu udaje się wyciągnąć 100 w 10 minucie. - jak już pisałem, w 10 minucie mam właśnie ok. 80, w 20 nawet 150, a potem team fighty i nic to sie prawie nie zmienia...

-Rozważne wardowanie - nie mówię tu o zapierniczaj do sklepu, kup 10 wardów i rozświetl mapkę. 1 dobry ward warty jest 3 słabe. Zauważmy, że wardy nie są darmowe - trochę kosztują i opóźniają nasz build. Dlatego nie warto spamować wardami, jeżeli nie musimy lub nie mamy jakiegoś określonego celu. - czesto kupuje wardy, ale nie jestem supportem i musze tez farmic, nie moge biegac po calej mapie stawiajac wardy... czasem postawie obok nas gdzies

- pograj supportem: nic tak nie uczy oszczędzania kasy, komunikacji z drużyną i robienia wielkich zagrań, jak gra supportem i bycie na głodzie złota..... - tu masz racje, ale często trzeba wycarrować gry - suportem też się da, ale już nie jest tak łatwo jak inna postacią, bo support może carrować osoby w teamie, ale to te osoby wygrywaja gry

-graj na każdej linii - wiedząc na co stać jakiego przeciwnika w różnych fazach gry jest niezwykle ważne - wiem, często nawet gdy wybieram jakas postac 1, to biore np. nasusa, ktory moze isc i na topa i na jungle, ze jak ktos wezmie na mnie jakas dobra kontre to pojde sobie na jungle

-O ile to możliwe kupuj przedmioty, które będą wspierać całą Twoją drużynę - chyba że jesteś jakoś dobrze nakarmiony wtedy warto iść w dmg. - zwykle kupuje runiczny bastion gdy ktos AP jest nafeedowany, na nasusa czasem ( zeby miec 40%cdr ) kupuje solari

Na przykład źle robisz kupując spirit visage. Nie dość że to gówno kosztuje ponad 2k to jeszcze nie przynosi żadnego dobrego efektu. Sugeruje usunięcie tego z buildu. - Dlaczego!? na nasusa? wtedy przeciez masz 25% life steala ze wszystkiego, te 5% to jest jednak roznica, dodatkowo dużo MR oraz CDR, który na nasusa jest potrzebny...

Z Twoich ostatnich gier największymi błędami były : sposób w jaki zbudowałeś nasusa, - dlaczego? mimo, że miałem 1/6 nieźle cisnąłem... dlatego tez kupilem guardian angela, aby dłużej pomagać teamowi, bo miałem wyfarmione +500 z Q, co robiło nie mały DMG
sposób budowy singeda i - Czemu zły? może ryali jako odrazu 2 item nie jest taki dobry, ale gdy byłem wystarczający tankowaty...
ss build w jednym meczu - ss? nie wiem co to znaczy :P

Do 20 minuty mam zywkle ok. 150 farmy, a potem od 20 do 40 tylko 200... jakies propozycje jak to zmienic ?:)

Opublikowano

Tradycyjnie.

Ćwicz, Ćwicz i ćwicz...

I nie bierz dla Nasusa Flasha. Ghost jest zdecydowanie lepszy :x

Diss_Stream.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...