Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Champ] Lux vs. Akali

hajt ;x

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kogo polecacie? Lux grałem na koncie kumpla i szło mi nie tak źle, a nie wiem jak jest z Akali po tych nerfach... Proszę o + i -. Jeszcze dodam, że nie gram na zbyt wysokim poziomie (normale 250winów) więc myślę, że Akali jeżeli dobrze wyskładam builda to będzie miazga :D

Opublikowano

Polecam Ci Lux.

+ Stun

+ Slow

+ Łatwy escape

+ Burst

+ Tarcza

+ Dobry supp (przez stuna oraz slowa)

- Nie najlepsza na początku (do 6 lvl)

- Musisz wyczuć kiedy zultować

- Często focusowana

sygnavipek.jpg

Chętnie rozdaję Lajki za pomoc! A Ty?

Opublikowano

Według mnie lepszym wyborem będzie lux, bo zawsze można nią iść pod supporta lub mida, ma ogromny burst (Podobnie jak akali) oraz ogromne możliwości w teamfightach, cooldown na ult sprawia, że może zadać ogromny dmg wielu przeciwników na raz, dodatkowo można powiedzieć, że ma jako taki escape, gdyż może rzucić za siebie kulkę oraz Q uciekając od przeciwnika/dwóch.

Opublikowano

Akali, kupiłem i nie żałuje do dzisiaj. Mam skórkę :D!

+harass z Q

+invisible na W

+slow z W

+farma z E

+3 doskoki

+ucieczka z ulta

+heal (pasywka i hextech)

Opublikowano

Polecam kupić obydwie :D

LUX

+ZAJE ULT

+stunt

+slow

+tarcza

+łatwa ucieczka

-ulta trzeba ogarnac

-wszystkie jej skille można ominąć

-często idzie być jako pierwsza focusowana

AKALI

+farma

+3x uzycie ulta

+true dmg nie tylko ze skilli

+niewidzialność i slow przeciwnika z W

+ucieczka z ulta

-często pierwsza focusowana

-gdy niema ulta ciężko kogoś dogonić i ciężej uciec

Ale najpierw kup LUX chyba że masz kase na obydwie

Opublikowano

Akali dostala buffa a nie nerfa z tego co wiem.

Osobiscie wybralbym lux moze dlatego ze akali mi sie znudzila ale opisze ci akali bo ja bardziej znam.

-Akali przed 6 lv nie ma nic do powiedzenia

+Adc sklada na combo

+Bąbelek (niewidka) który moim zdaniem trwa bardzo dlugo

+Niezly a nawet wysmienity dmg (ap)

+Dostala buffa ze tym bąbelkiem widzi przez sciany. Czyli jestes z drugiej strony blue to mozesz do niego doskoczyc.

+Po naladowaniu calkiem ulta mozesz uzyc go 3 razy

+Brak manny

Opublikowano

To tak:

Jeśli wybierzesz lux przygotuj się na kilkudniowy trening ogarniania klatek, do tego musisz dobrze używać pasywki. Moim zdaniem jest to jeden z lepszych champów dla prowadzących(mi przynajmniej się bardzo dobrze prowadziło, gdy nią grałem), ale nie tylko. Podczas ucieczki dajesz Q, a między Tobą, a wrogiem rzucasz E i po odzyskaniu możliwości poruszania się będzie on spowolniony, a gdy będzie na krańcu "bańki" odpalasz ją, jeśli ogarniesz w tym czasie iluminację to z full eq możesz zadać taki dmg, że wróg będzie łatwy do zabicia.

Akali - spokojna gra przed 6 lvl'em skupiająca się na last hitowaniu, po 6 lvl'u zaczyna się rzeźnia, jeśli masz chwilę czasu(a grasz nią mida) to lecisz na bota zrobić gank, feedujesz się gankując i bijąc swojego mida, później rozwalasz adc i inne "papiery" na combo(no może z dwoma ultami;d).

Więc tak:

Siła tych postaci jest moim zdaniem równa(w late się wyrównuje)

Lux jest trudniejsza do ogarnięcia.

Akali jest łatwiej wycarrować mecz, ponieważ już przy 6 lvl'u przychodzi kosmiczny dmg;d

Pozdrawiam:)

Chcesz zacząć grać w LOL'a? Szukasz fajnej ekipy? Również zapraszam na PW:D

Opublikowano

Akali jest jedną z najłatwiejszych postaci w grze. Ostatnio czytałem : " Można walić głową w klawiature i wbijać pente ". Więc ...

Lux po ogarnięciu również jest bardzo prosta. ( Combo Q + E +R ) i przeciwnika nie ma ;)

Opublikowano

Akali dostala buffa a nie nerfa z tego co wiem

Mi chodziło o tego wcześniej. Dziękuję wszystkim za wypowiedzi i temat można zamknąć. Jeszcze się zastanowię co kupić ;d

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...